Υποκλοπές

Προκρίνεται ο Παγουλάτος

Επικεφαλής του κεντροαριστερού ψηφοδελτίου, στο οποίο στοχεύει η «Κίνηση των 58» φέρεται να είναι ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος. Το ΠΑΣΟΚ από ότι κυκλοφόρησε τον πρότεινε και οι «58» μάλλον εκεί καταλήγουν. Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και σύμβουλος των πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμμένου και στενός συνεργάτης του πρώτου. Μάλιστα, είναι από τους πρώτους που συνυπέγραψαν την πρωτοβουλία των 58 προσωπικοτήτων που θέλουν την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς και την διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ.

Οι συμβουλές

«Φιλικές συμβουλές» έδωσε ο Πέτρος Τατσόπουλος, στην «Κίνηση των 58». «Εάν η Πρωτοβουλία των 58 είναι απλώς ο φερετζές για την επιβίωση του Βενιζέλου, ή για την επιστροφή του Σημίτη -δεν χρειάζεται καν να την συζητάμε: θα είναι θνησιγενής» έγραψε στο προφίλ του στο Facebook για να προσθέσει: «Εάν όμως εκφράζει μια βαθύτερη ανάγκη του εκλογικού σώματος, εάν έρχεται να καλύψει ένα πραγματικό κενό, σκόπιμο είναι ν’ αφήσει κατά μέρος τις κατινιές, τα αρχηγιλίκια και τους τακτικισμούς και να προχωρήσει τάχιστα στην ενοποίησή της, πριν την ποδοπατήσουν τα μαμούθ. Φιλικά. Πέτρος».

Αναζητούν σαραντάρη

Ευτυχείς για τη μεγάλη προσέλευση δηλώνουν οι 58 αλλά και σφόδρα προβληματισμένοι για το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας όσων έσπευσαν στην εκδήλωση του Ακροπόλ ξεπερνά τα 50. Τα άσπρα μαλλιά κυριάρχησαν στην εκδήλωση και γι’ αυτό τώρα τα κορυφαία στελέχη δηλώνουν ευθαρσώς πως χρειάζονται ηγέτη σαραντάρη. Μιλώντας στον 9,84 ο Νίκος Αλιβιζάτος δήλωσε: «Από πλευράς προσέλευσης πήγαμε πάρα πολύ καλά. Δεν σας κρύβω ότι ήταν πολλά τα άσπρα μαλλιά. Από αυτή την άποψη, θέλει πολλή δουλειά. Να πείσουμε ότι αυτή η κίνηση είναι όντως η πιο νεανική που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα.» Υποστήριξε μάλιστα πως αυτό ακριβώς είναι το ατού του ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος αρχηγός. « Η καλύτερη λύση θα ήταν να βρούμε έναν καλό σαραντάρη, όπως καλή ώρα και η Ιταλία. Το μεγάλο ατού του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Όσα ελαττώματα και αν του καταλογίζει κάποιος, είναι ένας νέος άνθρωπος, έχει ένα καινούργιο χαμόγελο. Όλα αυτά μετρούν πάρα πολύ. Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορεί να είναι ο μόνος ο οποίος αλωνίζει σε αυτό το πεδίο». Στην ίδια ακριβώς γραμμή ο Γιώργος Παγουλάτος με συνέντευξη του περιγράφει ως εξής το προφίλ του ιδανικού ηγέτη των 58: «Θα πρέπει να είναι ευρύτερα αποδεκτός, με κύρος και με δυνατότητα να δώσει φωνή στις νεότερες γενιές των εικοσάρηδων, τριαντάρηδων και σαραντάρηδων. Αυτές είναι οι κρίσιμες δημιουργικές ομάδες που πρέπει να παραμείνουν στο παιχνίδι των προοδευτικών ιδεών, της μετριοπάθειας και του ευρωπαϊσμού και να μη στραφούν προς τα άκρα, τον συντηρητισμό ή την ιδιώτευση.»

Σε τραγική κατάσταση

Πολύ λόγος έγινε τελευταία για το λουκέτο σε τρεις συνεταιριστικές τράπεζες (Δωδεκανήσου, Ευβοίας και Δυτ. Μακεδονίας)που έβαλε πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος ωστόσο όπως μαθαίνουμε τα οικονομικά στοιχεία και των τριών τραπεζών ήταν σε τραγική κατάσταση. Όλες βρίσκονταν σε αρνητική καθαρή θέση ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούσαν το 40% και μάλιστα σε μια τράπεζα ξεπερνούσαν το 60%. Είναι αυτό που λέμε δανεικά και αγύριστα! Το σύνολο των καταθέσεων των παραπάνω τραπεζών -οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ- μεταφέρεται στην Alpha Bank.

Περί προβληματισμού

Ουδόλως πείστηκε ο Πάνος Σκουρολιάκος ότι στην προχθεσινή εκδήλωση των «58» στο «Ακροπόλ» παραβρέθηκαν 3.000 άτομα, όπως λένε οι ίδιοι. Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι παράλληλα και πετυχημένος ηθοποιός επί δεκαετίες, ξέρει πολύ καλά τους χώρους και τη χωρητικότητα του θεάτρου επί της οδού Ιπποκράτους. Ως εκ τούτου, οι δικοί του υπολογισμοί, όπως τους εκμυστηρεύθηκε στο facebook, είναι οι εξής: «Καλοί μου άνθρωποι, το θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ χωράει 1000 άτομα. 850 πλατεία και καμιά 200αριά με 250 εξώστες-θεωρεία. Που χωρέσανε 3000 (κατά τους 58 της κεντροαριστεράς; Κι από ό,τι είδα στις φωτογραφίες, μια χαρά καθόντουσαν όλοι, κόσμια, και όχι ο ένας πάνω στον άλλον. Δεν είναι σημαντικό αν αντί για 1.000 δηλώνουν 3.000 αλλά γιατί να μεγαλοποιούμε τα μικρότερα». Δεν έχει άδικο ο συμπαθής ηθοποιός, όμως παράλληλα πρέπει να δούμε ότι η κινητοποίηση των 58 δημιούργησε προβληματισμό στην Κουμουνδούρου.

Η ένσταση του Μίμη

Μπορεί να μην πήγε στην εκδήλωση της Κεντροαριστεράς το βράδυ της Δευτέρας, αλλά έχει ξεκάθαρη άποψη για την «Ελιά». Ο λόγος για τον ανεξάρτητο βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη που σχολιάζοντας τη νέα κίνηση, υποστήριξε ότι «το δέντρο απαιτεί κορμό», προσθέτοντας ότι είναι «άλλο η Ελιά κι άλλο οι βρώσιμες ελιές». Όσο για το γιατί δεν βρέθηκε στην «πρεμιέρα» της στο θέατρο Ακροπόλ; Διότι «εγώ δεν ανήκω στην ελίτ, ανήκω στο διανοητικό πεζοδρόμιο της Αριστεράς», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί πως εκεί είχε μαζευτεί το «αφάν γκατέ» της κεντροαριστεράς. Επί της ουσίας, η ένστασή του είναι πως «όταν ξεκινάει ένα νέο εγχείρημα, πρέπει αυτοί που θα συμπράξουν να έχουν έναν κανόνα εμπιστοσύνης μεταξύ τους», πράγμα που όντως δεν έχει ακόμα κατακτηθεί μεταξύ της «Κίνησης των 58» και των υπόλοιπων δυνάμεων του χώρου. Ο κ. Ανδρουλάκης, πάντως, επιμένει στην άποψή του ότι χρειάζεται καινούρια αφήγηση, σημειώνοντας με νόημα ότι αυτή «δεν μπορεί να γίνει από τους νοσταλγούς της σημιτικής περιόδου που ήταν αντιφατική»…

Και το όνομα

Όλα έτοιμα είναι για την ανακοίνωση της κοινής πολιτικής πρωτοβουλίας του Φώτη Κουβέλη και του Ανδρέα Λοβέρδου. Η ΔΗΜ.ΑΡ. και η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» θα συγκροτήσουν έναν πολιτικό συνασπισμό προκειμένου να κατέλθουν ενωμένοι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Μάλιστα, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αμέσως μετά το τέλος του Συνεδρίου της ΔΗΜ.ΑΡ., δηλαδή μετά την ερχόμενη Κυριακή. Το πιθανότερο όνομα της πολιτικής πρωτοβουλίας αναμένεται να είναι το «Προοδευτική Συμπαράταξη».

Οργανώνονται οι προεδρικοί

Εξελίξεις έχουμε και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι προεδρικοί προσπαθούν να μετασχηματίσουν την εσωκομματική πλειοψηφία. Στις διεργασίες πρωταγωνιστούν κορυφαία στελέχη των «προεδρικών», δηλαδή της «Αριστερής Ενότητας»(Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης κ.α.) και των «ρεαλιστών», δηλαδή της «Πλατφόρμας 2010» (Δημήτρης Παπαδημούλης, Ρένα Δούρου, Γιάννης Μπαλάφας κ.α.). Ήδη, οι δύο συγκεκριμένες τάσεις έχουν ομογενοποιημένη πολιτική συμπεριφορά σε όλες τις εσωκομματικές διεργασίες, αφού ψηφίζουν με την ίδια «γραμμή» σε όλες τις συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων και συμφωνούν στα περισσότερα θέματα. Είναι προφανές, πάντως, όπως παραδέχονται και κορυφαία στελέχη της «Αριστερής Ενότητας» και των «ρεαλιστών» ότι η ανάγκη ενοποίησης της προεδρικής πλειοψηφίας καθίσταται… περισσότερο επείγουσα μετά την κινητικότητα των «λαφαζανικών». Εξάλλου, αίσθηση προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική προσέγγιση της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη από τους «ΠΑΣΟΚογενείς».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα