Ινδός βουλευτής έριξε σπρέι πιπεριού μέσα στο κοινοβούλιο

Χάος επικράτησε στην Κάτω Βουλή στην Ινδία (Λοκ Σάμπα), όταν βουλευτής έκανε χρήση σπρέι πιπεριού εντός του Κοινοβουλίου, προκειμένου να διακόψει συνεδρίαση. Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Λαγκανταπάτι Ραζαγκοπάλ, διαμαρτυρόταν κατά σχεδίου δημιουργίας ενός νέου κρατιδίου, της Τελανγκάντα στη νότια Ινδία.

Βουλευτές ξεδίπλωσαν πανό διαμαρτυρίας κι άρχισαν να κραυγάζουν συνθήματα μέσα στην αίθουσα, ενώ στη συνέχεια δύο ομάδες βουλευτών, που τάσσονται υπέρ και κατά της δημιουργίας του νέου κρατιδίου, πιάστηκαν στα χέρια.

Κατά την διάρκεια των διαπληκτισμών ο Ρατζαγκοπάλ έβγαλε ένα σπρέι πιπεριού και το χρησιμοποίησε μέσα στην αίθουσα, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση του σώματος να διακοπεί, είπε ο Ντίνες Τριβέντι, άλλος ένας βουλευτής, στους δημοσιογράφους.

Η χρήση του σπρέι πιπεριού οδήγησε σε ξέσπασμα βήχα σε μέλη της Βουλής και σε τρεις βουλευτές χρειάστηκε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ο Λαγκανταπάτι Ραζαγκοπάλ χρησιμοποίησε το σπρέι όταν ο υπουργός Εσωτερικών προσπάθησε να καταθέσει προς ψήφιση το νομοσχέδιο.

Αρκετοί βουλευτές χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ενώ ο Ραζαγκοπάλ προσήχθη μαζί με άλλους βουλευτές. Σκηνές καβγάδων είναι συνηθισμένες στο Κοινοβούλιο της Ινδίας, ωστόσο το περιστατικό της Πέμπτης είναι πρωτοφανές.

«Οι συνθήκες και τα περιστατικά αυτών που συνέβησαν στην Κάτω Βουλή κηλιδώνουν την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία» δήλωσε ο βουλευτής Καμάλ Ναθ, αρμόδιος για κοινοβουλευτικές υποθέσεις.

Οι κοινοβουλευτικοί δεν υποβάλλονται ποτέ σε σωματικό έλεγχο όταν εισέρχονται στη Λοκ Σάμπα, αλλά τα σημερινά γεγονότα πυροδότησαν εκκλήσεις να υπάρξει αλλαγή των κανόνων. Στη Λοκ Σάμπα επιβλήθηκαν ήδη μέτρα ασφαλείας χωρίς προηγούμενο, αφού ένας άλλος βουλευτής απείλησε να αυτοπυρποληθεί. Πυροσβεστήρες και κουβέρτες τοποθετήθηκαν σε αρκετά σημεία της Βουλής.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Ινδίας, η πρόεδρος Κουμάρ εξετάζει το ενδεχόμενο να κινήσει διαδικασίες για την αποπομπή από το σώμα 12 μελών του από το κρατίδιο Άντρα Πραντές -από το οποίο πρόκειται να αποκοπεί το Ταλανγκάντa.Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από τη βουλή, όπου αστυνομικοί απομάκρυναν πολίτες οι οποίοι συγκρούονταν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα