Έντονη ανησυχία στη Θεσ/νικη από την καύση ξύλων

Μικροποσότητες ραδιενεργού Καισίου εντόπισαν οι ειδικοί αναλύοντας την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. Τις αποδίδουν στα ξύλα που καίγονται στα τζάκια, ξύλα τα οποία προέρχονται από δέντρα που υπήρχαν την εποχή του πυρηνικού δυστυχήματος το 1986. Όπως λένε οι ειδικοί με την καύση του ξύλου, ένα μέρος του Καισίου απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, το μεγαλύτερο όμως μέρος παραμένει στην στάχτη της εστίας.

Οι επιστήμονες συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή κατά τον καθαρισμό των τζακιών ώστε να μην εισπνέουμε τη στάχτη. Αν η στάχτη καταλήξει στα σκουπίδια ή σε χώμα, τότε λόγω των μικρών συγκεντρώσεων του Καισίου, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε στο «Έθνος» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής του ΑΠΘ, Μ. Μανωλοπούλου, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε το αποτέλεσμα της μελέτης της στο Journal of Environmental Radioactivity, το ραδιενεργό στοιχείο απορροφήθηκε από τα δέντρα ορισμένων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, μέσω του νέφους που κατακάθισε στο έδαφος την περίοδο του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ το 1986.

Με την καύση της ξυλείας, ένα μέρος του Καισίου απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και διαχέεται στην πόλη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (το μεγαλύτερο) παραμένει στη στάχτη της εστίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα