Πορτογαλία: Αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων

Νέους τρόπους να μειώσει τις δαπάνες καλείται να βρει πλέον η κυβέρνηση Κοέλιο στην Πορτογαλία, μετά την ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο των περικοπών 10% στις συντάξεις του Δημοσίου άνω των 600 ευρώ.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση για περικοπές στις συντάξεις είναι αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει την αρχή της εμπιστοσύνης και απεφάνθη ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι δυνατόν να στερηθούν τις οικονομίες τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης Κοέλιο, από τις περικοπές στις συντάξεις θα εξοικονομούνταν περίπου 380 εκατ. ευρώ, ποσό που πρέπει τώρα να εξοικονομηθεί από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η δικαστική απόφαση ερμηνεύεται από οικονομολόγους ως η μεγαλύτερη απειλή για τις προσπάθειες της Πορτογαλίας για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα του 2014.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, ένα ισοδύναμο πακέτο μέτρων για περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων θα μπορούσε επίσης να αμφισβητηθεί από το ίδιο δικαστήριο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει ως εναλλακτική λύση το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων στη φορολογία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα