Κρατούν σε ομηρία τον Τσίπρα

Το Μαξίμου δεν θα ζητήσει προκαταρκτική επιτροπή για τον πρώην πρωθυπουργό και απλά του φορτώνει πολιτικές ευθύνες

Μπορεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης να δήλωσε την Πέμπτη σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι βρίσκεται σε καθεστώς ενός μικρού σοκ από τα όσα άκουσε κι αυτός στη μαγνητοφωνημένη συνομιλία του Νίκου Παππά με τον Σάμπυ Μιωνή, αλλά στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει προς το παρόν να μη μετάσχουν ενεργά στην υπόθεση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ναι μεν ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε με δηκτικό τρόπο τα όσα άκουσε κι έβγαλε το συμπέρασμα πως «έχουμε ένα φαινόμενο μιας συγκροτημένης, σχεδόν παράλληλης δομής εξουσίας, μιας δομής που υφίσταται» και ότι «αυτά στην Ελλάδα δεν έχουν υπάρξει», αλλά στο πρωθυπουργικό μέγαρο παρακολουθούν εκ του μακρόθεν.

Η στρατηγική του Μαξίμου δεν άλλαξε και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να θέσουν ζήτημα παραπομπής του Αλέξη Τσίπρα σε προκαταρκτική επιτροπή. Κάτι που αναζητά ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ονειρεύεται να ζήσει τα μεγαλεία του Ανδρέα Παπανδρέου, μέσω μία ενδεχόμενη θυματοποίηση. «Άλλες εποχές και το σημαντικότερο άλλοι άνθρωποι. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί ο κ. Τσίπρας με τον Ανδρέα Παπανδρέου», λένε από το Μαξίμου. Εξάλλου, υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε πει τον Σεπτέμβριο ότι «εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας».  Και μάλιστα ασπάζονται την ανάλυση παλιών στελεχών της κεντροαριστεράς ότι η αριστερά του Φλωράκη και του Κύρκου ήξερε τι ήταν και ποιον είχε για εχθρό, ώστε να τον κλείσει φυλακή. Η σημερινή αριστερά του Τσίπρα είναι ένα άθυρμα κενό ιδεολογίας, χτισμένη γύρω από έναν ηγέτη-εκκρεμές, που στη θέση των αρχών έχει βάλει τις φιλοδοξίες του.

 Στη βιτρίνα

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία των περιπτώσεων ότι θα αφήσουν σε χλωρό κλαρί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα τον έχουν στο πρώτο τραπέζι πίστα. «Ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται μόνιμα στη βιτρίνα του μαγαζιού, όπως έλεγε στον Μιωνή το δεξί του χέρι». Κι όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, εάν «πρέπει να παραπεμφθεί για κάτι παράνομο, θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη και όχι εμείς». Όμως όλα όσα αποκαλύφθηκαν προσφέρουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στην κυβέρνηση να πιέσουν αφόρητα τον πρώην πρωθυπουργό. Ακόμη και όταν επιχειρεί να αλλάξει ατζέντα ο κ. Τσίπρας θα του υπενθυμίζουν τον Παππά και φυσικά θα τον βάζουν στο κάδρο των πολιτικών ευθυνών.

«Αντί να απαντήσει επί της ουσίας και να αποβάλει τον Νίκο Παππά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Όμως πλέον ο τέως πρωθυπουργός έχει μόνον δύο επιλογές. Είτε να διαγράψει τον κ. Παππά, είτε να αναλάβει την ευθύνη για τη δράση του παρακράτους που βάσει στοιχείων λειτουργούσε επί θητείας του», είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου κι επαναλαμβάνει με άλλα λόγια σχεδόν καθημερινά ο Στέλιος Πέτσας.

Και από το Μαξίμου επιμένουν: «Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα και ο κ. Τσίπρας οφείλει να δώσει απαντήσεις: Γνώριζε την ύπαρξη του παρακράτους; Αν τη γνώριζε, τι έκανε για αυτό; Ενημερώθηκε ή δεν ενημερώθηκε από τον κ. Παππά, τότε Υπουργό Επικρατείας και στενό του συνεργάτη;»

 Καμία απόφαση

Ακόμη και για τον Νίκο Παππά δεν έχει αποφασιστεί απολύτως τίποτα. Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης Παπαγγελόπουλου η Προανακριτική αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της, με στόχο να συνταχθεί πόρισμα και να συζητηθεί στην Ολομέλεια εντός του Ιουλίου. Όσο για τα σενάρια αναφορικά με την ποινική τύχη του κ. Παππά, μεμονωμένοι βουλευτές της Ν.Δ. μπορεί να ζητούν ακόμα και Εξεταστική Επιτροπή για τον πρώην υπουργό, αλλά τέτοια απόφαση δεν υπάρχει. Συνεπώς, αν και εφόσον υπάρξει απόφαση δίωξης από την τακτική δικαιοσύνη, πιθανότερο είναι η υπόθεση να επιστρέψει εκεί, αφού περάσει από τη Βουλή.

Όμως, από το Μαξίμου εξηγούν πως θεωρούν ότι ο κ. Παππάς (άρα και ο Τσίπρας) γνώριζε την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος που έστηνε σκευωρίες με στόχο τη σπίλωση πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όπως επισημαίνουν: «Αποκαλύπτεται επίσης ότι, ταυτόχρονα, λειτουργούσε δεύτερο παρακρατικό κύκλωμα, με πρωταγωνιστή τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα, Πάνο Καμμένο, το οποίο μεθόδευε συλλήψεις δημοσιογράφων που επέκριναν την πρώην κυβέρνηση. Με την κάλυψη που παρέχει στον Νίκο Παππά, ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όσα έρχονται στο φως. Επιβεβαιώνεται ότι πίσω από το πρόσωπο του κ. Παππά, ξεπροβάλλει το πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Οφείλει να λογοδοτήσει και να εξηγήσει τι συνέβαινε επί διακυβέρνησής του».

Πέραν της εντεινόμενης πίεσης προς τον τέως πρωθυπουργό για τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει, το κυβερνητικό στρατόπεδο στοχεύει συνεχώς στην αποδόμηση των όσων υποστηρίζει ο στενός συνεργάτης του. «Ας προσέχει τι λέει ο κ. Παππάς, διότι θα κληθεί να απαντήσει στον αρμόδιο εισαγγελέα στον οποίο η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής αποφάσισε να στείλει τα πρακτικά από την κατάθεσή του ενώπιον της, αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο από τη συνομιλία με τον κ. Μιωνή, με το ερώτημα της ψευδορκίας. Τελικά, όσο κι αν μασά τα λόγια του δεν αρνείται ότι η συνομιλία έγινε και δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η φωνή που ακούγεται είναι δική του. Εξίσου βέβαιο είναι ότι τα όσα ακούγεται να λέει στον επιχειρηματία είναι ακριβώς αντίθετα με αυτά που κατέθεσε στην προανακριτική».

Αναμφίβολα όλοι αναρωτιούνται για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας είχε γνώση όλων αυτών των αποκαλύψεων. Το ίδιο ερώτημα ετέθη και στον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος τόνισε πως «είναι μια διαδρομή η οποία κάθε φορά μάς προσθέτει και ένα κομμάτι καινούργιο». Ο υπουργός Επικρατείας δεν δίστασε να παρατηρήσει πως «είναι ένα ντόμινο, το οποίο δεν ξέρουμε πού καταλήγει. Αυτήν τη στιγμή μόνο συμπερασματικές υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, αυτήν τη στιγμή φαίνεται να σταματά στον κ. Παππά».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα