Επαναφορά στην κανονικότητα με αναβάθμιση της οικονομίας

Εφόσον οι διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου εφαρμοστούν στην πληρότητά τους, η ελάχιστη επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι +5 μονάδες μέσα στα επόμενα 10 χρόνια

Την ολική επαναφορά στην κανονικότητα και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είχε βάλει ως πρωτεύοντες στόχους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με αυτό το σκεπτικό πορεύτηκε μέχρι σήμερα.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Από τις πρώτες 100 και πλέον ημέρες θητείας που έχει συμπληρώσει η «γαλάζια» διακυβέρνηση, η αίσθηση που έχει η κοινή γνώμη είναι ότι η χώρα επανέρχεται σταδιακά  στην… κανονική κανονικότητα και όχι σε αυτή που ευαγγελιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ειδικά στον τομέα της οικονομίας, όπου ακόμα και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να παραδέχονται έστω και αργά ότι το 2015 το κόμμα τους ήταν ανέτοιμο να κυβερνήσει, η κυβέρνηση προτάσσει πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά της ότι εθνικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανάπτυξη. Η μείωση των φόρων θα συνεχιστεί και το 2020, ενώ υπάρχουν πλέον βάσιμες ελπίδες ότι το τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει πλήρως μετά την κατάρρευση των τελευταίων χρόνων.

Επενδύσεις το μεγάλο στοίχημα

Η προσέλκυση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη βιώσιμης και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Είναι το βασικό στοίχημα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, το θέμα είναι αν θα χαθεί για άλλη μια φορά μια μεγάλη ευκαιρία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας ή θα κερδηθεί.

Όπως επισημαίνουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει κινητοποιηθούν, οι σημαντικότεροι εγχώριοι και ξένοι χρηματοοικονομικοί και παραγωγικοί πόροι για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη βιώσιμης και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.

Το στοίχημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες είναι το κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση καταφέρει να διαμορφώσει το κατάλληλο πολιτικό κλίμα, ώστε να εμπιστευθούν τη χώρα σοβαροί ξένοι επενδυτές.

Πάντως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, ότι «μετά από δέκα χρόνια κρίσης, για να μπορέσει η χώρα να επανέλθει σε υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης είναι απαραίτητη μία επενδυτική έκρηξη».

«Χρειάζεται», συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, «να γίνει η Ελλάδα προορισμός διεθνών και κοινωνικά επωφελών επενδύσεων προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη για όλους και να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα των πολιτών να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο με λιγότερους φόρους, καλύτερες κοινωνικές παροχές, περισσότερες και καλοπληρωμένες δουλειές».

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι μέτριες έως κακές επιδόσεις της χώρας μας σε παγκόσμιους και πανευρωπαϊκούς δείκτες που μετρούν την επιχειρηματικότητα δείχνουν πώς πρέπει να κινηθούμε.

ΤΟ MOMENTUM ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ, ΩΣΤΟΣΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΕ ΑΠΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Εξαιρετικό το momentum της αγοράς

Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έκαναν σε μεγάλο βαθμό και άμεσα πράξη τις προεκλογικές εξαγγελίες, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας αυξήθηκε, εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί αλλά και τροφοδοτεί τη ραγδαία μείωση του κόστους δανεισμού στα ελληνικά ομόλογα. Το momentum της αγοράς είναι εξαιρετικό, ωστόσο απαιτείται ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για να μετατραπεί το ενδιαφέρον των επενδυτών σε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί την ισχυρή εντολή που έλαβε από τους πολίτες στην κάλπη. Οι σαρωτικές παρεμβάσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο επιτρέπουν τη διαμόρφωση γόνιμου εδάφους και φιλικού κλίματος για νέες επενδύσεις, αφήνοντας πίσω τα εμπόδια του παρελθόντος».

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, να διευκολύνει την προσέλκυση και την υλοποίηση επενδύσεων και να φέρει δουλειές. Στόχος της κυβέρνησης με αυτό το νομοσχέδιο είναι:

>>Να άρει δεκάδες επενδυτικά εμπόδια ειδικά σε αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά θέματα. Η χώρα πρέπει επιτέλους να μπει στην ψηφιακή εποχή, εφαρμόζοντας τις καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.

>>Να θεραπεύσει αδυναμίες που ξέμειναν από το βαθύ παρελθόν, την κακή και αποσπασματική νομοθέτηση, και οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων.

>>Να αθροίσει πολλές μικρές μεταρρυθμίσεις που μεταβάλλουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

>>Να στηρίξει επιχειρήσεις νεοφυείς ή με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να σταθούν στα πόδια τους.

>>Να διασφαλίσει συνθήκες πλήρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους, και

>>Να στηρίξει την υγιή, διαφανή και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στόχος είναι να μπει ένα τέλος στην άσκοπη ταλαιπωρία επενδυτών και εργαζομένων, που μόλις ξεμπερδέψουν με ένα εμπόδιο εμφανίζονται μπροστά τους άλλα πέντε, γεγονός που οδηγεί στην απώλεια της εμπιστοσύνης τους απέναντι στο Κράτος.

Ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης είναι όλες οι προσπάθειες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας να επιδράσουν θετικά στο ΑΕΠ, στις επενδύσεις και στην απασχόληση. Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που εκπονήθηκε επί τούτου και συνοδεύει το νομοσχέδιο στη Βουλή, εφόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου εφαρμοστούν στην πληρότητά τους η ελάχιστη επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι +5 μονάδες μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Ωστόσο, απαιτούνται τώρα γρήγορα μεταρρυθμιστικά αντανακλαστικά στο εσωτερικό, για να μη σπαταληθεί η καλή στιγμή και το ομαλό πολιτικό κλίμα. Για να μετατραπούν οι καλές προθέσεις σε επενδυτική πραγματικότητα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα