Μεθυσμένη πολιτεία ο ΣΥΡΙΖΑ

Να συνέλθουν από την ήττα του Ιουλίου προσπαθούν ακόμη στην Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει στρέψει το βλέμμα στη διεύρυνση του κόμματος αλλά και στο πώς θα βγει πολιτικά στεγνός από την καταιγίδα της Novartis

Θρησκευόμενο δεν τον λες τον Αλέξη Τσίπρα. Κι όμως, ο τέως πρωθυπουργός θα χρειαστεί πολλή από… Θεία Φώτιση για να καταφέρει να βάλει σε σειρά τον ΣΥΡΙΖΑ, να ασκήσει «κερδοφόρα» για το κόμμα του αντιπολίτευση, αλλά και για να βγει ατσαλάκωτος πολιτικά από την καταιγίδα της Novartis.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

«Durate, et vosmet rebus servate secundis», όπερ μεθερμηνευόμενο «Εγκαρτερείτε και κοιτάτε εμπρός: καλύτερες μας περιμένουν μέρες». H λατινική «παρηγοριά» δεν βγήκε από το στόμα κάποιου ΣΥΡΙΖΑίου συντρόφου του Αλέξη Τσίπρα αλλά από τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος υποδέχτηκε τον Έλληνα πολιτικό το περασμένο Σάββατο στο Βατικανό, αφιερώνοντάς του έναν γραπτό στίχο από την «Αινειάδα» του Βιργίλιου. Το θέμα, βεβαίως, δεν είναι πόσο καρτέρι θα χρειαστεί να κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν τελικά αυτές οι καλύτερες ημέρες θα έρθουν στο ραντεβού με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι απανωτές εκλογικές ήττες, αρχής γενομένης από τον Μάιο στις αυτοδιοικητικές κάλπες και στις ευρωεκλογές και καταλήγοντας στην κυβερνητική αποκαθήλωση τον Ιούλιο, ήταν αδιανόητο να μην αφήσουν τα σημάδια τους στον οργανισμό του κόμματος. Όσα, όμως, είπε ο Αλέξης Τσίπρας εκείνο το βράδυ της εκλογικής ήττας από το Ζάππειο περί νηφάλιας αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και ενστερνισμού της λαϊκής εντολής για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα μεγάλο σύγχρονο προοδευτικό κίνημα, με ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία, παραμένουν κενό γράμμα σχεδόν τρεις μήνες μετά.

Διότι ούτε σοβαρή αποτίμηση των αιτιών που οδήγησαν στην αποκαθήλωση από τα κυβερνητικά έδρανα μοιάζει να έχει γίνει, πολλώ δε μάλλον απέχει έτη φωτός το θρυλούμενο άνοιγμα του κόμματος στις ευρύτερες δυνάμεις της (κεντρο)αριστεράς και τη οικολογίας.

Η επίσημη θέση είναι ότι η σχετική αυτοκριτική έγινε συντεταγμένα και σχεδόν άμεσα εν οίκω, δηλαδή στα όργανα του κόμματος (σ.σ. στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή που συνεδρίασαν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου), χωρίς ωστόσο να απαντιέται αν τα αποτελέσματα αυτής της αυτοκριτικής ήταν αρκούντως διαφωτιστικά, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει «τσιπάκι» και να περάσει στην επόμενη –αντιπολιτευτική– πίστα. Αν μάλιστα ευσταθούν κάποια ρεπορτάζ που είδαν εσχάτως το φως της δημοσιότητας ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τους πρώτους που αντιτίθενται στη μέχρι βάθους διαλεύκανση των αιτίων της ήττας στις εθνικές  εκλογές, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια διαδικασία θα γεννήσει φαινόμενα εσωστρέφειας στρώνοντας παράλληλα το χαλί στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να παίζει μπάλα χωρίς αντίπαλο.

Στα όργανα το βλέμμα 

Με το πέρας της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (σ.σ. ξεκίνησε χθες Παρασκευή) θα έχουμε κι ένα πρώτο δείγμα αν το προεδρικό σιωπητήριο και «πάμε γι’ άλλα» θα εισακουστεί, ή θα έχουμε πυρκαγιές σαν κι αυτές που άναψε την προηγούμενη εβδομάδα ο εμπρηστής Ευκλείδης Τσακαλώτος με… πυρόπληκτο τον Νίκο Παππά. Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών για την ΕΡΤ καθόλου δεν άρεσαν στον τέως υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και από πολλούς θεωρήθηκαν προσωπικό καρφί του πρώτου για τον δεύτερο. Μάλιστα, ο Νίκος Παππάς έσπευσε να νουθετήσει τον επικεφαλής των «53+» λέγοντας ότι αυτά πρέπει να μένουν εντός των κομματικών τειχών, για να σιγοντάρει με μια άλλη μπαλωθιά προς τον Ευκλείδη ο Παύλος Πολάκης, που είπε ότι «εδώ και καιρό πολλοί κρατιόμαστε για να μη μιλήσουμε δημόσια». Με το γάντι ή χωρίς, οι αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν με αφορμή και τo… Pasokification, αφού τα μισά στελέχη  αρνούνται όπως ο διάολος το λιβάνι την πράσινη «επιμόλυνση» και οι άλλοι μισοί επιμένουν ότι χωρίς πολιτικά ανοίγματα το 31,5% των τελευταίων εθνικών εκλογών θα πάει… αδιάβαστο.

Ειδικά για το τελευταίο, δηλαδή τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμάται ότι θα γίνουμε κατά τι σοφότεροι αργά το απόγευμα της Κυριακής όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Γουδή.  Ο κομματικός οργανισμός έδωσε όλες τις προηγούμενες ημέρες  μεγάλο βάρος στο Σπούτνικ Festival 2019, θεωρώντας ότι το αντάμωμα των νεολαίων του κόμματος θα βοηθήσει στην όσμωση με καινούργια μέλη και συμπαθούντες που έμεναν ανενεργοί. Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την Κυριακή το σύνθημα για την εκκίνηση της διαδικασίας ανασυγκρότησης και μαζικοποίησης του κόμματος, μιλώντας για τις νέες δυνατότητες, τα νέα καθήκοντα και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Τέτοια πρόκληση και μάλιστα άμεση είναι η αντιστοίχιση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ με τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του που θα αποτυπωθεί μέσα από την εγγραφή νέων μελών. Ο ποσοτικοποιημένος στόχος κάνει λόγο για έγγραφή τουλάχιστον 100.000 καινούργιων μελών που θα προκύψουν από τη διεξαγωγή τρίμηνης εξόρμησης.

Βλέποντας και κάνοντας για Novartis

Στο επίδικο των ημερών που για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλο από την παραπομπή Παπαγγελόπουλου σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Novartis, τα στόματα στην Κουμουνδούρου παραμένουν ερμητικά κλειστά κι όταν ανοίγουν ακούγονται μόνο ψίθυροι.

Ουδείς λέει ξεκάθαρα αν θα στηριχθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης για τα καταγγελλόμενα πεπραγμένα του, άλλοι λένε (βλ. Πάνος Σκουρλέτης) ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ., άλλα στελέχη αντιφάσκουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει «ναι» στη παραπομπή Παπαγγελόπουλου, και όλοι μαζί παραπέμπουν στις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ότι υφίσταται «πολιτική στοχοποίηση από φαύλους, επειδή είναι σφοδρός πολέμιός τους».

Διακινδυνεύοντας μία πρόβλεψη, η τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή του «βλέποντας (τι προκύπτει από τα στοιχεία), ακούγοντας (τι θα πει ο… Μίμης) και κάνοντας». Όπου «κάνοντας» σημαίνει πως δεν θα δούμε μία συλλογική κομματική κάλυψη-στήριξη του φερόμενου «Ρασπούτιν» μέχρι να αποδειχτεί (σ.σ. αν αποδειχτεί) ότι δεν έκανε… Ρασπουτινιές!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα