Κάν’ το όπως η Πόρτο

Σε μία χώρα που η πώληση ενός παίκτη –ακόμη και αν είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων πλευρών– αντιμετωπίζεται από τους οπαδούς της ομάδας που παραχωρεί τον ποδοσφαιριστή ως… προδοσία, ο Ολυμπιακός τολμά.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει θεσπίσει μία συγκεκριμένη πολιτική στις μεταγραφές, που μοιάζει αρκετά στη μεγάλη Πόρτο, που ως γνωστόν έχει κατακτήσει το Champions League, δείχνοντας ότι με τις κινήσεις του ξεφεύγει από τα ελληνικά τετριμμένα και τολμάει να «κοιτάξει» ψηλότερα.

Η πώληση του Κώστα Μήτρογλου στη Φούλαμ έναντι περίπου 15 εκατ. ευρώ αδιαμφισβήτητα συνέφερε όλες τις πλευρές. Η αγγλική ομάδα απέκτησε έναν επιθετικό που συνεχώς βελτιώνεται κι έχει εξελιχθεί σε ένα εκ των πιο «φονικών όπλων» στην Ευρώπη, ενώ ο ίδιος ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει την τύχη του στη Premier League. Όσο για τους Πειραιώτες; Τα κέρδη είναι πολλαπλά. Εκτός από το προφανές και άμεσο κέρδος (τα χρήματα δεν είναι απλά ικανοποιητικά, αλλά εξαιρετικά), ο σύλλογος του μεγάλου λιμανιού συνεχίζει να κινείται στην πορεία που έχει χαράξει από την αρχή της θητείας του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε την παραχώρηση των Μιραλάς στην Έβερτον (7 εκατ. ευρώ), Ριέρα στη Γαλατασαράι (3 εκατ. ευρώ), Φέισα στη Μπενφίκα (4,5 εκατ. ευρώ), Φετφατζίδη στην Τζένοα (4 εκατ. ευρώ, με τον Ολυμπιακό να διατηρεί ένα ποσοστό μεταπώλησης του παίκτη της τάξης του 25%).

Μάλιστα, οι νταμπλούχοι Ελλάδας δεν σταμάτησαν να κινούνται σε αυτό το πλαίσιο ούτε κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, αφού πούλησαν τον Τζεμπούρ στη Νότιγχαμ Φόρεστ (1,5 εκατ. ευρώ), αλλά και τον Βάις στη Λεχβίγια του Κατάρ (4 εκατ. ευρώ). Όλα τα παραπάνω deals ευνόησαν τον Ολυμπιακό και το σημαντικότερο είναι ότι οι αντικαταστάτες τους (μερικοί εκ των οποίων είναι… καλοπληρωμένοι, διότι πρέπει να συνεχιστεί η επένδυση σε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές) όχι απλά διατηρούν το αγωνιστικό επίπεδο της ομάδας, αλλά το μεγαλώνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Πειραιώτες παραμένουν απόλυτα ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη, ενώ φυσικά στην Ελλάδα δεν έχουν αντίπαλο.

Ανεβάζει τον πήχη

Οι επιτυχημένες πωλήσεις του Ολυμπιακού έχουν ανεβάσει τον πήχη σε οικονομικό επίπεδο, και φυσικά είναι ικανές να παρασύρουν και τις άλλες ελληνικές ΠΑΕ να πωλούν τους παίκτες τους στο εξωτερικό σε πολύ καλές τιμές. Τα 15 εκατ. ευρώ που έδωσε η Φούλαμ για τον Μήτρογλου φανερώνουν ότι οι σύλλογοι των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων εμπιστεύονται πια την αγορά της Ελλάδας και είναι διατεθειμένες να πληρώσουν αδρά για να αποκτήσουν τα ποδοσφαιρικά «προϊόντα» που προέρχονται από τη χώρα μας.
Παράλληλα, ο πήχης ανεβαίνει και για τον ίδιο τον Ολυμπιακό, ο οποίος έχει ανοίξει τις αγορές σε χώρες όπως η Αγγλία, η Πορτογαλία, ακόμη και το Κατάρ. Στο μέλλον, οι αγοραπωλησίες θα γίνονται με ακόμη πιο εύκολο τρόπο και κυρίως με τους κανόνες του πωλητή, δηλαδή της ελληνικής ομάδας.

Έτσι ακριβώς, άλλωστε, μεγάλωσε το όνομά της και η Πόρτο. Οι «δράκοι» και συγκεκριμένα έφτασαν μέχρι και την κορυφή της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία (κάτοχοι του Champions League το 2004 και του Europa League το 2003 και το 2011), βασισμένοι στην πολιτική του προέδρου τους, Ζόρζε Ντα Πίντο, «αγοράζουμε φθηνά και πουλάμε ακριβά». Συνεχίζοντας ακόμη και τώρα στην ίδια λογική, παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Οι αντικαταστάτες

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν αφήνει την ομάδα «γυμνή», παρά τις πωλήσεις. Ήδη ως αντικαταστάτης του Κώστα Μήτρογλου, αποκτήθηκε ο Νέλσον Βαλντέζ. Ο 30χρονος Παραγουανός στράικερ έχει εμπειρία από τα ευρωπαϊκά γήπεδα και μπορεί να προσφέρει άμεσα λύσεις στους πρωταθλητές και Κυπελλούχους Ελλάδας. Βέβαια, το καλοκαίρι θα γίνουν ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες επενδύσεις, αφού τότε η μεταγραφική περίοδος προσφέρεται για καλύτερα deals.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη φυγή του Βλάντιμιρ Βάις, οι Πειραιώτες απέκτησαν τον επίσης Παραγουανό, Ερνάν Πέρες, και μην ξεχνάμε τον Δημήτρη Κολοβό που έρχεται με φόρα από τον Πανιώνιο και αναμένεται να αποτελέσει τον επόμενο… Σάμαρη του Ολυμπιακού. Ο νεαρός περιφερειακός διαθέτει το απαραίτητο ταλέντο και με τη δουλειά που θα κάνει στον Ρέντη μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πολύ καλό ποδοσφαιριστή.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι ίσως υπάρξουν νέες αποχωρήσεις, αφού είναι γνωστό ότι οι Μανωλάς, Σιόβας, Σάμαρης και Μανιάτης παρακολουθούνται από σκάουτερ ευρωπαϊκών συλλόγων και ήδη οι Πειραιώτες έχουν αρνηθεί κάποιες προτάσεις που αφορούν τους συγκεκριμένους παίκτες. Όμως, παρά τις δελεαστικές προτάσεις, ο Ολυμπιακός είπε «όχι», με δεδομένο ότι οι παραπάνω παίκτες στην παρούσα φάση είναι πολύτιμοι και η ομάδα δεν έπρεπε να αποδυναμωθεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα