Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Από τα διαστημικά σχέδια στα βοσκοτόπια Καλογρίτσα

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Προανακριτική Επιτροπή για τις καταγγελίες Καλογρίτσα μοιάζει με ναρκοπέδιο

Τη βάσανο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής θα υποστεί ο Νίκος Παππάς, κατηγορούμενος για δωροληψία, μετά τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα, κάτι που η «Α» είχε προβλέψει από την πρώτη ημέρα (5 Ιουλίου 2020) που έγιναν γνωστές οι καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Τσίπρα θα πρέπει να εξηγήσει για το πώς στήθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, που είχε ως στόχο από τη μία να εκφοβίσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς και από την άλλη να δημιουργήσουν ένα καθαρόαιμο ΣΥΡΙΖΑ Channel.

Με βάση τη μηνυτήρια αναφορά του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ζητά τη διερεύνηση των χειρισμών του κ. Παππά για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της παράβασης καθήκοντος, και φυσικά τον ρόλο του πρώην υπουργού στον πολυσυζητημένο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι η όλη υπόθεση ξεκίνησε από μία μελέτη ενός παγκοσμίως αγνώστου ινστιτούτου της Φλωρεντίας, και από εκεί και πέρα ασκήθηκε μία πέραν των ορίων πίεση στους ιδιοκτήτες για να δοθούν τέσσερις άδειες.

Με βάση, λοιπόν, τις καταγγελίες Καλογρίτσα στο δικαστήριο κι εν συνεχεία στην μηνυτήρια αναφορά, ο κ. Παππάς επέλεξε τον γνωστό αριστερό μεγαλοεργολάβο για να μετάσχει στον διαγωνισμό δίχως να έχει ο ίδιος τα χρήματα και με εγγυήσεις επιεικώς αστείες. Διότι ουδείς σοβαρός άνθρωπος (πλην ΣΥΡΙΖΑίων) πείστηκε ότι με ένα βοσκοτόπι στην Ιθάκη (ήταν η εγγύηση για την άδεια) θα μπορούσε να στήσει κανάλι. Και φυσικά ο κ. Καλογρίτσας έχασε το δικαίωμα, καθώς μόλις έγινε γνωστή η εγγύηση που κατέθεσε για το βοσκοτόπι δημιούργησε πληθώρα αντιδράσεων.

Και μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα, μάθαμε ότι για τη συμμετοχή του εργολάβου στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες πλήρωσε τρία εκατομμύρια ευρώ ο λιβανέζικος κατασκευαστικός Όμιλος CCC. Και για να δοθούν τα χρήματα μεσολάβησε ο Νίκος Παππάς. Αυτά τα τρία εκατομμύρια των Λιβανέζων δεν επιστράφηκαν από τον Καλογρίτσα, όταν ακυρώθηκε ο διαγωνισμός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι όπως ο επιχειρηματίας ισχυρίζεται με εντολή του Παππά κατευθύνθηκαν για την έκδοση της εφημερίδας «Documento». Μάλιστα, μεσολάβηση του Παππά έχει καταγγείλει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης για να δανείσει χρήματα στον Καλογρίτσα, ώστε να πάρει την άδεια. Κάτι που είχε διαψεύσει ο Παππάς, αλλά επιβεβαίωσε ο Καλογρίτσας, τονίζοντας ότι έγινε το ραντεβού με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, με υπόδειξη του τότε υπουργού.

Ο κ. Καλογρίτσας (που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τους Λιβανέζους, που ζητούν πίσω τα τρία εκατομμύρια ευρώ) έκανε λόγο για εικονική συναλλαγή, από την οποία του δόθηκαν τρία εκατ. ευρώ ώστε να μετέχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο επιχειρηματίας έχει κατηγορήσει ευθέως τον κ. Παππά ότι είχε ρόλο οργανωτή στο σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, με σκοπό «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού».

Σύντομα θα κληθεί να αποφασίσει η Βουλή επί της πρότασης της Ν.Δ. για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Παππά

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε

Στο μεταξύ, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση της Ν.Δ. για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής είναι στην κυριολεξία άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Κάνει λόγο για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης και αποπροσανατολισμό, αλλά για την ουσία της υπόθεσης δεν αναφέρει ούτε λέξη. Και πώς να αναφέρει, όταν ο μισός και πλέον ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως βαρίδι τον Νίκο Παππά.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακόλουθη:  «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού απέτυχε παταγωδώς στα κρίσιμα μέτωπα της πανδημίας και της οικονομίας, αναζητά σωσίβιο σε προανακριτικές επιτροπές. Πρόκειται για κίνηση πολιτικής απελπισίας. Η κυβέρνηση που έχει χειραγωγήσει σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ με κρατικές διαφημιστικές δαπάνες και έχει απαλλάξει τους ιδιοκτήτες καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης, στήνει προανακριτική για να δικάσει τον ΣΥΡΙΖΑ που για πρώτη φορά εφάρμοσε το Σύνταγμα και υποχρέωσε τους καναλάρχες να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης καλό είναι να γνωρίζει ότι κανένας αντιπερισπασμός δεν θα καταφέρει να σταματήσει τη κατάρρευση της κυβέρνησής του».

Το άσχημο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι και το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Ν.Δ., όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου: «Όλα στο φως είναι η σταθερή, διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας. Πλήρης διαφάνεια για όλους και για όλα, με τις προβλεπόμενες κάθε φορά διαδικασίες από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Αλλά και το ΚΚΕ που θα ψηφίσει «παρών» δεν διαφωνεί με την παραπομπή. Απλά ζητά εξεταστική και όχι προανακριτική, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για συγκρότηση προανακριτικής Επιτροπής δεν τεκμηριώνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία. Γι’ αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα τοποθετηθεί με “ΠΑΡΩΝ” στην παραπάνω πρόταση. Το ΚΚΕ θεωρεί δεδομένες τις πολιτικές ευθύνες για τα “παιχνίδια”, που παίχτηκαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η διερεύνηση τυχόν άλλων ευθυνών πρέπει να αποτελέσει στην παρούσα φάση αντικείμενο έρευνας Εξεταστικής Επιτροπής και όχι προανακριτικής, ώστε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης».

Η Ελληνική Λύση, σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «νέο σκηνικό έντασης και ψευτοαντιπαράθεσης στήνουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.», όμως το πιθανότερο είναι ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση για παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή του Νίκου Παππά, καθώς στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «η Ελληνική Λύση επιμένει ότι όλα αυτά είναι αντικείμενο περαιτέρω δικαστικής διερευνήσεως. Όλα στο φως».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής προαλείφεται ο βουλευτής Έβρου, Σταύρος Κελέτσης (δικηγόρος στο επάγγελμα). Όσον αφορά το πότε θα τεθεί προς ψήφιση η πρόταση της Ν.Δ., αναμένεται ότι θα συμβεί εντός του Μαρτίου. Και οι εργασίες της θα ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να υπάρξει πόρισμα μέχρι τον Ιούνιο για να πάρει τον δρόμο της η υπόθεση εάν κριθεί ότι ο κ. Παππάς θεωρείται ένοχος. Και αυτό διότι τα αδικήματα παραγράφονται το φθινόπωρο.

Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στην Προανακριτική θα κληθούν να καταθέσουν κομβικά πρόσωπα, καθώς στη μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Καλογρίτσας αναφέρεται εκτός του κ. Μαρινάκη και σε άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες που έκανε ραντεβού για συνεργασίες μετά από υποδείξεις του Νίκου Παππά. Από κύκλους του επιχειρηματία υποστηρίζεται ότι ο κ. Καλογρίτσας είναι αποφασισμένος να μιλήσει και για το πώς συνδυάζονταν ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες με τα δημόσια έργα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα