Ετοιμάζεται αντεπίθεση

Και τώρα τρέχουμε. Αυτό το σλόγκαν ταιριάζει γάντι στην ελληνική κυβέρνηση. Ειδικά, όταν είναι κι εντολή του Μαξίμου προς ναυτιλλόμενους. Ειδικά σε όσους βρίσκονται σε απ’ ευθείας επαφή με την τρόικα. Η εντολή που έχει δώσει ο Αντ. Σαμαράς στους υπουργούς του, είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, ει δυνατόν μέχρι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, ώστε να εκταμιευτούν απρόσκοπτα οι δόσεις που προβλέπονται μέχρι τα τέλη του χρόνου και η Ελλάδα να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου, χωρίς οποιοδήποτε βάρος στις πλάτες της.

Με βάση το σχεδιασμό αυτό, το επόμενο χρονικό ορόσημο είναι ο Απρίλιος, οπότε και θα δημοσιευτούν τα στοιχεία της Eurostat για το 2013. Με βάση αυτά και την αναμενόμενη επίσημη καταγραφή του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα διαπραγματευτούν το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με τους Ευρωπαίους, έναν μετά τον άλλον, να δηλώνουν δημόσια, ότι τότε θα πρέπει να μείνουν και αυτοί «προσκολλημένοι στις δεσμεύσεις τους», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει διττό στόχο. Από την μία θα αποτελέσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό ατού με τους δανειστές και από την άλλη θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο στην αντεπίθεση που σχεδιάζεται στο εσωτερικό μέτωπο. Κι αυτό διότι θα δώσει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις και αποκατάσταση αδικιών σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Στόχος, είναι να αντιστραφεί το κλίμα και στο εσωτερικό της χώρας, μέσα στην κοινωνία, με τους πολίτες να μπορούν να δουν πλέον χειροπιαστά αποτελέσματα από την προσπάθεια και τις θυσίες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

Οι προσλήψεις

Στο Μαξίμου θεωρούν πολύ σημαντικό, ότι οι προσλήψεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα θα δώσουν ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι πλέον αποκαθίστανται οι αδικίες καθώς θα επιλεγεί εξειδικευμένο προσωπικό μέσω των επιτυχόντων από παλιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, είτε από νέες προκηρύξεις που θα δημοσιεύσει η ανεξάρτητη αρχή. Οι θέσεις όπου θα γίνουν οι προσλήψεις θα είναι στους τομείς της Υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Κέντρα Υγείας κυρίως παραμεθόριων περιοχών), της Ασφάλειας (αστυνομικοί και κυρίως λιμενικοί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης), στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Αυτή η εξέλιξη εκτιμούν, ότι θα δώσει μία απάντηση στην στείρα πολιτική αντιπαράθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι όλα μέλι-γάλα. Και αυτό διότι όπως φάνηκε και στη συνάντηση του Σαμαρά-Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τους σχεδιασμούς για τους πλειστηριασμούς και τις απολύσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών και τις απολύσεις, είπε κοφτά: «ισχύει ό,τι έχει πει η κυβέρνηση». Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει θέμα ομαδικών απολύσεων και εμφανίστηκε δε αισιόδοξος για το κλείσιμο των θεμάτων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Για τους πλειστηριασμούς οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, διότι υπάρχουν ακόμα αντίθετες απόψεις μεταξύ των δυο εταίρων. Σχετικά με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων, οι αρχηγοί συμφώνησαν να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή, καθώς η επεξεργασία του συνεχίζεται.

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα