Κραυγή αγωνίας από εισαγγελείς

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εισαγγελείς, οι οποίοι ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης αύξηση οργανικών θέσεων των εισαγγελέων Εφετών και των αντεισαγγελέων Εφετών. Οι εισαγγελείς της χώρας, κατ’ επανάληψη έχουν υποβάλλει το σχετικό αίτημα στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν εισακουσθεί.

Ενδεικτικά για τη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι τα όσα ανέφερε σε παρέμβασή του, στη πρόσφατη γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ)ο αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του ο εν λόγω εισαγγελικός λειτουργός, επισήμανε ότι στην εισαγγελία Εφετών Αθηνών δεν μπορεί να συμπληρωθεί καν ο αριθμός των εισαγγελέων που ορίζονται από την Εφετών Αθηνών για τις υποθέσεις που εκδικάζονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ακόμη τόνισε, πως η αύξηση των αντεισαγγελέων Εφετών είναι μονόδρομος, μετά τη σύσταση και λειτουργία του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε στην τοποθέτησή του πως με νόμο του 1985 αυξήθηκαν κατά 5 οι θέσεις των εισαγγελέων Εφετών και έφθασαν στις 28. Οι θέσεις αυτές κατανεμήθηκαν ως εξής: 14 στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη, 2 στον Πειραιά και από 1 στις υπόλοιπες 9 τότε εισαγγελίες Εφετών της Χώρας.

Σήμερα, όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, 30 σχεδόν χρόνια μετά, οι θέσεις των εισαγγελέων Εφετών έχουν ως εξής: Θεσσαλονίκη 5, Πειραιάς 3, Αθήνα 19.

«Δηλαδή, ενώ ο νομοθέτης του 1985 έκρινε, τότε, ότι υπάρχει ανάγκη αύξησης των θέσεων των εισαγγελέων Εφετών κατά 5, σήμερα, μετά την πλημμυρίδα των δικογραφιών κακουργημάτων που έχει κατακλύσει την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά… ο νομοθέτης δεν αισθάνεται την ανάγκη να αυξήσει τις θέσεις, παρά τα συνεχή διαβήματα και αιτήματά μας» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και προσέθεσε: «Και έτσι, μέσα στη 30ετία που πέρασε από το 1985, οι θέσεις των Εισαγγελέων Εφετών στην πολύπαθη Εισαγγελία Εφετών Αθηνών αυξήθηκαν μόνο κατά 5».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα