Παπανδρέου και Σημίτης περιμένουν στη γωνία τον «κουρασμένο»

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΖΟΥΡΑΣΙΚ ΠΑΡΚ: Η τελευταία ομιλία του Κώστα Καραμανλή μπορεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ

Οι δεινόσαυροι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν σπονδυλωτά ζώα που κυριάρχησαν στο γήινο οικοσύστημα για περισσότερα από 160 εκατομμύρια χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια, κι εξαφανίστηκαν πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, βάζοντας τέρμα στην κυριαρχία τους στον πλανήτη. Όπως ισχυρίζονται οι παλαιοντολόγοι, έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 500 διαφορετικά γένη δεινοσαύρων. Μάλιστα, οι δεινόσαυροι έχουν γίνει μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού και παραμένουν σταθερά δημοφιλείς, ειδικά στα παιδιά.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στην Ελλάδα ο χαρακτηρισμός «δεινόσαυροι» είχε αποδοθεί στην τριάδα των πολιτικών ηγετών που μετοίκησαν εις κύριον. Ο λόγος φυσικά για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Μετά και τον θάνατο του τελευταίου των «πολιτικών δεινοσαύρων», ο συγκεκριμένος όρος έχει εξαφανιστεί από την καθημερινότητά μας, αν και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως τη θέση τους πρέπει να καταλάβουν τρεις από τους πρώην πρωθυπουργούς εν ζωή. Δηλαδή, οι Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου.

Και μπορεί πλην Σημίτη οι άλλοι δύο να μη βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία, εν τούτοις η πολυετής ενασχόληση με τα κοινά τούς κατατάσσει στην κατηγορία των «δεινοσαύρων». Κι αυτό, καθώς έχουν ήδη περάσει στη διαδικασία των κύκλων και των διαρροών. Και από τους τρεις, περισσότερο χρησιμοποιεί τους κύκλους ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια έχει μιλήσει μόλις δύο φορές. Λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και πριν από μία εβδομάδα στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Στην τελευταία του ομιλία ασχολήθηκε μόνο με τα λεγόμενα εθνικά θέματα και ανέφερε τις εκτιμήσεις του σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, στις τουρκικές προκλήσεις, την Ευρώπη. Εξάλλου, αυτές οι αναλύσεις πάντα άρεσαν στον Κώστα Καραμανλή. Το θέμα, όμως, δεν είναι τι άρεσαν στον Κώστα Καραμανλή, αλλά τι ακριβώς θέλει να κάνει τώρα που ξεκουράστηκε και αποφάσισε να μιλήσει. Διότι ήδη από την επομένη της ομιλίας του ξεκίνησαν τις διαρροές οι γνωστοί κύκλοι του. Όμως οι διαρροές ότι ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει και για τα θέματα της οικονομίας, αλλά και για τις όποιες ευθύνες έχει η διακυβέρνησή του στη χρεοκοπία της χώρας έχουν ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς, τόσο του ΚΙΔΗΣΟ και του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και αυτούς του Κώστα Σημίτη. Διότι, εάν υποθέσουμε ότι ο κ. Καραμανλής μιλήσει για την πενταετία της διακυβέρνησής του, πολύ λογικά θα προσπαθήσει να ρίξει τις ευθύνες τόσο στον Κώστα Σημίτη, όσο και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Όλοι αναμένουν τις απαντήσεις του Καραμανλή για την οικονομική κατάσταση της χώρας κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του την πενταετία 2004-2009

Το ελληνικό Τζουράσικ Παρκ

Εάν, λοιπόν, συμβεί αυτό, τότε πλέον θα μιλάμε για σκηνές της ταινίας «Τζουράσικ Παρκ» στην ελληνική πολιτική σκηνή μεταξύ τριών πρώην πρωθυπουργών.

Στην ταινία («Τζουράσικ Παρκ») του Στίβεν Σπίλμπεργκ (απέσπασε πέντε Όσκαρ), ο εκατομμυριούχος οραματιστής, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρίας InGen, Τζον Χάμοντ, δημιουργεί ένα θεματικό πάρκο με κλωνοποιημένους δεινόσαυρους, όπου το αίμα ενός δεινοσαύρου βρέθηκε μέσα σε ένα κουνούπι, το οποίο ήταν παγιδευμένο σε ένα κεχριμπάρι. Αποφασίζει να καλέσει κάποιους κορυφαίους επιστήμονες με στόχο να εγκρίνουν το πάρκο του. Δυστυχώς, εξαιτίας ενός κατασκόπου, τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Το ηλεκτρικό ρεύμα πέφτει και οι δεινόσαυροι το σκάνε σκορπώντας τον τρόμο και τον πανικό.

Στο ελληνικό Τζουράσικ Παρκ δεν αναμένεται να προκληθεί κάποιος πανικός. Απλά οι δημοσιογράφοι θα έχουν τροφή για να προβαίνουν σε αποκαλύψεις και τα επιτελεία των «δεινοσαύρων» θα διαρρέουν ο ένας τα άπλυτα του άλλου.

Οι πρώτες προειδοποιητικές μπαλωθιές έπεσαν από το ΚΙΝΑΛ και το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου

 

Οι πρώτες μπαλωθιές

Δύο μόλις 24ωρα μετά την ομιλία Καραμανλή στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το ΚΙΝΑΛ απέστειλε non paper, όπου μεταξύ άλλων τονίζει: «Η “παρέμβαση” του Κωνσταντίνου Καραμανλή το μόνο που προσέθεσε στην πολιτική ζωή του τόπου, ήταν ένα ακόμη όνομα στην ονοματολογία του ΠτΔ και πέραν τούτου ουδέν. Ο πρώην πρωθυπουργός απλώς υπενθύμισε ότι οι φωνητικές του χορδές λειτουργούν ακόμη σε “εύκολα” θέματα, μακριά από αυτοκριτική για την καταστροφική του διακυβέρνηση, με αποστάσεις από το φλέγον ζήτημα της προανακριτικής για τον παλιό στενό του συνεργάτη. Μία περιφορά σε αυτονόητες διαπιστώσεις και αναιμικές γενικολογίες ήταν η “πολυαναμενόμενη επιστροφή σε πόντιουμ” του Κώστα Καραμανλή, η οποία τροφοδοτεί μια συζήτηση και αξιοποιείται από τους φίλους του πρώην πρωθυπουργού ως απόπειρα αποστολής διάφορων μηνυμάτων προς τον κ. Μητσοτάκη».

Επί της ουσίας, το ΚΙΝΑΛ στέλνει το δικό του μήνυμα, πως δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει τον Κώστα Καραμανλή εάν προταθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από το ΚΙΔΗΣΟ και τους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου επιμένουν να ομιλούν ότι η χώρα χρεοκόπησε επί ημερών Κώστα Καραμανλή και υπενθυμίζουν την εσωτερική έκθεση της ΤτΕ το 2009, λίγο πριν από τις εκλογές, από την οποία φαίνεται ότι «το δημόσιο χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο». Στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται ακόμη: «Οι αποφάσεις, που έχουν ληφθεί από την αρχή του έτους έως σήμερα σχετικά με τις δαπάνες, όχι μόνο δεν συνάδουν με οποιαδήποτε προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών αλλά κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση». Σύμφωνα με την Έκθεση, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2009 το χρέος της χώρας αυξήθηκε κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ  και έφτασε τα 267 δισεκατομμύρια,  σε μια στιγμή που οι αγορές προχωρούσαν σε υποβάθμιση και τα spreads των ομολόγων αυξάνονταν συνεχώς.

Οι κύκλοι του Κώστα Σημίτη αναφέρουν ότι όλα είπε στην ομιλία του ο Καραμανλής έχουν ειπωθεί σε δύο παρεμβάσεις του τον Ιούνιο και στις αρχές Οκτωβρίου από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

 

Ο Σημίτης

Από την πλευρά του Κώστα Σημίτη, τονίζουν ότι «όλα όσα είπε ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τα είχε επισημάνει ο πρόεδρος από τον Ιούνιο σε άρθρο του τονίζοντας πως μια αντιπαράθεση Τουρκίας και Ελλάδας είναι στο άμεσο μέλλον πιθανή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης στο άρθρο του.

Επίσης υπενθυμίζουν πως και σε συνέντευξή του στις αρχές του Οκτωβρίου είχε τονίσει ότι: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας σε ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί θετικές και σαφείς απαντήσεις των εταίρων της Ένωσης».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα