«Στόχος μας είναι η άρτια κατάρτιση για την επιβίωση σε ένα ναυτιλιακό ή αεροπορικό ατύχημα» (φωτό)

Το iapopsi.gr μίλησε με τον Αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών, στο πλαίσιο της διήμερης Εκπαίδευσης Υγρού Στοιχείου

Καθώς το διήμερο σχολείο Εκπαίδευσης Υγρού Στοιχείου: Επιβίωση-Έρευνα-Διάσωση (Σ.Ε.Υ.Σ.Ε.Ε.Δ.) βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη μέχρι τη λήξη της σημερινής ημέρας, κάπου ανάμεσα στις τεχνικές που διδάσκονται στους συμμετέχοντες με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη απόκτηση γνώσεων στην χρήση των σωστικών μέσων των πλοίων ή αεροπλάνων σε περίπτωση ατυχημάτων, επικοινωνήσαμε με τον Αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών (ΙΔΑΦΚ), κ.Ιωάννη Καντίκα και μάθαμε τα πάντα γύρω από την συγκεκριμένη εκπαίδευση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κάθε πότε διοργανώνεται, τι περιλαμβάνουν οι προϋποθέσεις συμμετοχής και ποιοι είναι οι  φορείς που στηρίζουν την υλοποίησή της, είναι κάποια από τα ερωτήματα που θέσαμε στον ίδιο, στο πλαίσιο μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που είχαμε μαζί του.

Και μας απάντησε στο καθένα από αυτά. Άμεσα, στοχευμένα και αποτελεσματικά. Ακριβώς όπως είναι και όλα εκείνα που το συγκεκριμένο σχολείο θαλάσσιας επιβίωσης φιλοδοξεί να μεταδώσει σε όσους το παρακολουθούν από χθες, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019.

 

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

 

Τι είναι αυτό που θα έχει αποκομίσει κάποιος μετά την ολοκλήρωση αυτής της διήμερης εκπαίδευσης;

«O στόχος της διήμερης αυτής πιστοποιημένης εκπαίδευσης είναι η άρτια κατάρτισή  μας στην επιβίωση, σε μια απευκταία περίπτωση ενός ναυτιλιακού ή αεροπορικού ατυχήματος ώστε να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερη γνώση στην χρήση των σωστικών μέσων των πλοίων ή αεροπλάνων. Να εστιάσουμε δηλαδή στην κατάλληλη γνώση, γιατί δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε εμάς».

Πώς προέκυψε η ιδέα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχολείου θαλάσσιας επιβίωσης;

«Η εκπαίδευση αυτή είναι γνώριμη, πραγματοποιείται ως Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης (ΣΕΘΕ) στην Πολεμική Αεροπορία και διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα για τους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών, με σύνολο εκπαιδευτικών ωρών περίπου στις 24. Πραγματοποιήθηκε για  πρώτη φορά το 2017, σε πολίτες και Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, λοιπά Σώματα Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, και μιας ενεργής εθελοντικής οργάνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην οποία είχα τον ρόλο συντονισμού του εν λόγω σχολείου.

»Η εκπαίδευση πιστοποιήθηκε από το Διιδρυματικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με θέμα “Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών” του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με την συμμετοχή και μεταπτυχιακών φοιτητών.

»Θεωρήσαμε σημαντικό -λόγω του ότι η πρόκληση των κινδύνων ολοένα και αυξάνεται, ιδίως με τις συνέπειες που έχει επιφέρει η κλιματολογική αλλαγή- να δεσμευτούμε ως προς την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση που αφορά σε όλες τις ηλικίες και με τους αντίστοιχους βαθμούς δυσκολίας, τόσο σε ένστολους όσο και σε ειδικές κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, παιδιών κάθε ηλικίας, ατόμων  με αναπηρία, εκπαιδευτικούς, συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και γενικά σε διάφορες ομάδες πολιτών».

Μπορεί να συμμετάσχει και ένας που ενδιαφέρεται χωρίς όμως να ανήκει σε κάποιο Σώμα Ασφαλείας;

«Φυσικά, μια φορά το χρόνο διοργανώνεται για πολίτες και εθελοντές, ενώ για τα σώματα ασφαλείας είναι δύο φορές τον χρόνο».

Τι δραστηριότητες περιλαμβάνει η εκπαίδευση και κάθε πότε διοργανώνεται;

«Η συγκεκριμένη -όπως προείπα- γίνεται δύο φορές τον χρόνο για ένστολους α’ & β’ εξαμήνου, και μια φορά το καλοκαίρι για πολίτες και μέλη εθελοντικών ομάδων, και περιλαμβάνει τεχνικές επιβίωσης στο υγρό στοιχείο. Επίσης, διεξάγουμε εκπαιδεύσεις σε σχολεία και γενικά σε δημόσιους φορείς σχετικά με την προετοιμασία αντιμετώπισης ενός σεισμού -που αποτελεί άλλο ένα σύνηθες φαινόμενο για την χώρα μας- πλημμύρες, και σεμινάρια Α’ βοηθειών».

Συμμετέχουν και ιδιωτικοί φορείς στην σημαντική αυτή πρωτοβουλία;

«Από την συνδρομή και συνυποστήριξη σε όλες αυτές τις  δράσεις του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών (ΙΔΑΦΚ) δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ένα σύνολο Ιδιωτικών Φορέων, όπως άλλες αντίστοιχες ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που ασκούν εκπαιδευτική κατάρτιση), εταιρείες δηλαδή, οι οποίες από την ίδρυση του ΙΔΑΦΚ, έχουν συμβάλλει στο μέγιστο με την διάθεση εκπαιδευτών τους αλλά και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθώς οι εκπαιδεύσεις μας είναι δωρεάν και πιστοποιημένες.

Όλα αυτά βέβαια, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων και του πιστοποιητικού μέλους του, που ως αντικείμενο κύριας δραστηριότητάς του, παρέχει την υπηρεσίες σχεδιασμού και πιστοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων».

Υπάρχει κάποιο κόστος συμμετοχής;

«Κόστος συμμετοχής για την εκπαίδευση δεν υφίσταται, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις εξειδικευμένων εκπαιδεύσεων -οι οποίες απευθύνονται σε ένστολους- και αυτό ανέρχεται στο ύψος των 10€, που αφορούν τα έξοδα ατομικού φακέλου. Εθελοντικές οργανώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας(ΓΓΠΠ) εξαιρούνται από κάθε ταμειακή εκροή προς το Ινστιτούτο».

Από ποιους χώρους προέρχονται οι άνθρωποι που θα αναλάβουν να εκπαιδεύσουν τους συμμετέχοντες;

«Το ΙΔΑΦΚ απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίων, εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες, ερευνητές, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειακών διευθύνσεων εμπλεκομένων με θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης αυτών».

Έχουν διοργανωθεί και άλλες παρόμοιες εκπαιδευτικές δράσεις στο παρελθόν;

«Αυτό είναι το πέμπτο σχολείο εκπαίδευσης υγρού στοιχείου, επιβίωσης, έρευνας και  διάσωσης, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής και συνδιοργανώνεται με την Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών (ΕΠΑΥΠΣ) του Πυροσβεστικού Σώματος, με την συμβολή της Ομάδας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΟΑΕΑΝ) Γλυφάδας και με την υποστήριξη κρατικών φορέων, ενόπλων δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος».

Ποια είναι η συμβολή της Ομάδας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στην εν λόγω διοργάνωση;

«Η συγκεκριμένη είναι η ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών Γλυφάδας και δραστηριοποιείται στις πρώτες βοήθειες, αρωγή πληγέντων, δασοπροστασία και ραδιοεπικοινωνίες έκτακτων αναγκών, αποτελώντας μια από τις ομάδες της πολιτικής προστασίας με Αριθμό μητρώου και εμβέλεια στο νότιο τομέα. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη εκπαίδευση, συμβάλλει στις παροχές που χρήζουν απαραίτητες για την υλοποίησή του».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα