Τα ινδάλματα του Εuro 2004 στους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς Γεραπετρίτη

Κάλεσε τον Ντέμη ο Γ. Γεραπετρίτης, θα καλέσει και άλλους από τη χρυσή ομάδα του Εuro 2004, καθαρά για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους

Του Μανώλη Δράκου

 

Η εμφάνιση του Ντέμη Νικολαΐδη στο προσκήνιο της ποδοσφαιρικής επικαιρότητας συνδέθηκε –αυτήν τη φορά– με την επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην απόφαση να δώσει ρόλο στη γενιά των ποδοσφαιριστών που κατέκτησαν το EURO 2004 και έγραψαν μια από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

To ερώτημα είναι πόσοι και ποιοι από αυτούς θα δεχθούν να παίξουν έναν ρόλο στη νέα κατάσταση. Κάποιοι έχουν απομακρυνθεί εντελώς από τον χώρο του ποδοσφαίρου, ενώ και όσοι βρίσκονται σε αυτόν δεν σημαίνει ότι έχουν τη διοικητική εμπειρία να ανταποκριθούν στην πιθανή κλήση του Ντέμη

Πρακτικά, μόνο ο ίδιος ο Νικολαΐδης και ο Θοδωρής Ζαγοράκης έχουν παρελθόν με τη διοίκηση ομάδα….

Ο πρώτος στον ΠΑΟΚ και ο δεύτερος στην ΑΕΚ.

Πορεία Ζαγοράκη

Το καλοκαίρι του 2007 ο Ζαγοράκης αποφάσισε να φορέσει το σακάκι του και να πάρει στα χέρια του το τιμόνι του ΠΑΟΚ, όντας ο νέος πρόεδρός του. Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που βρέθηκε  σ’ αυτήν τη θέση ηγήθηκε ολιγομελών διοικήσεων Πρωτοδικείου με πρόσωπα που ήταν σχεδόν πάντα της απολύτου εμπιστοσύνης του… Αποχώρησε το 2009 και γύρισε το 2010, δίνοντας για ένα διάστημα τη θέση στον Ζήση Βρύζα. Στο τέλος, τσακώθηκαν και μεταξύ τους. Το 2012 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης είχε ασκήσει δίωξη στη διοίκηση Ζαγοράκη – Βιολίδη για υπεξαίρεση και απιστία, όμως ο αρχηγός της Εθνικής του EURO αποφάσισε να εγκαταλείψει το καράβι και να ασχοληθεί με την πολιτική…

Τον Φλεβάρη του 2015, με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης παρέπεμψε τον Ηλία Βιολίδη στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης και ανέστειλε την ποινική δίωξη εις βάρος του Θ. Ζαγοράκη «έως ότου χορηγηθεί άδεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι «πάγωσε» η διαδικασία μέχρι να γίνει άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

Σήμερα, ο Ζαγοράκης είναι… ανεξάρτητος ευρωβουλευτής (για δεύτερη φορά μετά το 2014 όταν εξελέγη για πρώτη), αφού διαγράφηκε προ ημερών από τη Νέα Δημοκρατία λόγω των δηλώσεών του μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για τη σχέση μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης.

Πορεία Ντέμη

Ο Ντέμης Νικολαΐδης ασχολήθηκε με τα διοικητικά της ΑΕΚ, τον Αύγουστο του 2004. Το πέρασμά του από την «Ένωση» ήταν καταστροφικό σε όλα τα επίπεδα. Ο ίδιος άλλωστε δεν είχε πάρει ούτε ένα πρωτάθλημα ως ποδοσφαιριστής… Η έννοια της τεχνογνωσίας ήταν άγνωστη γι’ αυτόν που υπερηφανευόταν πάντοτε ότι δεν έπαιξε σε άλλη ομάδα στην Ελλάδα πλην της ΑΕΚ και ανέβαινε στα κάγκελα της Original κάθε φορά που πετύχαινε γκολ εις βάρος του Ολυμπιακού…

O Νικολαΐδης ήρθε πρώτος απ’ όλους σε ρήξη με τους οργανωμένους, έφερε απίθανους προπονητές της σειράς, τους οποίους η ΑΕΚ χρυσοπλήρωσε, και αφού κατάφερε να βάλει την ΠΑΕ στο άρθρο 44 (από τον Νοέμβριο του 2004 όταν τα χρέη ξεπερνούσαν τα 150 εκατ. ευρώ κι ενώ είχαν προηγηθεί δύο απορριπτικές αποφάσεις του Δικαστηρίου κι αφού στην καθοριστική τριτανακοπή, ο δικηγόρος του Δημοσίου «έχασε το ταξί» και δεν εμφανίστηκε στη δίκη…), εξήγγειλε πενταετές πλάνο το οποίο δεν υλοποίησε ποτέ… Η σχέση του με τον Μελισσανίδη πέρασε από διάφορα στάδια.

Το οξύμωρο είναι ότι μετά από μερικά χρόνια (κι ενώ η ΑΕΚ είχε ενταχθεί στο 44) η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ οδηγήθηκε ξανά σε πτώχευση με χρέη 60 εκατ. ευρώ!!!

Έκτοτε ο Νικολαΐδης εξαφανίστηκε. Έκανε μια εταιρεία, την Eleven, και ασχολήθηκε με τη… μουσική, έκανε τον ραδιοφωνικό παραγωγό στον Sport FM, και… τηλεόραση στο Open του Ιβάν Σαββίδη, όπου ξεχώρισε η συνέντευξη που είχε πάρει από τον… Αντελίνο Βιερίνια. Τότε που ο αρχηγός του ΠΑΟΚ είχε πει για το πρωτάθλημα που έχασε  ο ΠΑΟΚ από την ΑΕΚ: «Μας κλέβουν το πρωτάθλημα…»

Από το καλοκαίρι ο Ντέμης είναι χωρίς… τηλεοπτική στέγη, αλλά φαίνεται ότι οι καλές σχέσεις που είχε χτίσει με κάποιους παράγοντες της ΕΠΟ, τον οδήγησαν στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, να προσφέρει τις… απόψεις του για το αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου!

 Oι άλλες παλιοσειρές

Ο Αντώνης Νικοπολίδης προσπάθησε να κάνει καριέρα ως προπονητής στον Ολυμπιακό. Έφτασε μέχρι βοηθός. Ανέλαβε τμήματα μικρών ηλικιών στις εθνικές ομάδες, άλλοτε με επιτυχία κι άλλοτε όχι. Δεν κατάφερε ποτέ να γίνει πρώτος προπονητής στον Ολυμπιακό, αλλά η γνώμη του σε ποδοσφαιρικά ζητήματα είναι πάντα σεβαστή.

Αρχικά υπήρξε βοηθός προπονητή του Λεονάρντο Ζαρντίμ στον Ολυμπιακό το 2012, ενώ τον Ιανουάριο του 2013 αντικατέστησε τον Πορτογάλο, που μόλις είχε αποχωρήσει, στον πάγκο της πειραϊκής ομάδας. Έπειτα από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Μίτσελ, παρέμεινε προσωρινά ως βοηθός προπονητή, αποχωρώντας οριστικά στο τέλος της περιόδου. Τον Ιούλιο του 2014 επέστρεψε ως βοηθός του Ισπανού προπονητή στο Λιμάνι, σε αντικατάσταση του Βίκτορ Σάντσεθ που αποχώρησε, όμως τον Μάρτιο του 2015 έγινε γνωστή η λύση της συνεργασίας του με τον πειραϊκό σύλλογο. Μετά ανέλαβε ομοσπονδιακός τεχνικός της Κ-21 της εθνικής Ελλάδας.

Ο Κώστας Χαλκιάς  το 2013 εξελέγη πρόεδρος του ΠΣΑΠ, ενώ τους τελευταίους μήνες κάποια στιγμή ακούστηκε πως θα αναλάβει πόστο στη διοίκηση Σαββίδη στην Τούμπα, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε. Με εισήγηση Κατσουράνη πήγε στην Παναχαϊκή ως τεχνικός διευθυντής, αλλά η κατάσταση στην πατραϊκή ομάδα ήταν απογοητευτική και οδηγήθηκε στην αποχώρηση.

Ο Φάνης Κατεργιαννάκης ήταν για χρόνια γυμναστής στους γκολκίπερ της Εθνικής ομάδας. Τον Δεκέμβρη του 2014 ανακοινώθηκε από την ΕΠΟ στο τιμ του Γιάννη Γκούμα για την Εθνική Νέων (προπονητής τερματοφυλάκων), όμως με την έλευση του Άγγελου Αναστασιάδη στην Εθνική ομάδα, απομακρύνθηκε, καθώς ο Έλληνας προπονητής έφερε άλλο τιμ, το οποίο… έφυγε μαζί του.

 Πενιχρά αποτελέσματα

Ο Τραϊανός Δέλλας επεχείρησε να κάνει καριέρα σαν προπονητής, όμως σε όσες ομάδες της Super League πήγε δεν κατάφερε να δείξει έργο.

Από τις 9 Απριλίου 2013 έχει ξεκινήσει καριέρα προπονητή. Τότε, δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος, τον κάλεσε η διοίκηση της ΑΕΚ για να σώσει την ομάδα, όμως δεν τα κατάφερε και ήρθε ο υποβιβασμός. Παρ’ όλα αυτά, ο Δέλλας παρέμεινε στον πάγκο της «Ένωσης» και την οδήγησε στην άνοδο από τη Γ΄ Εθνική στη Β΄ και από εκεί στη Super League, όμως στις 20 Οκτωβρίου 2015 υπέβαλε την παραίτησή του μετά τη βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό με 4-0. Στη συνέχεια, ανέλαβε διάφορες ομάδες, όπως ο Ατρόμητος και ο Παναιτωλικός, ενώ σήμερα είναι χωρίς δουλειά…

Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης προτίμησε να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο μόλις κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Μάλιστα, στις τελευταίες εκλογές ήταν στον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη για τον δήμο των Αθηναίων και μάλιστα με επιτυχία, καθώς εκλέχτηκε στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Ο Σεϊταρίδης ήταν 15ος στην παράταξη Μπακογιάννη (21 έδρες στο σύνολο) με συνολικά 2.614 ψήφους.

Ο Στέλιος Βενετίδης τον Ιανουάριο του 2015 ανέλαβε καθήκοντα βοηθού προπονητή στον Ολυμπιακό Βόλου, όντας ο άμεσος συνεργάτης τού άλλοτε συμπαίκτη του Δημήτρη Ελευθερόπουλου, αποχώρησαν όμως και οι δύο μερικούς μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του από τον Πανθρακικό, ξανά ως βοηθός του Δημήτρη Ελευθερόπουλου, αποχώρησαν όμως τον Ιανουάριο του 2016 για να αναλάβουν τη Βέροια, ενώ τώρα λέγεται ότι είναι ο βασικός υποψήφιος για να αναλάβει την Ακαδημία του Ολυμπιακού!

Ο Μιχάλης Καψής αποχώρησε από το ποδόσφαιρο και έριξε… μαύρη πέτρα πίσω του! Από το 2012 που σταμάτησε το ποδόσφαιρο εργάζεται στο Πυροσβεστικό Σώμα, στο οποίο διορίστηκε το 2004 και στο οποίο  πήγαινε να κάνει κανονικά τις βάρδιές του ακόμα και όταν ήταν εν ενεργεία παίκτης!

Ο Τάκης Φύσσας πέρασε δύο φορές από την Εθνική ομάδα, στην οποία είναι και σήμερα ως τεχνικός διευθυντής.

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ανέλαβε  τεχνικός διευθυντής της Εθνικής ομάδας, ήταν άμεσος συνεργάτης του Φερνάντο Σάντος στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ενώ στη συνέχεια πήγε στον Παναθηναϊκό ως διευθυντής Ποδοσφαίρου, επιστρέφοντας στους «πράσινους» έπειτα από 6,5 χρόνια – θέση από την οποία αποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2016. Μετά τη λύση της συνεργασίας του Άγγελου Αναστασιάδη με την ΕΠΟ, ανέλαβε την ίδια θέση στο πλευρό του Ολλανδού προπονητή, Τζόνι Φαν’τ Σιπ.

Ο  Γιάννης Γκούμας είναι προπονητής στην Εθνική Ελπίδων, και μάλιστα πρόσφατα ακούστηκε το όνομά του και για τον Παναθηναϊκό σε περίπτωση που αποχωρούσε ο Γιώργος Δώνης.

Αποσύρθηκε από την αγωνιστική δράση το καλοκαίρι του 2009, όταν λύθηκε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό, καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στα πλάνα του προπονητή Χενκ Τεν Κάτε. Τον Μάιο του 2012 ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Γλυφάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ανέλαβε πρώτος προπονητής στην Πεύκη. Τον Οκτώβριο του 2013 συμφώνησε να συνεχίσει ως βοηθός προπονητή στη Skoda Ξάνθη, θέση από την οποία αποχώρησε τον Ιούνιο του 2014.

Τον Δεκέμβριο του 2014 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Νέων (Κ-19).

Δύο φορές πέρασε από τον Παναθηναϊκό στη θέση του αθλητικού διευθυντή ο Νίκος Νταμπίζας, αλλά και τις δύο δεν τα κατάφερε!

Στις 26 Οκτωβρίου 2011 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ενώ το καλοκαίρι του 2013 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του ως τεχνικός διευθυντής στον Παναθηναϊκό, θέση από την οποία αποχώρησε στις 11 Νοεμβρίου 2014. Στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του τεχνικού διευθυντή στην Ομόνοια της Κύπρου, όμως το πεπρωμένο τον έφερε ξανά πίσω στον Παναθηναϊκό, από τον οποίο αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2019 καθώς του χρεώθηκαν λάθη στον μεταγραφικό σχεδιασμό.

Ο Γιώργος Γεωργιάδης παρέμεινε στο ποδόσφαιρο όταν αποχώρησε από την ενεργό δράση. Την επόμενη κιόλας σεζόν εκτέλεσε χρέη σκάουτερ του ΠΑΟΚ και παράλληλα ανέλαβε προπονητής της ομάδας Νέων του συλλόγου. Τον Ιούλιο του 2009 υπήρξε μαζί με τον Κώστα Τσάνα τεχνικό δίδυμο της Εθνικής Νέων, για να συνεχίσει την επόμενη χρονιά στην Εθνική Ελπίδων. Το 2012 επέστρεψε στον ΠΑΟΚ εκτελώντας χρέη τεχνικού διευθυντή, ενώ το 2013 βρέθηκε προσωρινά στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου αντικαθιστώντας τον Γιώργο Δώνη, με την έναρξη όμως της περιόδου 2013-14 ανέλαβε και πάλι καθήκοντα τεχνικού διευθυντή. Τον Μάρτιο του 2014 επανήλθε στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ αντί του Χουμπ Στέφενς, κάτι που επαναλήφθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά ακριβώς έναν χρόνο αργότερα (Μάρτιος 2015) όταν αντικατέστησε τον Άγγελο Αναστασιάδη. Το καλοκαίρι του 2015 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Βέροιας, θέση από την οποία αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2016. Από τον Οκτώβριο του 2019 είναι νέος τεχνικός διευθυντής των Τμημάτων Υποδομής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ο Κώστας Κατσουράνης είναι γνωστό ότι διατηρεί αδελφική σχέση με τον Ντέμη Νικολαΐδη. Άλλωστε, έκαναν μαζί εκπομπές στο κανάλι του Ιβάν Σαββίδη. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2015 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Από παλιά ο Κατσουράνης έβλεπε τον εαυτό του ως λύση για την προεδρία της ΕΠΟ. Πόσω μάλλον τώρα…

Ο Παντελής Καφές δεν ανακοίνωσε ποτέ το «αντίο», όμως από το καλοκαίρι του 2013 έβγαλε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του και ασχολείται με πράγματα εκτός ποδοσφαίρου.

Ο Βασίλης Λάκης διατηρεί ποδοσφαιρικές ακαδημίες στα Μελίσσια, ενώ ο έτερος Βασίλης, ο Τσιάρτας δεν έχει κάποια σχέση με το ποδόσφαιρο, αλλά στο παρελθόν είχε εκδηλώσει τη διάθεση να ασχοληθεί με τα διοικητικά του. Πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια με κάποια επένδυση που δεν έπιασε, ενώ κατά καιρούς συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας για τις πολιτικές του θέσεις…

Ο Ζήσης Βρύζας, όταν έβαλε τέλος στην ποδοσφαιρική καριέρα του, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες που έκανε στην Ιταλία από το πόστο του τεχνικού διευθυντή του ΠΑΟΚ. Στη συνέχεια πέρασε για λίγο από την Εθνική ως βοηθός του Σάντος, έπειτα γύρισε στην Τούμπα ως… διάδοχος πλέον του Ζαγοράκη και ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενώ τώρα έχει σημαντικό ρόλο στη διοίκηση της Βέροιας, στην οποία πήγε αρχικά ως γενικός και τεχνικός της διευθυντής. Σήμερα και παρά την έντονη  φημολογία ότι ο Ιβάν Σαββίδης τού πρότεινε να γίνει τεχνικός διευθυντής στον ΠΑΟΚ, λέγεται ότι έχει ξεκινήσει διαδικασίες για να ανοίξει δικό του γραφείο.

Ο   Δημήτρης Παπαδόπουλος δεν έχει κάποια σχέση με το ποδόσφαιρο, στο οποίο εσχάτως επέστρεψε και ο Άγγελος Χαριστέας από τη θέση του τεχνικού διευθυντή στον Άρη.

 Το δίδυμο  του Άγγελου

Ο  Άγγελος Μπασινάς έγινε τεχνικός διευθυντής στην ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου, όμως η θητεία του τέλειωσε πολύ γρήγορα καθώς ο Άγγελος Αναστασιάδης απομακρύνθηκε κακήν-κακώς από τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή. Μαζί του έφυγε και ο Μπασινάς, αλλά και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος που ήταν βοηθός του Έλληνα τεχνικού.

Μέχρι να εμπλακεί με την Εθνική, ο Μπασινάς ήταν μακριά από το ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο ο οποίος επιχείρησε να κάνει καριέρα σαν προπονητής αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το 2010 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση για να γίνει πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, ενώ δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα με τον Πανηλειακό και αργότερα στον πάγκο της Κηφισιάς, όπου δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα αξιόλογο.

 

Η δεύτερη ευκαιρία

Ο Γιώργος Καραγκούνης έχει συνδέσει την καριέρα του με την Εθνική ομάδα, καθώς εκτός από το 2004 αγωνίστηκε και σε μετέπειτα διοργανώσεις και ταυτίστηκε με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Ο Καραγκούνης αποχώρησε από το ποδόσφαιρο το καλοκαίρι του 2013, με τη Φούλαμ να του έχει προτείνει νέο συμβόλαιο! Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 ανακοινώθηκε από την ΕΠΟ η συμφωνία μαζί του για να αναλάβει πόστο στις εθνικές ομάδες και μία εβδομάδα αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε επίσημα ως διευθυντής Ποδοσφαίρου των Εθνικών ομάδων. Η συνεργασία του όμως με την Ελληνική Ομοσπονδία έληξε επεισοδιακά, καθώς… πλήρωσε την επιλογή Μαρκαριάν και τον αποκλεισμό από το Euro.

Είναι σίγουρο ότι θα ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία, αν όχι με την Εθνική ομάδα, σίγουρα η εμπλοκή του με το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ισχυρή πιθανότητα επιβεβαίωσης στις συζητήσεις που γίνονται…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα