ΑΕΚ: Από τον «θείο Λουκά» και τον Τίγρη στον Μάριο Ηλιόπουλο

Η ομάδα με τα πιο συναρπαστικά διοικητικά επεισόδια η Ένωση στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Η ΑΕΚ ήταν ανέκαθεν η ομάδα με τα πιο συναρπαστικά διοικητικά επεισόδια. Δεν ήταν μόνο η μεγάλη μορφή του Μπάρλου (του θείου Λουκά, όπως τον αποκαλούσαν) και του Δημήτρη Μελισσανίδη ή αλλιώς του Τίγρη..Ενδιαμέσως η ΑΕΚ γνώρισε μεγάλες περιπέτειες με Τροχανά, Αλεχάντρο Σκλαβενίτη, ENIC, Netmed, αλλά και του Ντέμη Νικολαίδη. Συνολικά 24 πρόεδροι πέρασαν μόνο μέχρι την τελευταία επιστροφή του Μελισσανίδη το 2013.

Πρώτος πρόεδρος της επαγγελματικής ομάδας της ΑΕΚ, το 1974, είχε αναλάβει ο «θείος Λουκάς». Ο Λουκάς Μπάρλος (1920-1999) ήταν ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος. Δεν ήταν καν ΑΕΚτζής! Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, οπαδός δεδηλωμένος του Άρη, κατέβηκε στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους και στέριωσε στην πρωτεύουσα.

Δεν δίστασε ποτέ να ξοδέψει πολλά χρήματα. Έφερε στην ομάδα ένα τεράστιο όνομα για προπονητή, τον Φράντισεκ Φάντροκ, στη συνέχεια τους Τσαϊκόφσκι και Πούσκας, αλλά και ποδοσφαιριστές μεγάλα ονόματα, όπως Αρδίζογλου, Σκρέκης, Δέδες, Βάγκνερ, Τσανλάιτερ, Μαύρος, Νικολούδης, Χρηστίδης, Δομάζος, Ιντζόγλου, Ραβούσης και Μπάγεβιτς. Επί των ημερών του η ομάδα πέτυχε και την πιο σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση, φτάνοντας στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

Τον διαδέχτηκε ο  Ανδρέας Ζαφειρόπουλος. Ο γνωστός εκείνη την εποχή μεγαλοεπιχειρηματίας αθλητικών ειδών (ιδιοκτήτης της εταιρείας ΖΗΤΑ ΕΛΛΑΣ) θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό του «θείου Λουκά» τόσο στη διοίκηση της ομάδας όσο και στις καρδιές των φιλάθλων της. Θα παραδώσει τα ηνία στον Μιχάλη Αρκάδη για τη διετία 1982-83 και θα επιστρέψει τελικώς το 1984, οδηγώντας την ομάδα έως και το 1989, όταν πιεσμένος από σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην εταιρεία του θα δώσει μετοχές και ηνία στον Στράτο Γιδόπουλο. Θα τον διαδεχτεί μέχρι το 1992 ο Κώστας Γενεράκης.

 

Η επταετία 1989-1996 ήταν η πιο επιτυχημένη της ΑΕΚ. Υπό την προεδρία αρχικώς του Στράτου Γιδόπουλου, κυρίως όμως των Δημήτρη Μελισσανίδη – Γιάννη Καρρά (από το 1992 όταν εμφανίστηκαν) και την τεχνική καθοδήγηση του παλιού της παίκτη Ντούσαν Μπάγεβιτς, κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, ένα Σούπερ Καπ και ένα Λιγκ Καπ. Την περίοδο αυτή αγωνίστηκαν στην ΑΕΚ παίκτες όπως οι Τόνι Σαβέβσκι, Ντανιέλ Μπατίστα, Αλέκος Αλεξανδρής, Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, Γιώργος Σαββίδης, Βασίλης Δημητριάδης και οι νεαροί Χρήστος Κωστής, Βασίλης Τσιάρτας, Μιχάλης Κασάπης, Ανδρέας Ζήκος.

Οι διαφωνίες του Μελισσανίδη με τον Καρρά οδήγησαν την ΑΕΚ στα χέρια του Μιχάλη Τροχανά ιδιοκτήτη του ομίλου SOE, ενός «πρότυπου» ομίλου που συγκέντρωνε χρήματα από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για την κατασκευή χωριών στην Κρήτη και στην Αττική. Ουδέποτε ο Τροχανάς μπόρεσε να κλέψει τις καρδιές των φιλάθλων. Αναγκάστηκε τελικά να απεμπλακεί από την ομάδα.. Ηταν φθινόπωρο του 1997 όταν πούλησε το μετοχικό του πακέτο στην εταιρεία Enic η οποία όμως δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει τα σχέδιά της καθώς ήταν μέτοχος και σε άλλες ομάδες και η UEFA άναψε κόκκινο φως.

 

Η Enic  εκχώρησε την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ στην εταιρεία NetMed. Τη νοτιοαφρικανικών συμφερόντων μητρική εταιρεία της συνδρομητικής τηλεόρασης του Filmnet, που τότε έκανε το μεγάλο μπάσιμο στην ελληνική αγορά. Η ΑΕΚ μπήκε τότε σε μια βαθιά περίοδο κρίσης καθώς οι μεγαλομέτοχοι αναζητούσαν μπροστινό λόγω της εμπλοκής τους με τα τηλεοπτικά δικαιώματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Το 2001 οι εφημερίδες έγραφαν για το ενδιαφέρον του Αλεχάντρο Σκλαβενίτη ο οποίος εμφανιζόταν ως ο 10ος πλουσιότερος κάτοικος του Μεξικού και ιδιοκτήτης εταιρείας εφοδιασμού καραβιών στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Τελικά, η ομάδα περιήλθε στον Μάκη Ψωμιάδη, άγνωστο αντί ποίου τιμήματος. Η  ΑΕΚ πέρασε τότε στην ιδιοκτησία της εταιρείας Ιppoventure, συμφερόντων Ψωμιάδη για τρία ολόκληρα χρόνια.Η κόντρα του με τον αστέρα της ομάδας και αγαπημένο της εξέδρας Ντέμη Νικολαΐδη τον οδήγησαν εκτός ομάδας και ελλείψει άλλου επενδυτή, στα τέλη του 2003 και μέχρι το 2004 στο τιμόνι της ΠΑΕ βρέθηκε ο Γιάννης Γρανίτσας, γνωστός στο ευρύ κοινό ως το δεξί χέρι του επιχειρηματία Γιάννη Φιλίππου, ιδιοκτήτη της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ.

Το καλοκαίρι του 2004 ο Ντέμης Νικολαΐδης ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, επιτυγχάνοντας την υπαγωγή της στο άρθρο 44 του νόμου 1982/90, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του 95% των χρεών που είχε προς το δημόσιο αλλά και τους πιστωτές της, που ήταν οι πρώην ιδιοκτήτες της, ENIC και Netmed. Παρά τα όνειρα και τα σχέδια ο Νικολαΐδης που ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την προεδρία στο τέλος της περιόδου 2008-09, έφυγε τελικά στις 2 Νοεμβρίου πικραμένος από τη στάση του κόσμου και τις αποδοκιμασίες. Στην προεδρία διαδέχτηκε τον Νικολαΐδη αρχικά ο Γιώργος Κιντής και μετέπειτα ο Νίκος Θανόπουλος, ενώ όσο έβαζε λεφτά η δική του ομάδα (ο Πέτρος Παππάς, δηλαδή) το καράβι πήγαινε, όπως πήγαινε.

Την   περίοδο 2011–12, η ΑΕΚ προχώρησε σε νέα μεγάλη μείωση των εξόδων της, ενώ τα οικονομικά προβλήματα και τα χρέη έκαναν επιθετικά την εμφάνισή τους. Από την προεδρία έκανε ένα πέρασμα και ο θρύλος της ομάδας Θωμάς Μαύρος, ενώ η αγωνιστική πορεία ήταν τραγική και τελικά την οδήγησαν στον υποβιβασμό στην Football League, αλλά και στην Γ΄Εθνική αυτομάτως για να απαλλαγεί από το 98% των χρεών της και τελικά να περάσει στα χέρια του Δημήτρη Μελισσανίδη…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα