Κούρσα για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, αίνιγμα η ΑΕΚ, μυστήριο ο Παναθηναϊκός

Η αποχώρηση του Λουτσέσκου από την Τούμπα και η πρόσληψη του Πορτογάλου Αμπέλ Φερέιρα, η απομάκρυνση του Μανόλο Χιμένεθ και η ταυτόχρονη έλευση του (επίσης Πορτογάλου) Μιγκέλ Καρντόσο, οι μεταγραφές του Βαλμπουενά, του Εσίτι, του Ιντέγε, αλλά και οι στοχευμένες κινήσεις των Δώνη και Νταμπίζα προσδίδουν δυναμική στο νέο πρωτάθλημα της Super League, το οποίο για πρώτη φορά θα διεξαχθεί με play off στο τέλος της χρονιάς….

Όλα δείχνουν ότι και εφέτος το δίδυμο δεν θα σπάσει στην κορυφή του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσουν έως το τέλος τον τίτλο, με την ΑΕΚ να αποτελεί ένα στοίχημα για το κατά πόσο οι μεταγραφές που έκανε και ο νέος προπονητής μπορεί να της δώσουν ξανά αέρα για την κορυφή και τον Παναθηναϊκό να αποτελεί ξανά το μεγάλο ερωτηματικό της σεζόν…

Η είδηση του καλοκαιριού ήταν δίχως αμφιβολία η αποχώρηση του Ράζβαν Λουτσέσκου από τον ΠΑΟΚ και ο τρόπος με τον οποίο έγινε. Σαν κεραυνός εν αιθρία δύο μέρες πριν από την αναχώρηση της αποστολής για την Ολλανδία, ο ΠΑΟΚ υποχρεώθηκε να βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (28/6) με τον Ιβάν Σαββίδη και εκεί τον ενημέρωσε ότι θα κάνει χρήση του όρου buy out που υπάρχει στο συμβόλαιό του, προκειμένου να αποδεχθεί πρόταση που έχει εδώ και καιρό από αραβική ομάδα, και συγκεκριμένα την Αλ Χιλάλ.

Ένα μήνα αργότερα, ο Ρουμάνος προπονητής εξηγούσε τους λόγους της απόφασής του: «Ήταν μια τεράστια έκπληξη για μένα, πιστέψτε με! Αλλά όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου και του προπονητή, είναι καλύτερο να μη συνεχίζεται η συνεργασία. Δεν θα κατηγορήσω την ομάδα, τους ευχαριστώ όπως ευχαριστώ και τον ιδιοκτήτη για όλα. Είχα στον ΠΑΟΚ μια πολύ δυνατή, ενωμένη ομάδα, αλλά ήρθε σε αυτή την κατάσταση και έπρεπε να πάρω μια απόφαση».

Πρόσθεσε ότι: «Δεν μπορούσα να πείσω τον Ιβάν Σαββίδη και τον γιο του να προσαρμοστούν στις ιδέες μου. Δουλειά, σταθερότητα, σχέσεις και εκτός γηπέδου, όχι μόνο μέσα στα αποδυτήρια. Όλα αυτά είναι χτισμένα με την πάροδο του χρόνου. Χωρίς σταθερότητα, δεν μπορεί να συμβεί κάτι θετικό».

Με αστραπιαίες κινήσεις ο ΠΑΟΚ προσέλαβε (με υπόδειξη του Φερνάντο Σάντος) τον Πορτογάλο προπονητή της Μπράγκα, Αμπέλ Φερέιρα. Πλήρωσε τη ρήτρα των 2,5 εκατ. ευρώ και ο νέος προπονητής ακολούθησε άμεσα την ομάδα στην προετοιμασία. Στη διετία που ο Φερέιρα ήταν στον πάγκο, η Μπράγκα πραγματοποίησε πωλήσεις ρεκόρ αξίας 89 εκατομμυρίων ευρώ!

Στον ΠΑΟΚ έγιναν μεταγραφές σε συγκεκριμένες θέσεις μετά από εισήγηση του Πορτογάλου. Πήγαν στην ομάδα οι Άντερσον Εσίτι (3,5 εκατ. ευρώ από τη Γάνδη), Ντόουγκλας Αουγκούστο (3 εκατ. ευρώ από την Κορίνθιανς), Μίροσλαβ Στοχ (1,5 εκατ. ευρώ από τη Σλάβια Πράγας), Ζίβκο Ζίφκοβιτς (από την Ξάνθη), Ενέα Μιχάι (Παναιτωλικός).

Ο ΠΑΟΚ πήρε αήττητος το πρωτάθλημα και κατέκτησε το Κύπελλο, όμως αποκλείστηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League από τον Άγιαξ και συνεχίζει στο Europa League.

Η αποχώρηση του Λουτσέσκου, που είχε κρατήσει τα αποδυτήρια στον ΠΑΟΚ, είναι κρίσιμη για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στήριξε για δεύτερη σεζόν τον Πέδρο Μαρτίνς. Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού έδειξε ότι πιστεύει στον Πορτογάλο προπονητή και ανανέωσε την εμπιστοσύνη του το πρόσωπό του.

Παράλληλα, ο Μαρτίνς ανέλαβε να σχεδιάσει τον Ολυμπιακό γνωρίζοντας τις ελλείψεις που είχε η ομάδα την περσινή περίοδο. Ωστόσο, τα σχέδιά του άλλαξαν από τις πρώτες ημέρες της προετοιμασίας εξαιτίας του τραυματισμού του Κώστα Φορτούνη.

Η ζημιά έγινε στο φιλικό με το Αμβούργο, στο τελευταίο ματς στην Αυστρία, όταν ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού στο δεξιό γόνατο, κάτι που σημαίνει ότι θα λείψει από τους αγωνιστικούς χώρους για έξι μήνες! Χάνει, δηλαδή, ένα μεγάλο κομμάτι των υποχρεώσεων του Ολυμπιακού και μάλιστα σε μία περίοδο που έδειχνε να είναι στην καλύτερή του κατάσταση.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ολυμπιακός προχώρησε την πορεία του προς την ευρωπαϊκή του παρουσία και κέρδισε τα δύο πρώτα παιχνίδια για τα προκριματικά του Champions League απέναντι στην Πλζεν και την Μπασακσεχίρ. Απέκλεισε τους Τσέχους με μια ισοπαλία και μια νίκη (0-0 και 4-0) και τους Τούρκους με δύο νίκες (0-1 και 2-0) έχοντας ως μεγάλο όπλο την άμυνά του. Σε τέσσερα παιχνίδια δεν δέχθηκε ούτε ένα γκολ. Κι αυτό χάρη στις επεμβάσεις του Ζοσέ Σα, αλλά και την ηγετική παρουσία του Ρούμπεν Σεμέδο.

Παράλληλα, μετά τη νίκη(4-0) επί της Κράσνονταρ είναι πλέον στο κατώφλι του Champions League

Ήταν και οι δύο πιο ακριβές μεταγραφές του καλοκαιριού για τους «ερυθρόλευκους». Ο Ολυμπιακός και ο Πορτογάλος πορτιέρο κατέληξαν τελικά σε συμφωνία στις αρχές του καλοκαιριού, με τους «ερυθρόλευκους» να πληρώνουν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ στην Πόρτο για να τον κάνουν δικό τους. Λίγο αργότερα και μετά από εισήγηση του Πέδρο Μαρτίνς, ο Ολυμπιακός αποκτούσε και τον Ρούμπεν Σεμέδο.

Το 2017 η Βιγιαρεάλ τον είχε αποκτήσει αντί 14.000.000 ευρώ από τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, όμως ο 25χρονος «γίγαντας» έμπλεξε σε περιπέτειες και τελικά η καριέρα του δεν ήταν αυτή που αναμενόταν, με αποτέλεσμα να καταλήξει να παίζει δανεικός δεξιά και αριστερά. Ο Μαρτίνς τον ξεχώρισε και ο Ολυμπιακός έκανε μια σπουδαία μεταγραφική κίνηση.

Δεν ήταν η μοναδική καθώς είχε προηγηθεί η απόκτηση του Ματιέ Βαλμπουενά. Ο 34χρονος Γάλλος μεσοεπιθετικός έμεινε ελεύθερος από τη Φενέρμπαχτσε και με κινήσεις από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού εντάχθηκε στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ. Λόγω της κλάσης του, αλλά και της εμπειρίας του, δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής και απέδειξε ότι θα ’ναι καθοριστικός στην πορεία της σεζόν για τους «ερυθρόλευκους».

Στον Ολυμπιακό πήγαν οι Σβέτομαρ Μάρκοβιτς (1,5 εκατ. ευρώ από την Παρτιζάν), Γουσέφ Ελ Αραμπί (από την Αλ Ντουχαίλ), Ρούμπεν Σεμέδο (4,5 εκατ. ευρώ από τη Βιγιαρεάλ), Χιλάλ Σουντανί (από τη Νότιγχαμ Φόρεστ), Μπρούνο (400.000 από τη Λιντζ), Ματιέ Βαλμπουενά (από τη Φενέρμπαχτσε), Ζοσέ Σα (2,5 εκατ. ευρώ από την Πόρτο), ενώ οι μεταγραφές ακόμη δεν έχουν τελειώσει…

Στην ΑΕΚ τη χρονιά που πέρασε το κυρίαρχο ερώτημα ήταν αν ο Μανόλο Χιμένεθ θα μπορούσε να αλλάξει την αγωνιστική εικόνα της ομάδας και να παίξει καλύτερο και ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο.

Τη βόμβα πυροδότησε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, όταν σε ανύποπτο χρόνο (σε μια συνάντησή του με τους δημοσιογράφους) είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανανεωνόταν το συμβόλαιο του Ισπανού προπονητή!

«Με τον κύριο Χιμένεθ μιλήσαμε για τη χρονιά που πέρασε. Είπαμε αυτά που έπρεπε να πούμε. Έχουμε περιθώριο ακόμα. Συζητάμε μαζί του, μιλήσαμε και για το πλάνο, αλλά ο χρόνος θα δείξει. Μέχρι τις 10 Ιουνίου θα ξέρουμε. Κάναμε τον απολογισμό και θα δούμε. Το κλαμπ θα αποφασίσει», είπε στα τέλη Μαΐου ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ, και μετά από λίγο καιρό η ΑΕΚ ανακοίνωνε την πρόσληψη του Μιγκέλ Καρντόσο.

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος είχε κατεύθυνση την πορτογαλική αγορά και μετά από μια κουβέντα με τον Φερνάντο Σάντος προσελήφθη στην ΑΕΚ ο 47χρονος προπονητής. «Καταλαβαίνω πολύ καλά πού έχω έρθει. Καταλαβαίνω τι σημαίνει “γεννημένη από τις στάχτες” και πόσο σημαντική είναι η λέξη “Ένωση” για την ομάδα. Και για εμάς η λέξη αυτή θα είναι σημαντική. Για τη σχέση της ομάδας και του κόσμου. Θα δώσω τον καλύτερό μας εαυτό για να είναι το πνεύμα της “Ένωσης” κυρίαρχο», τόνισε ο Καρντόσο. Σε ερώτηση για το πώς λειτουργεί ως προπονητής, ο Καρντόσο ανέφερε: «Είμαι άνθρωπος των πρότζεκτ. Πάντα έτσι λειτουργώ. Θα το ζήσω με πάθος μέχρι να τελειώσει. Ελπίζω να κρατήσει πολύ και το πάρτι για την είσοδο στο νέο γήπεδο να είναι τόσο μεγάλο. Ελπίζω σε αυτό να είμαι παρών», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις.

Η ΑΕΚ έκανε πολλές μεταγραφές. Και πολλοί έφυγαν (κυρίως ο Πόνσε, αλλά και ο Μπακασέτας) και νέοι ήρθαν . Ο Ντανιέλε Βέρντε (με ένα εκατομμύριο από τη Ρόμα), Νέλσον Ολιβέιρα (από τη Νόριτς), ο Μίλος Ντέλετιτς (από τη Λάρισα), ο Τσίκο Ζεράλδες (από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας), ο Νταβίντ Σιμάο (με 400.000 από την Αντβέρπ), ο Όγκνιεν Βράνιες (από την Άντερλεχτ) και ο Παουλίνιο (από την Τσάβες), όμως η εικόνα της ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στη ρουμανική Κραϊόβα (για το Europa League) προκάλεσε αναστάτωση, αμφιβολίες έως και «πάγωμα» μεταγραφών! Η ομάδα έπαιξε άσχημα, υπήρχαν αντιδράσεις για τις αποφάσεις του Μιγκέλ Καρντόσο (όπως εκείνη του Λιβάγια στην αλλαγή του) αλλά και εκνευρισμός του ίδιου του Δημήτρη Μελισσανίδη στα επίσημα του ΟΑΚΑ.

Ένα ημίχρονο (και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι) δεν μπορεί να αποτελέσει δείγμα δουλειάς. Ωστόσο, στην ΑΕΚ έχουν υψηλές βλέψεις και ο Καρντόσο ξέρει ότι θα κριθεί από πολύ νωρίς…

Ο Παναθηναϊκός φιλοδοξεί εφέτος να επιστρέψει στα υψηλά κλιμάκια του ελληνικού πρωταθλήματος, κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει και από πέρσι, αν δεν μεσολαβούσε η τιμωρία του στην αρχή της σεζόν, αλλά και στη συνέχεια η αφαίρεση βαθμών για τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στο ΟΑΚΑ.

Στην ομάδα δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής είναι ίδιοι και σχεδίασαν ξανά βάσει των αδυναμιών της ομάδας την περσινή περίοδο. Τα πρώτα φιλικά έφεραν χαμόγελα στο «πράσινο» στρατόπεδο.

Το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού είναι η αυτοπεποίθηση του Γιώργου Δώνη. Σε μια συζήτησή του με τους δημοσιογράφους κατά την προετοιμασία, ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων: «Το μεγαλύτερό μου όνειρο όταν έγινα προπονητής ήταν να είμαι προπονητής στον Παναθηναϊκό. Δεν το λέω για να κερδίσω πράγματα. Και το επόμενο αν θα μπορούσα κάποια στιγμή να είμαι στην Αγγλία, στην Championship. Αυτό δεν θα το καταφέρω ποτέ. Το πρώτο το κατάφερα. Είχα μία κουβέντα με τον ψυχολόγο της ομάδας, με όλους τους παίκτες για το mental training.

»Πώς μπορείς να πηγαίνεις στο επόμενο επίπεδο τον εαυτό σου. Όταν ήμουν ποδοσφαιριστής έκλεινα τα μάτια για να κοιμηθώ για το πώς θα γίνω επαγγελματίας, πόσες ομάδες υπάρχουν στην Ελλάδα. Όταν έπαιξα στη Β΄ Εθνική σκεφτόμουν πώς θα πάω σε μεγάλη ομάδα. Όταν έπαιξα στον Παναθηναϊκό, σκεφτόμουν πώς θα πάω στην Εθνική. Μετά πώς θα πάω στο εξωτερικό.

»Έβαζα πάντα μεγαλύτερους στόχους. Κάποια στιγμή έλεγα θα πάω στο εξωτερικό, ως προπονητής πια. Μπορεί να μην κατάφερα να πάω στην Ευρώπη, πήγα όμως σε χώρες που εξασφάλισα το μέλλον μου.

»Τώρα που κοιμάμαι τα βράδια, σκέφτομαι πώς θα καταφέρω προπονητικά με τους παίκτες μου με την εξέλιξη της ομάδας κάποια στιγμή να είμαστε στους ομίλους του Champions League. Αν θα το καταφέρουμε δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό είναι το όνειρό μου και εγώ είμαι πολύ γεμάτος ως προπονητής του Παναθηναϊκού».

Στον Παναθηναϊκό πήγαν ως «ελεύθεροι» οι Ούφε Μπεκ (από το Ανόβερο), Γιόαν Μολό (από τη Σοσό), Ζοάο Νούνιες (από τη Λέχια Γκντανσκ), Γιαγιάς Ζαχίντ (από τον ΑΠΟΕΛ), Δημήτρης Κολοβός (από την Ομόνοια), Κρίστιαν Κόναν (από την Μπορντό) και ο 19χρονος Κολομβιανός επιθετικός Χουάν Χοσέ Περέα, ο οποίος κατέκτησε πέρυσι το Youth League με την Κ-19 της Πόρτο!

Έριξαν τα πιο πολλά λεφτά

Ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό είναι οι δύο ομάδες που έριξαν και τα πιο πολλά λεφτά στην αγορά των μεταγραφών. Διαθέτουν ήδη τα δύο πιο ακριβά ρόστερ στην κατηγορία – και είναι λογικό από τη στιγμή που πρωταγωνιστούν να ρίχνουν λεφτά στις μεταγραφές.

Ο Ολυμπιακός έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή του καλοκαιριού με την προσθήκη του Ρούμπεν Σεμέδο, για τον οποίο πλήρωσε 4,5 εκατ. ευρώ ώστε να τον ντύσει στα «ερυθρόλευκα», και παράλληλα πλήρωσε άλλα 2,5 εκατ. ευρώ για να πάρει τον Ζοσέ Σα για τα επόμενα τρία χρόνια στο Λιμάνι.

Δηλαδή, μόνο για δύο μεταγραφές στην άμυνά του έδωσε 7 εκατ. ευρώ…

Ο ΠΑΟΚ έδωσε 2,5 εκατ. ευρώ στην Μπράγκα για να «σπάσει» το συμβόλαιο του νέου προπονητή του, του Αμπέλ Φερέιρα, ενώ πλήρωσε 3,5 εκατ. ευρώ για να πάρει τον Άντερσον Εσίτι από τη Γάνδη κι άλλα 3 εκατ. ευρώ στην Κορίνθιας για τον Ντόουγκλας Αουγκούστο

Η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών που έχουν αποκτήσει μέχρι σήμερα οι σύλλογοι της Super League είναι με το καθεστώς της ελεύθερης μετακίνησης. Ξεχωρίζουν αυτές των Μπράουν Ιντέγε και Λερίν Ντουάρτε του Άρη, Δημήτρη Κολοβού του Παναθηναϊκού, Απόστολου Βέλλιου και Φάρλεϊ Ρόσα του Ατρομήτου, Έρικ Γέντρισεκ του Βόλου ΝΠΣ, Μάρκου Βελλίδη της Λαμίας, Στέλιου Μαλεζά της Ξάνθης, Γιάννη Παπανικολάου του Πανιωνίου, Ζίβκο Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ και των Ματιέ Βαλμπουενά, Γιουσέφ Ελ Αραμπί του Ολυμπιακού. Στη λίστα υπάρχουν και παίκτες που επέστρεψαν στις ομάδες που ανήκουν μετά τον δανεισμό τους. Ας δούμε αναλυτικά τις προσθαφαιρέσεις στα ρόστερ που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Πάντα υπολογίσιμοι Άρης και Ατρόμητος

Η μεταγραφή της χρονιάς στο ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να είναι ο Μπράουν Ιντέγε. Τον πήρε ο Άρης, και ο Θόδωρος Καρυπίδης του προσέφερε ένα ηγεμονικό συμβόλαιο για να τον πείσει να επιστρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει τη σταθερά ανοδική της πορεία και με τη βαθμολογική της κατάσταση (ήδη επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις), αλλά και με την ενίσχυσή της. Στον Άρη πήγαν ήδη, εκτός του Μπράουν Ιντέγε, ο Λούκας Σάσα (από τη Λουντογκόρετς), ο Γιάννης Φετφατζίδης, ο Λίντσεϊ Ροζ (από τη Λοριάν), ο Φαμπιάν Έμαν (από τη Στουρμ Γκρατς), ο Ντάνιελ Σούντγκρεν (από την ΑΙΚ Στοκχόλμης) και ο Λερίν Ντουάρτε (από τη Χέρακλες).

Το ίδιο ενισχυμένος παρουσιάζεται και ο Ατρόμητος, καθώς ο Γιώργος Σπανός φιλοδοξεί να διατηρήσει την ομάδα του Περιστερίου στην πεντάδα του πρωταθλήματος, το οποίο εφέτος θα διεξαχθεί με λιγότερες ομάδες (14), αλλά με πλέι οφ στο τέλος της περιόδου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα