Πάνω από 300 μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο μέσα σε 10 λεπτά

Κατέφθασαν εφτά λέμβοι γεμάτο με γυναίκες και παιδιά από τα τουρκικά παράλια. «Η Μόρια είναι κόλαση», λένε οι μετανάστες που ζουν εκεί. Στοιχεία σοκ από την Υπάτη Αρμοστεία για τον αριθμό των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Χωρίς σταματημό συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στην χώρα μας, κάνοντας το μεταναστευτικό ένα κακό «αγκάθι» για την κυβέρνηση αλλά και για τους κατοίκους των νησιών. Το πρόβλημα του μεταναστευτικού γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό όμως για την Λέσβο καθώς μέσα σε 10 λεπτά σήμερα, έκαναν απόβαση εκατοντάδες μετανάστες, με βάρκες, από τα τουρκικά παράλια. Τραγική κατάσταση μετά τα βίαια γεγονότα της περασμένης Κυριακής στον καταυλισμό.

Υπολογίζεται πως σε αυτές επέβαιναν τουλάχιστον 300 μετανάστες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες (αριθμός που όπως αναφέρεται μπορεί να αγγίζει και τους 500), καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 195 και υπολείπονται όσοι επέβαιναν στις δύο μεγαλύτερες λέμβους.

Μία από τις βάρκες αυτές έφτασε στο λιμάνι του νησιού, μία στην περιοχή του αεροδρομίου και δύο στην Σκάλα Συκαμιάς και οι υπόλοιπες στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Να σημειωθεί πως η σημερινή μέρα μαζικής άφιξης μεταναστών κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη διαβίωση γι’ αυτούς τους ανθρώπους καθώς στο κέντρο της Μόριας βρίσκονται ήδη περί τους 13.000 μετανάστες, που έχει συσταθεί για λιγότερο από 3.000 άτομα.

«Η Μόρια είναι κόλαση», λένε πρόσφυγες και μετανάστες

Άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, μητέρες με μωρά παιδιά στην αγκαλιά τους διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης στον καταυλισμό της Μόριας και ζητούν να μετακινηθούν άμεσα από εκεί. Μάλιστα κάποιες γυναίκες κρατούν στα χέρια τους μεγάλα χαρτόνια στα οποία έχουν γράψει συνθήματα όπως «Η Μόρια είναι κόλαση».

Κάποια στιγμή οι μετανάστες τύλιξαν έναν άνθρωπο με σεντόνι και τον περιέφεραν ως νεκρό, θέλοντας να δείξουν πως μέσα στη Μόρια είναι ουσιαστικά νεκροί.

Στη συνέχεια εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως αφγανικής καταγωγής, έφυγαν από τον καταυλισμό και ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας στη νησί, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Ύπατη Αρμοστεία: 10.258 μετανάστες έφτασαν μόνο τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα

Να μετακινήσει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών στην ενδοχώρα καλεί την ελληνική κυβέρνηση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω «κρίσιμη» και τις συνθήκες «ανεπαρκείς και επισφαλείς». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τον Σεπτέμβριο οι θαλάσσιες αφίξεις, κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία, ήταν 10.258 και ο αριθμός αυτός ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος από το 2016. Επιπλέον, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου (περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις).

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τα σχέδια για τη μεταφορά στην ενδοχώρα πάνω από 5.000 αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη λάβει έγκριση για να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου, ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέων θέσεων στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, «όπου τα περισσότερα κέντρα λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητάς τους».

Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για προτεραιοποίηση της ανακούφισης της πίεσης από τα νησιά και της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών, ωστόσο σημειώνει ότι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η ταλαιπωρία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς μόνο ένα στα τέσσερα βρίσκεται σε ξενώνα κατάλληλο για την ηλικία του. Όπως περιγράφει, «περίπου 500 παιδιά στεγάζονται μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση σε μια μεγάλη σκηνή στη Μόρια. Στη Σάμο, πάνω από δέκα ασυνόδευτα κορίτσια κοιμούνται σε βάρδιες σε ένα μικρό κοντέινερ, ενώ άλλα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στις οροφές των κοντέινερ». Απευθύνει δε έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών ως άμεση προτεραιότητα.

Τέλος, ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του αποφεύγει να σχολιάσει τα μέτρα επιτάχυνσης και αυστηροποίησης των διαδικασιών ασύλου, που ανακοινώθηκαν χτες, καθώς αναμένει να λάβει γραπτώς περισσότερες λεπτομέρειες.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα