ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Θεσσαλονίκη όπως λέμε… Contagion

Το +50% στα κρούσματα κορωνοϊού, η εκτόξευση του ποσοστού θετικότητας στο 32% και ο δείκτη μεταδοτικότητας που πήγε στο 1,8 έφερε τα σκληρότερα μέτρα στη συμπρωτεύσα αλλά και σε όλη τη χώρα

Όταν το 2011 βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες των κινηματογράφων η αμερικανική ταινία «Contagion» οι λάτρεις των θρίλερ ήρθαν αντιμέτωποι με ακόμη μία ευφάνταστη σεναριακή σύλληψη των μετρ του είδους που βλέπει κανείς μόνο στα σινεμά. Το σενάριο είναι λίγο πολύ γνωστό (σ.σ. το ξέσπασμα μίας θανατηφόρας πανδημίας για την οποία δεν υπάρχει εμβόλιο) μόνο που στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης μοιάζει να μετατρέπεται από κινηματογραφική φαντασία σε σκληρή πραγματικότητα.

Γράφαμε νωρίτερα την Τετάρτη στο iapopsi.gr για τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος που είχε το σημερινό ταξίδι του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στη συμπρωτεύουσα. Δεν επρόκειτο για λεκτική υπερβολή αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα πρόκειται για μία ύστατη προσπάθεια του κυβερνητικού μηχανισμού και των υγειονομικών αρχών να τιθασευτεί η διασπορά του κορωνοϊού στην πόλη που δείχνει έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Το πανελλαδικό lockdown που αποφάσισε το Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα διανύει ήδη την πέμπτη ημέρα του και ενώ η Θεσσαλονίκη είχε τεθεί σε καραντίνα από τις 3 Νοεμβρίου μετρά δηλαδή συνολικά 9 ημέρες υγειονομικού αποκλεισμού, εν τούτοις τα νούμερα προκαλούν ρίγη:

>>Οι νέες λοιμώξεις έχουν εκτοξευτεί στο + 50% συγκριτικά με όσα καταγράφονταν στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα.

>>Ο δείκτης R, δηλαδή το επιδημιολογικό δεδομένο που δείχνει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, έχει σκαρφαλώσει στο 1,8 που σημαίνει ότι ένα κρούσμα μεταδίδει τον SARS-coV-2 σε σχεδόν άλλους δύο συμπολίτες του.

>> Ο δείκτης θετικότητας στη συμπρωτεύουσα, δηλαδή το ποσοστό εκείνων που στα διενεργούμενα τεστ επιβεβαιώνονται ως θετικοί στον κορωνοϊό, έχει φτάσει στο 32% όταν στην έναρξη του lockdown βρισκόταν στα όρια του 11%.

Αυτή η δυστοπική εικόνα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το τοπικό σύστημα υγείας δοκιμάζει επικίνδυνα τα όριά του –ελάχιστα είναι τα εναπομείναντα ελεύθερα κρεβάτια στις ΜΕΘ– οδήγησε νομοτελειακά σε επιβολή της σχεδόν απόλυτης απαγόρευσης της κυκλοφορίας μεταξύ 21:00 και 5:00 το πρωί, παρά μόνο για λόγους που σχετίζονται με σοβαρό περιστατικό υγείας ή μετάβαση στην εργασία. 

Το μέγα πρόβλημα είναι ότι η Θεσσαλονίκη των 700 και πλέον κρουσμάτων σήμερα και των 297 διασωληνωμένων πανελλαδικά αποτελούν εξαιρετικά δυσμενείς επιδόσεις και μάλιστα χωρίς το δεύτερο κύμα της πανδημίας να έχει φτάσει το πικ της, όπως λένε οι επιστήμονες. 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα