Το πλεόνασμα και τα αγκάθια

Ο Γιάννης Στουρνάρας, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ισχυρίζεται ότι το 2014 θα είναι η χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όπως επίσης ότι σύντομα θα επέλθει και η συμφωνία με την τρόικα, ώστε να αποδεσμευθούν τα 4,9 δισεκατομμύρια που πρέπει να λάβει η χώρα στο τέλος του επόμενου μήνα, όπως και το ένα δισεκατομμύρια που υπολείπεται της δόσης του Ιουλίου.

Μάλιστα στη Βουλή, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο «τσάρος» περιέγραψε την εικόνα του νέου οικονομικού προτύπου, η οποία θα είναι μικρότερο κράτος, αλλά αποτελεσματικότερο, αυξημένη ιδιωτική πρωτοβουλία με στιβαρούς εποπτικούς μηχανισμούς, κράτος σε πλήρη παραγωγική διαδικασία και επιδοματική πολιτική σε όσους όντως το έχουν ανάγκη. Και φυσικά επιμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Όμως για να επιτευχθεί αυτό υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να υπερβεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Τα ΕΑΣ

Το πρώτο και σημαντικό είναι η τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Κι αυτό διότι αναμένεται η απόφαση του ισπανού αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιου για τον ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια, εις ότι αφορά την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Κι εάν με την τρόικα βρίσκεται η λύση, το πρόβλημα πλέον βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και τούτο διότι η εταιρεία φέρεται να βαρύνεται με υποθέσεις παράνομης κρατικής ενίσχυσης συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό που εφόσον απαιτηθεί οδηγεί, μαθηματικά, την εταιρεία σε λουκέτο. Οι προσπάθειες, συνεπώς, της ελληνικής πλευράς έχουν μετατοπιστεί προς τον ισπανό επίτροπο και αξίζει να σημειωθεί ότι βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι η περίπτωση των ισπανικών ναυπηγείων που, κατά το Μαξίμου, είναι ανάλογη περίπτωση με αυτή των ΕΑΣ.

Οι πλειστηριασμοί

Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς η τρόικα επιμένει σθεναρά στην θέση της για πλήρη απελευθέρωση ακόμη και σε περιπτώσεις κύριας κατοικίας καθώς ισχυρίζεται ότι «όσο ισχύουν προστατευτικές διατάξεις καλλιεργείται η κουλτούρα της μη πληρωμής των δανείων». Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια μέση λύση η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, καταργεί τον «παράλογο» όπως χαρακτήρισε νόμο του 2009 με τον οποίο προστατεύονταν η ακίνητη περιουσία για οφειλές έως 200.000 ευρώ και θα βοηθήσει στο να πληρώσουν οι κακοπληρωτές οι οποίοι επικαλούμενοι την οικονομική κρίση δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει την κατάργηση του νόμου του 2009 βάσει του οποίοι προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς οποιασδήποτε μορφής ακίνητης περιουσίας για οφειλές σε τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή προστατευόταν ο δανειολήπτης ο οποίος είχε κατοικία, εξοχικό και ενοικιαζόμενο κατάστημα. Έτσι με την άρση της διάταξης αυτής απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί για τουλάχιστον 15.000 δεύτερες κατοικίες, εξοχικά, καταστήματα και γραφεία. Επίσης μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέχρι τα οποία απαγορεύονται, οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι αρχικά θα προστατεύονται κύριες κατοικίες αξίας λίγο κάτω από τις 300.000 ευρώ ενώ για τις μεγαλύτερης αξίας δεν θα υπάρχει προστασία.

Μ.Κ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα