Κικίλιας: «Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή της πανδημίας»

Ο υπουργός Υγείας περιέγραψε την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ με αφορμή την αύξηση των διασωληνωμένων - Προειδοποίηση για επίταξη ιδιωτών γιατρών - 550 κλίνες στο σύστημα υγείας

Την άποψη ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή της πανδημίας εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Υγείας εξήρε τον αγώνα του δυναμικού του ΕΣΥ κατά του κορωνοϊού και δήλωσε αισιόδοξος ότι «το τέλος της κρίσης είναι κοντά», αφού η πορεία των εμβολιασμών συνεχίζεται απρόσκοπτα και είναι το κλειδί για την πορεία.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς ανέφερε ότι τον Απρίλιο θα κάνουμε ενάμισι εκατομμύριο εμβολιασμούς και έχουμε ήδη 1.340.000 εμβολιασμούς. Όπως είπε, στον αριθμό εμβολίων του Απριλίου δεν περιλαμβάνονται τα εμβόλια της Johnson&Johnson.

Επίσης, ο κ.Κικίλιας παρέθεσε στοιχεία για την αύξηση της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ και κλινών covid σε όλη την Ελλάδα, ενώ επισήμανε  ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περίπου 1.000 ασθενείς παραπάνω σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί άλλες 550 κλίνες στο ΕΣΥ, στην Αττική, ενώ το νοσοκομείο Ερυθρός γίνεται αποκλειστικά για covid ασθενείς. Στα νοσοκομεία θα διατεθούν αύριο άλλες 900.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας έκανε για ακόμη μία φορά έκκληση προς τον ιδιωτικό τομέα της υγείας να συνδράμουν στη δύσκολη αυτή μάχη κατά του κορωνοϊού, ενώ όπως υπογράμμισε αν δεν υπάρξει ανταπόκριση τουλάχιστον 200 γιατρών, θα εισηγηθεί ο ίδιος στον πρωθυπουργό την επίταξη των γιατρών.

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε επιπλέον κλίνες ιδιωτικών κλινικών που εντάσσονται στην προσπάθεια του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική. Συνολικά, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, εκ των οποίων 450 είναι non Covid:

  • Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Αθηνών άλλες 50 με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Επιπλέον, 100 κλίνες Covid προστίθενται στην προσπάθεια του ΕΣΥ:

  • Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Βιοϊατρική 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Τέλος, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως 10 ΜΕΘ ακόμη προστίθενται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς παραχωρούνται στο ΕΣΥ, και έτσι από 130 στην Αττική φτάνουμε στις 140.

Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί επιπλέον με 10 πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο all-Covid για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού. Παράλληλα, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το 251 ΓΝ Αεροπορίας για non Covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων.
Το υπουργείο Υγείας παραδίδει αύριο στο ΕΣΥ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.

Η τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια

«Επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της πανδημίας.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι από μόνος του αρκετός για να πιστοποιήσει την κατάσταση ανάγκης που βρίσκεται το σύστημα Υγείας. Γιατροί, προσωπικό και πληρώματα ΕΚΑΒ δίνουν τα πάντα κάθε μέρα. Θα κάνουμε τα πάντα και είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά, διότι η πορεία των εμβολιασμών είναι το κλειδί. Σύντομα θα έχουμε ανοσία στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες.

Το ΕΣΥ ενισχύθηκε κατά την περίοδο της κρίσης, με την ένταξη ιδιωτικών δομών. Οι κλίνες ΜΕΘ Κοβιντγ είναι 381 από 229 τον περασμένο μήνα και οι απλές κλίνες ΜΕΘ είναι 2.961 στην Αττική, από 1.600 που ήταν το περασμένο μήνα.

Δεν είναι μόνο η Αττική. Σχεδόν σε όλες τις περιοχές αυξάνονται οι ασθενείς με Covid, φτάνοντας τους 4.648, σχεδόν χίλιοι παραπάνω από την περασμένη εβδομάδα. Η πορεία της πανδημίας ακολούθησε το χειρότερο σενάριο.

Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλη η Ελλάδα είναι πλέον μία υγειονομική περιφέρεια. Όλα ένα. Δημόσιες, ιδιωτικές κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία. Συνολικά ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί άλλες 550 κλίνες. Οι 430 κλίνες είναι non covid.

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν δώσει μία τεράστια μάχη. Απευθύνουμε έκκληση στους ιδιωτικούς γιατρούς, να συνδράμουν στη δύσκολη αυτή μάχη. Το ζητάμε ξανά σήμερα. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες, να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση τουλάχιστον 200 γιατρών, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την επίταξη των γιατρών».

Ολόκληρη η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα