Απόφαση «λύτρωση» για δανειολήπτρια

Δεκτή έκανε το ειρηνοδικείο Αθηνών την αίτηση εργαζόμενης και διαζευγμένης μητέρας για υπαγωγή στον σχετικό νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (3869/2010).

Σύμφωνα με την απόφαση ο ειρηνοδίκης έκρινε: «Μόνιμη και διαρκή την αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών της αιτούσας, εργαζόμενης ως τηλεφωνήτριας της οποίας ο μισθός έχει υποστεί σημαντική συρρίκνωση, είναι διαζευγμένη μητέρα δύο παιδιών, το ένα εκ των οποίων αντιμετωπίζει σοβαρά πρόβλημα υγείας”. Κατά την απόφαση “εξαιρείται από την εκποίηση το ακίνητο της που χρησιμεύει για κύρια κατοικία. Εξαιρούνται από τη ρευστοποίηση και το ποσοστό συνιδιοκτησίας της οφειλέτριας σε τρία διαμερίσματα γιατί δεν επαρκούν για την ικανοποίηση των πιστωτών».

Πιο συγκεκριμένα, η 53χρονη αιτούσα  κατοικεί στην Αθήνα σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας της και μαζί της ζει και ο 27χρονος γιος της άνεργος από το 2011 που υπέστη καρδιακό επεισόδιο και επί μακρόν νοσηλεύτηκε στην ΜΕΘ στου Ασκληπιείου Βούλας.

Το διαμέρισμα της που χρησιμοποιεί ως κύρια κατοικία είναι 80 τ,μ. ισόγειο και κατασκευής του 1957 και η αντικειμενική του αξία ανέρχεται στο ποσό των 62. 127 ευρώ. Επίσης η αιτούσα έχει στην ιδιοκτησία της κατά ποσοστό 16,66% τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες σε οικοδομή που βρίσκεται στην Αττική και προέρχονται από κληρονομιά της αποβιωσάσης θείας της και συνολικά η αντικειμενική αξία του δικαιώματος της είναι 13.000 ευρώ και μαζί με το αυτοκίνητο της μοντέλο του 1995 η αξία του φτάνει τα 500 ευρώ.

Από την αναλυτική εξοφλητική απόδειξη μισθοδοσίας του Απριλίου 2013 που προσκόμισε στον αρμόδιο Ειρηνοδίκη Αθήνας που εξέτασε την αίτηση της, προκύπτει ότι οι καθαρές αποδοχές της είναι 1000 ευρώ και αποτελούν την μοναδική πηγή εισοδήματος της από την εργασία της ως τηλεφωνήτρια και οι περικοπές που έχει υποστεί μηνιαία φτάνουν τα 500 ευρώ ενώ το ετήσιο εισόδημά της έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γυναίκας μέχρι την ημέρα συζήτησης στο ειρηνοδικείο της αίτησης της ξεπερνούσαν τα 90.000 ευρώ από τραπεζικά δάνεια. Τα 60.000 από αυτά ήταν το στεγαστικό της δάνειο με υποθήκη την ίδια την κύρια κατοικία της, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα ήταν από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η γυναίκα βρέθηκε σε αδυναμία καταβολής των χρεών όχι από υπαιτιότητα δική της αφού το στεγαστικό δάνειο αφενός το πήρε από ανάγκη για μόνιμη κατοικία και τα υπόλοιπα αφετέρου τα έλαβε γιατί μεγάλωνε και σπούδασε τα δύο παιδιά της μόνη της χωρίς την παραμικρή συνδρομή του πρώην συζύγου της.

Περαιτέρω το δικαστήριο έκρινε ότι τα υπόλοιπα περιουσιακά της στοιχεία δεν αποτελούν αγοραστικό ενδιαφέρον και με βάση των σημερινών συνθηκών αγοράς δεν είναι επιδεκτικά ρευστοποίησης κατά τρόπο που να αποτελεί προσδοκία απολήψεως ανάλογου ανταλλάγματος. Το ίδιο συμβαίνει και με το αυτοκίνητο της και επομένως κατά την εκτίμηση του δικαστηρίου η εκποίηση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να θεωρηθεί ασύμφορη λαμβανομένων υπόψη και των εξόδων της σχετικής διαδικασίας.

Το δικαστήριο τάχθηκε υπέρ της διάσωσης  της κύριας κατοικίας και ρύθμισε το στεγαστικό με αποπληρωμή σε 17 χρόνια ενώ έδωσε ανάσα για έναρξη των μηναίων δόσεων μετά από 5 χρόνια. Τις δε δόσεις όρισε στα 244 ευρώ χωρίς ανατοκισμό και θα πληρώσει συνολικά λόγω της αδυναμίας της το 40% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου της. Το ειρηνοδικείο της Αθήνα με αυτή την απόφαση του γλύτωσε το ακίνητο από τον πλειστηριασμό και στο διάστημα των πέντε ετών από την έναρξη καταβολής εξόφλησης του στεγαστικού δανείου θα εξόφληση τα υπόλοιπα χρέη της σε δόσεις μηνιαίες που όρισε το δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα