Ελεύθεροι με όρους το ζεύγος Γριβέα

Ελεύθερους με περιοριστικούς όρους άφησε τους συλληφθέντες για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Κυριάκο Γριβέα και Αναστασία Βάτσικα, ο δικαστής του ειρηνοδικείου του Γουεστμίνιστερ ενώπιον του οποίου οδηγήθηκαν μετά τη σύλληψή τους, την Τετάρτη.

Ο δικαστής επέβαλε, στον καθένα χρηματική εγγύηση ύψους 50.000 βρετανικών λιρών ενώ τους ζητήθηκε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να παραδώσουν τόσο τα διαβατήρια τους όσο και αυτά των παιδιών τους. Στους περιοριστικούς όρους περιλαμβάνεται και η υποχρέωσή τους να εμφανίζονται τρεις φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Νέα παρουσία τους στο ειρηνοδικείο ορίστηκε στις 5 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η έκδοση του ζεύγους στην Ελλάδα αναμένεται να καθυστερήσει λόγω του ειδικού βρετανικού δικονομικού συστήματος. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η έκδοση να μην ολοκληρωθεί ποτέ όπως συνέβη και στην περίπτωση της καταδικασμένης στην Ελλάδα για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, Αντωνίας Ηλία.

Εν τω  μεταξύ οι ελληνικές αρχές, προχωρούν στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα σε Κύπρο, Αγγλία και Ελβετία, ενώ ήδη δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες δεσμεύθηκαν μεταξύ άλλων: μία πετρόχτιστη βίλα στην Πεντέλη, ένας πύργος στη Μάνη και ένα εξοχικό στην Ευρυτανία.

Πάντως το ζεύγος φέρεται να διαθέτει στο εξωτερικό τα εξής ακίνητα: να διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, ένα σαλέ στις Ελβετικές Άλπεις, μια ιδιόκτητη κατοικία στο City του Λονδίνου, γραφεία στο κέντρο του Λονδίνου καθώς και άλλα ακίνητα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, οι Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα παραδόθηκαν στις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, με «προκαθορισμένο ραντεβού».

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Καψής, «ο κ. Γριβέας και η σύζυγός του είναι από τους επιχειρηματίες εκείνους που πέφτουν μαζί με τις επιχειρήσεις τους και αυτό θα αποδειχθεί κατά την πορεία των ερευνών».

Ο συνήγορός τους διευκρίνισε επίσης ότι «ο τόπος διαμονής τους ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές, τις οποίες οι ίδιοι είχαν ενημερώσει γραπτά και προφορικά. Σήμερα εμφανίστηκαν ενώπιόν τους σε προκαθορισμένο ραντεβού».

Αναφερόμενος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τόνισε: «Σε σχέση με όσα διακινούνται στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, θέλω να δηλώσω ότι, ενώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν επικίνδυνα αρνητικό κλίμα σε βάρος των εντολέων μου για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, πριν κριθούν από τη Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύονται».

«Ο κ. Γριβέας και η σύζυγός του είναι από τους επιχειρηματίες εκείνους που πέφτουν μαζί με τις επιχειρήσεις τους και αυτό θα αποδειχθεί κατά την πορεία των ερευνών. Δυστυχώς, μία εταιρεία με διεθνή δραστηριότητα και αναγνώριση, με δυναμική που ξεπερνούσε τα όρια της Ελλάδας, με ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης,  καταστράφηκε παίρνοντας μαζί της ό,τι χτίζανε 20 χρόνια με σκληρή δουλειά», κατέληξε.

Ο δικηγόρος ουσιαστικά διέψευσε δημοσιεύματα που επικαλούμενα δικαστικές πηγές, ανέφεραν ότι ο 50χρονος επιχειρηματίας και η 54χρονη σύζυγός του συνελήφθησαν και δεν παραδόθηκαν οικειοθελώς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το ζεύγος Γριβέα κρυβόταν στο Μάντσεστερ όπου και εντοπίστηκε από άνδρες της βρετανικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα οι δικαστικές πηγές διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι ο 50χρονος Κυριάκος Γριβέας και η 54χρονη σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, παρουσιάστηκαν οικειοθελώς στην Scotland Yard, δήλωσαν την ταυτότητα τους και στη συνέχεια συνελήφθησαν αφού ενεργοποιήθηκαν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον τους.

Ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα καταζητούνταν με διεθνές ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σχετικά με την υπόθεση των δανειοδοτήσεων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2009 σύναψαν με το Τ.Τ. δύο ομολογιακά δάνεια μέσω της εταιρείας C&C International Ανώνυμος Εταιρεία Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών, συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία τους είχε ως αντικείμενο τη διοργάνωση και διενέργεια συνεδρίων και σεμιναρίων, κατά κύριο λόγο ιατρικού αντικειμένου. Τα χρήματα δόθηκαν άμεσα, χωρίς να υπάρχουν -σύμφωνα με την κατηγορία- οι αντίστοιχες εγγυήσεις και παρά το γεγονός ότι το πρώτο αφορούσε την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της εταιρείας για την ερχόμενη δεκαετία.

Εκτός από τα δύο μεγάλα επισφαλή δάνεια το Τ.Τ. συμμετείχε στην εταιρεία Postbank Green Institute, την οποία δημιούργησε από κοινού με την C&C International συμφερόντων Γριβέα – Βάτσικα. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ορίστηκε σε 500.000 ευρώ και η C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από την τράπεζα.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χρηματοδότησε την εταιρεία με 2.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2010, και όπως προκύπτει από τη δικογραφία τα χρήματα πήγαν σε εταιρείες που διέθετε το ζευγάρι για υπηρεσίες διαφημιστικής προβολής, χορηγιών και οργάνωσης εκδηλώσεων. Μόνο για το 2011 τα έξοδα για δημόσιες σχέσεις και προβολή ανήλθαν σε 2.082.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα