Με νύχια και δόντια θέλει να κρατηθεί στην προεδρική καρέκλα η Γεννηματά

Ο επιθεωρητής Ζακ Κλουζώ ήταν ένας φανταστικός κινηματογραφικός χαρακτήρας που ενσάρκωσε με τεράστια επιτυχία ο Βρετανός ηθοποιός Πίτερ Σέλερς (τον ίδιο ρόλο έπαιξαν επίσης και οι Άλαν Άρκιν, Ρότζερ Μουρ και Στιβ Μάρτιν) στη σειρά ταινιών του Ροζ Πάνθηρα. Ο Κλουζώ ήταν ένας γκαφατζής επιθεωρητής της γαλλικής αστυνομίας (και αργότερα αρχιεπιθεωρητής) που προκαλούσε άφθονο γέλιο στους θεατές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο αείμνηστος Πίτερ Σέλερς (1925 -1980) ήταν ο κορυφαίος στο ρόλο του Κλουζώ, όμως η καριέρα και η ζωή του σημαδεύτηκε από την κατάθλιψη στην οποία είχε πέσει και τις ανασφάλειες που είχε παρά την τεράστια επιτυχία. Έμεινε στην ιστορία ως μια αινιγματική φιγούρα του κινηματογράφου και σύμφωνα με όσα ο ίδιος δήλωνε δεν είχε καμία προσωπική ταυτότητα πέρα από τους ρόλους που υποδύθηκε.

Τον ρόλο του Κλουζώ φαίνεται ότι ζήλεψαν και οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, προκειμένου να ανακαλύψουν όχι το διαμάντι με την επωνυμία «ροζ πάνθηρας», αλλά για να βρουν ποια πρόσωπα δεν επιθυμούν την παραμονή της στον προεδρικό θώκο του ΚΙΝΑΛ. Επίσης αναζητούν εάν αυτά τα πρόσωπα συνδέονται με διάφορα κέντρα και ποια είναι συνολικά η στόχευση. Μάλιστα διέρρευσαν σε δεξιά ΜΜΕ ότι η «ιχνηλάτηση» απέφερε αποτελέσματα.

Οι Κλουζώ της Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται ότι έπιασαν λαβράκι. Εάν είναι σαν τις… επιτυχίες του κανονικού Κλουζώ, τότε η κ. Γεννηματά δεν αποκλείεται να πέσει σε βαθιά κατάθλιψη. Διότι οι δικοί της Κλουζώ προφανώς της ανέφεραν κάποια μεμονωμένα πρόσωπα, ή ομάδες, αλλά το πιθανότερο είναι να μην υπολόγισαν, ή δεν μέτρησαν τις δημοσκοπήσεις που την φέρνουν πολύ πίσω στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής.

Πάντως οι Κλουζώ (και είναι πολλοί πέριξ της Γεννηματά) κάνουν λόγο για «πολλά πρόσωπα και αρκετές υπόγειες διαδρομές με παράλληλες αφετηρίες». Μιλάμε ότι οι Κλουζώ διαθέτουν και συγγραφικό ταλέντο, ή απλά αντιγράφουν όσα έχει γράψει ο Γιάννης Μαρής (το αληθινό του όνομα ήταν Ιωάννης Τσιριμώκος), ο πατέρας του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα.

Οι Κλουζώ της Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθούν να μιλούν για τις πολιτικές θέσεις της Φώφης Γεννηματά, οι οποίες έχουν απήχηση στην κοινωνία, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν πως είναι δυνατόν το ΚΙΝΑΛ να είναι στάσιμο δημοσκοπικά. Διότι δεν μπορεί να μιλούν για άνοδο του ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις της τάξης του 0,50%, όταν την ίδια περίοδο (Σεπτέμβριο) κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο τις θέσεις του για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ και το αναλυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλιών του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι όμως ουδείς ασχολείται με αυτές τις προτάσεις και όλοι αναμένουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ώσπου να σηκώσει το ένα πόδι βρωμάει το άλλο, που λέει και ο λαός μας. Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πλασάρεται ως εναλλακτική λύση και το ΚΙΝΑΛ ως ο φτωχός συγγενής.

Το βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου που παρουσιάζεται την ερχόμενη Τρίτη αποτελεί ένα αγκάθι για την Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη, ο Αντρέας και το… βιβλίο

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Φώφη Γεννηματά και οι συν αυτώ μπορεί να δηλώνουν ότι δεν σκέφτονται τις εσωκομματικές εκλογές, όμως όλες τους οι κινήσεις δείχνουν ότι πρωτίστως αυτό τους ενδιαφέρει. Ακόμη και η σκληρή  αντιπολίτευση (από τα αριστερά) που ασκεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτό δείχνει. Τον φόβο της ηγεσίας μήπως κατηγορηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η  ηγετική ομάδα ασχολήθηκε με τις εσωκομματικές εκλογές. Διότι μόνο ανόητοι θα πιστέψουν ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου, λειτούργησε αυτοβούλως αφήνοντας αιχμές προς τον Ανδρέα Λοβέρδο. Όπως λένε οι αντικειμενικοί παρατηρητές «ήταν βαλτός από την Γεννηματά, διότι θέλουν να κοντύνουν την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού».

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η κ. Γεννηματά πιει το πικρό ποτήρι και θα μετάσχει στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Λοβέρδου «Απόπειρα Δολοφονίας», που αναφέρεται στην προσωπική του περιπέτεια με την σκευωρία της Novartis, την ερχόμενη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου. Διότι την παρουσίαση θα κάνουν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος και ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης. Και θα πρέπει η κ. Γεννηματά να ακούσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δεν το έχει σε τίποτα να… «περιλάβει» την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

 

Το συνέδριο της Νεολαίας

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ αναζητεί τρόπους για να ελέγξει τις εκλογές είναι και η διαρροή ότι το συνέδριο της Νεολαίας οδεύει προς ακύρωση, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να διοριστούν τα όργανα της Νεολαίας. Ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πολλές παρασκηνιακές ζυμώσεις, αλλά η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν υπήρχε περίπτωση να εκλέξει γραμματέα της αρεσκείας της, παρά το γεγονός ότι ασχολήθηκαν προσωπικά, τόσο ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, όσο και ο Παύλος Χρηστίδης. Κι αφού είδαν και αποείδαν ότι ο η νεολαία θα εξέλεγε τον εκλεκτό του Νίκου Ανδρουλάκη αποφάσισαν να διορίσουν γραμματέα.

Και το ότι δεν επιθυμούν τις εκλογές φαίνεται ότι έχουν αποκλείσει τον διαδικτυακό τρόπο με το e-voting. Διότι μιλάμε για τη νέα γενιά, που είναι εξοικειωμένη με την τεχνολογία και η ασφάλεια της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μπορεί να εξασφαλιστεί με πολλούς τρόπους.  Προφανώς η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ που φρόντισε να βάλει το ΠΑΣΟΚ στο χρονοντούλαπο προτιμά τις ακυρώσεις ανοικτών συνεδρίων και τους διορισμούς διοικήσεων (όπως έκαναν και με τους γραμματείς των νομαρχιακών). Βέβαια τέτοιες πρακτικές διώχνουν τον κόσμο από την ενασχόληση με τα κοινά, που δικαιολογημένα θα θεωρεί ότι η πολιτική είναι ένα κλειστό κλαμπ. Προφανώς οι Κλουζώ της Χαριλάου Τρικούπη γι’ αυτό ενδιαφέρονται. Να παραμείνει το ΚΙΝΑΛ ένα κλειστό κλαμπ για να χαίρονται τις θεσούλες τους και τα οφίκια τους.

Το δε εντυπωσιακό είναι ότι ξαφνικά ενεμφανίσθη από το πουθενά και η Ανανεωτική Αριστερά (στελέχη προερχόμενα από την ΔΗΜ.ΑΡ.), μία τάση στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, η οποία πήρε θέση υπέρ της Γεννηματά (προφανώς οι Κλουζώ το ζήτησαν από τον Θεόδωρο Μαργαρίτη και τους συντρόφους του). Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Ανανεωτικής Αριστεράς πήραν θέση λέγοντας: «Η συζήτηση για τη λεγομένη «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ» δεν αποτελεί απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι λάθος η αμφισβήτηση του ιδρυτικού συμβολαίου για μια ευρεία συμπαράταξη των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, του Προοδευτικού Κέντρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένας ανοιχτός φορέας της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Αποτελεί μακροπρόθεσμο σχέδιο με επίκεντρο τον προγραμματικό εκσυγχρονισμό, τις πολιτικές θέσεις, τα ανοίγματα» στη νέα γενιά και στα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας. Στον δρόμο αυτό πρέπει να συνεχίσουμε αποφασιστικά».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα