Chersez le president…

 

Όταν τα Ηλύσια Πεδία αποχαιρετούσαν τον «άτακτο» Νικολά Σαρκοζί και υποδέχονταν τον καινούργιο ένοικό τους Φρανσουά Ολάντ, ο τελευταίος δήλωνε ότι θα φρόντιζε η συμπεριφορά του ως πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι υποδειγματική κάθε στιγμή. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η υπόσχεση δόθηκε μόνο για τα μάτια των Γάλλων ψηφοφόρων, καθώς εδώ και λίγες ημέρες ο έλεγχος του προέδρου γράφει «διαγωγή: μη κοσμία».

Οι αποκαλύψεις για την κρυφή ερωτική σχέση του Ολάντ με την 41χρονη ηθοποιό Ζουλί Γκαγιέ αγγίζουν πλέον τα όρια του σκανδάλου, αφού κάθε ημέρα προκύπτει και ένα καινούργιο στοιχείο που περιπλέκει τα πράγματα. Το διαμέρισμα, για παράδειγμα, στο οποίο όπως έγραφε και χθες το iapopsi.gr συναντιόταν το «παράνομο» ζευγάρι ανήκει σε άτομο που έχει σχέσεις με τη κορσικανή Μαφία. Συγκεκριμένα, σήμερα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι το διαμέρισμα το είχε δανείσει στην Γκαγιέ μια συνάδελφός της ηθοποιός, η Εμανιέλ Οκ, η οποία διατηρούσε αισθηματικές σχέσεις με κορσικανούς μαφιόζους.

Σημειώνεται ότι το διαμέρισμα της (προεδρικής) αμαρτίας είναι καταχωρισμένο στο όνομα Μισέλ Φερατσί. Ο Φερατσί καταδικάστηκε πέρσι σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή για τον ρόλο που είχε στην εγκληματική οργάνωση της Κορσικής «Sea Breeze». Η «Sea Breeze» βαρύνεται με τις κατηγορίες ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω του παρισινού καζίνο «Wagram Circle», είχε για αρχηγό τον δολοφονηθέντα (τον Απρίλιο του 2008) μαφιόζο Ρισάρ Καζανοβά, ο οποίος διατηρούσε σχέση με την ηθοποιό Εμανιουέλ Οκ, που χρησιμοποιεί το διαμέρισμα με τα παιδιά τους. Ο Φεράτσι, λοιπόν, στο όνομα του όποιου είναι η ροζ ερωτική φωλιά του Ολάντ και της Γκαγιέ ήταν στενός φίλος και συνεργάτης του Καζανοβά.

Όπως είναι φυσικό οι παραπάνω αποκαλύψεις ξεπερνούν το επίπεδο ενός απλού νυχτοπερπατήματος (έστω κι αν αυτό είναι του Γάλλου προέδρου). Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Le Monde στο οποίο γίνεται λόγος για «δυσλειτουργίες» των υπηρεσιών του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, οι οποίες δεν φρόντισαν να επιβεβαιώσουν πως κανένα στοιχείο προβληματικό για την ασφάλεια του προέδρου δεν συνδέεται μ’ αυτό το διαμέρισμα που βρίσκεται δυο βήματα από την προεδρία, στην Οδό ντι Σιρκ (σ.σ.: Οδός του Τσίρκου), προσθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για αστείο.

Η συνέντευξη Τύπου
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει συνέντευξη Τύπου του Φρανσουά Ολάντ με θέμα τη γαλλική οικονομία, αν και όλα δείχνουν ότι στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους μετά την αποκάλυψη της ροζ ιστορίας του, ο Φρανσουά Ολάντ θα κληθεί να απαντήσει για την ιδιωτική του ζωή και όχι για τα δημόσια οικονομικά της χώρας του. Το καλό για τον πρόεδρο είναι ότι οι αποκαλύψεις δεν τραυμάτισαν περισσότερο την ήδη τσαλακωμένη δημοφιλία του και οι παραδοσιακά ανεκτικοί σε τέτοια θέματα Γάλλοι απαντούν στις δημοσκοπίσεις ότι η υπόθεση εμπίπτει αυστηρά στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής του προέδρου.

Σε επίπεδο πολιτικής στήριξης τώρα, ο πρώην υπουργός του κόμματος της γαλλική Δεξιάς Αλέν Ζιπέ τάχθηκε στο πλευρό του Φρ. Ολάντ λέγοντας ότι θεωρεί «απαίσιο αυτό το είδος της εισβολής των μέσων ενημέρωσης στη σφαίρα του ιδιωτικού, και τονίζοντας παράλληλα ότι «κάθε άτομο, ακόμη κι αν είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει δικαίωμα στο απόρρητο της ιδιωτικής ζωής του».

Λιγότερο… large εμφανίστηκε ο αρχηγός της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος υποστήριξε ότι «είναι η ιδιωτική ζωή του», αλλά θα έπρεπε «να εμφορείται περισσότερο από το λειτούργημά του». Μια άλλη διάσταση έδωσε, τέλος, ο Πιέρ Λελούς (πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ν. Σαρκοζί), ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που θα έχουν στο εξωτερικό τα νυχτοπερπατήματα του Ολάντ: «Την ώρα που η χώρα δεν πηγαίνει καθόλου καλά», είπε ο Λελούς, «το γεγονός ότι ο πρόεδρός μας περνάει τον καιρό του κάνοντας αυτά τα πράγματα, βιώνεται ως μια επιπλέον απόδειξη ότι η Γαλλία είναι σίγουρα πιο προικισμένη για τολμηρές πλάκες, παρά για οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα