«Η Ελλάδα θέλει νέα Συνθήκη των Σεβρών στη Μεσόγειο»

Ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έχει νομιμότητα, δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θέλει μια νέα Συνθήκη των Σεβρών στη Μεσόγειο.

Σε συνέντευξή Τύπου, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι πρέπει να διερευνηθεί γιατί πήγε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας στη Λιβύη και συναντήθηκε με το στρατάρχη, ο οποίος δεν δέχεται τη Συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

«Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να θέσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας τον χάρτη που αποκαλείται Συμφωνία της Σεβίλλης, που σημαίνει μία νέα συμφωνία των Σεβρών στη Μεσόγειο» ανέφερε ο κ. Τσελίκ.

Ο Τσελίκ δήλωσε ότι «όπως διασφαλίσαμε τα δικαιώματά μας στην Μεσόγειο υπογράφοντας αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη σημαίνει και σκίσιμο και πέταμα αυτού του χάρτη καθώς και διάλυση αυτής της δομής.

Πρέπει να αξιολογηθεί καλά γιατί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συναντήθηκε με τον Χαφτάρ, ο οποίος δεν έχει καμία νομιμότητα, με το που η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία».

Ο Χάρτης της Σεβίλλης

Ο κ. Τσελίκ έχει ξαναμιλήσει για «Χάρτη Σεβίλλης που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και που προσπαθούσε να περιορίσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας».

«Με βάση αυτό τον χάρτη αναγνωριζόταν περιοχή κυριαρχίας στο Καστελόριζο τέσσερις χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από το ίδιο το Καστελόριζο, μέσω του Καστελόριζου στην Ελλάδα. Αντί να μετρούν από την ηπειρωτική χώρα , μετρούν από τα νησιά που κατέχουν και θέτουν σύνορα όπως υφαλοκρηπίδα και περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας προσπαθούν σχεδόν να φέρουν την Τουρκία σε μια κατάσταση που να μην μπορεί να ρίξει παραγάδι στην Μεσόγειο» είχε πει προ λίγων ημερών, πάλι σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Τι προέβλεπε η Συνθήκη των Σεβρών
Η Συνθήκη των Σεβρών υπεγράφη στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920 στην πόλη Σεβρ (Sèvres) της Γαλλίας, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτήθει στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα