Η Prorata ανεβάζει την διαφορά στο 13%

Προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων δίνει στη Νέα Δημοκρατία δημοσκόπηση της Prorata για το Νewpost, που διενεργήθηκε από τις 28 Ιουνίου ως την 1η Ιουλίου και στην οποία έλαβαν μέρος 1.000 άτομα.

Στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η εκτίμηση της εταιρείας είναι ότι στη νέα Βουλή θα εισέλθουν επτά κόμματα με τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει την πολυπόθητη αυτοδυναμία της, καθώς φαίνεται να πιάνει το δίλλημα Μητσοτάκη με τους πολίτες να μην επιθυμούν επαναληπτικές εκλογές. Με βάση την πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 24%, το ΚΙΝΑΛ 6%, το ΚΚΕ 5%, η Χρυσή Αυγή 3,5%, η Ελληνική Λύση 3% και το ΜέΡΑ25 3%.

Στην εκτίμηση μετά την αναγωγή η Ν.Δ. φτάνει στο 39,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,5%,  το ΚΙΝΑΛ 7%, το ΚΚΕ 5,5%, η Χρυσή Αυγή 3,6%, η Ελληνική Λύση 3,2% και το ΜέΡΑ25 στο 3,2%, ενώ τα λοιπά κόμματα λαμβάνουν 11,5%.

Στην ανάλυση της η Prorata επισημαίνει στα εξής σημεία: 
– Καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ιδιαιτέρως αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές αλλά και τις ευρωεκλογές, παρουσιάζοντας παράλληλα εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να εξασφαλίσει και την αυτοδυναμία.

– Οριακή αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές και σημαντική μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
– Σχετική σταθεροποίηση του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ στα ποσοστά που σημείωσαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
– Σημαντική συμπίεση της Χρυσής Αυγής σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
– Εμφάνιση δύο νέων κομμάτων στο πολιτικό σκηνικό, της Ελληνικής Λύσης και του ΜΕΡΑ25, με σημαντικές πιθανότητες κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
– Ραγδαία υποχώρηση ή και εξαφάνιση κομμάτων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο (Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων). 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα