Το Ποτάμι και πάλι με Κ.Ο. από την Τρίτη στην Βουλή

Από την ερχόμενη Τρίτη, αμέσως μετά την ορκωμοσία του Νίκου Νυφούδη, ανασυσταίνεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού και το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη αποκτά όλα τα κοινοβουλευτικά προνόμια που απώλεσε κατά την ψηφοφορία για τις Πρέσπες μετά την αποχώρηση του Γιώργου Αμυρά και του Γρηγόρη Ψαριανού.

 

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη με τον Γιώργο Μαυρωτά την ημέρα της ορκωμοσίας της

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραιτηθούν από τις βουλευτικές τους έδρες όσοι είναι υποψήφιοι στην Ευρωβουλή έδωσε το δικαίωμα στο Ποτάμι να αποκτήσει τον μαγικό αριθμό πέντε. Κι αυτό διότι την έδρα του Αμυρά στην Β’ Αθήνας πήρε η Αντιγόνη Λυμπεράκη και της Κατερίνας Μάρκου στην Β’ Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Νυφούδης. Έτσι, λοιπόν από την Τρίτη το Ποτάμι θα έχει πέντε βουλευτές, δηλαδή τους Σταύρο Θεοδωράκη (Α’ Θεσσαλονίκης), Γιώργο Μαυρωτά (Αττικής), Σπύρο Λυκούδη (Α’ Αθήνας), Αντιγόνη Λυμπεράκη (Β’ Αθήνας) και Νίκο Νυφούδη (Β’ Θεσσαλονίκης). Με βάση τον κανονισμό όταν διαλυθεί μία κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος για να ανασυσταθεί θα πρέπει να βρει 10 βουλευτές. Όμως αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση που το κόμμα συμπληρώσει πέντε βουλευτές, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Την Τρίτη αναμένεται να ορκιστεί ο Νίκος Νυφούδης, με τον οποίο το Ποτάμι πιάνει τον μαγικό αριθμό 5 και επανασυστήνεται η Κ.Ο.

Έτσι, λοιπόν, εκτός απροόπτου στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα διεξαχθεί το τριήμερο 10-11-12 Μαΐου, το Ποτάμι θα μετάσχει κανονικά στην συζήτηση σαν κοινοβουλευτικό κόμμα, ενώ τις επόμενες ημέρες ο κ. Λυκούδης θα αναλάβει εκ νέου θέση αντιπροέδρου της Βουλής, ενώ το κόμμα θα μετάσχει στις επιτροπές.

Το ευρωψηφοδέλτιο

Στο περιθώριο των ευχάριστων αυτών ειδήσεων το κλίμα στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το απόγευμα της Πέμπτης ήταν πολύ καλό και οι περισσότεροι παρά το γεγονός ότι το Ποτάμι παραμένει στάσιμο στις δημοσκοπήσεις εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι τελικά θα καταφέρει να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στις προηγούμενες εκλογές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού είναι πολύ πιθανό να είναι μεταξύ των υποψηφίων για την ευρωβουλή

Σε ό,τι αφορά το ευρωψηφοδέλτιο υπάρχουν δύο κενές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν το ερχόμενο διάστημα. Κι αυτό διότι ο Σταύρος Θεοδωράκης πιέζει δύο εμβληματικά ονόματα από διαφορετικούς χώρους, ώστε να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού. Ο λόγος για το Νίκο Αλιβιζάτο και τον Στέφανοι Μάνο. Με τον κ. Αλιβιζάτο ο κ. Θεοδωράκης θέλει να επισημάνει ότι η φυγή του από το ΚΙΝΑΛ ήταν συνέπεια της ΠΑΣΟΚοποιησης του νέου φορέα, ενώ με τον κ. Μάνο θέλει να δείξει ότι ο μέντορας του φιλελεύθερου χώρου τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα προτιμά το Ποτάμι και όχι τη Ν.Δ.

Ο Θεοδωράκης πολιορκεί τον Μάνο για να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού

Εξάλλου θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις ημέρες που το Ποτάμι είχε μείνει χωρίς Κ.Ο. ο Στέφανος Μάνος, που ήταν εκ των ομιλητών σε εκδήλωση για το Μακεδονικό είχε συμβουλεύσει τον Σταύρο Θεοδωράκη να επιμείνει, διότι όπως είχε πει “η χώρα έχει ανάγκη τις αλήθειες και όσα πρεσβέυει το Ποτάμι.

Στην Καβάλα   

Στο μεταξύ ο Σταύρος Θεοδωράκης σήμερα και αύριο περιοδεύει με το βαν του Ποταμιού στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Στην Καβάλα όπου η αντιπροσωπεία του Ποταμιού παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Ποταμιού παρουσίασε τις βασικές αρχές και αξίες της ευρωπαϊκής αναγέννησης, όπως προτάθηκαν από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για ελευθερία, προστασία, πρόοδο της Ευρώπης.

“Η οικονομία”, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, “είναι το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί σήμερα τους Έλληνες πολίτες μαζί με τους υψηλούς φόρους που καταβάλλουν, τις αυξημένες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και τη μαύρη εργασία των παιδιών τους”. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας θα προέλθει μόνο με δύο τρόπους. “ο πρώτος είναι η μείωση του κομματικού κράτους και του πολιτικού χρήματος. Ο δεύτερος είναι να δοθούν ευκαιρίες και κίνητρα στη νέα γενιά, στους νέους ανθρώπους, να σπουδάσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα,, χωρίς να χρειάζεται να φεύγουν στο εξωτερικό”, όπως είπε.

Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση που κράτησε το Ποτάμι, υποστήριξε ότι εκείνο που φαίνεται μέσα από τις συζητήσεις και τις επαφές που είχε με πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι ότι η συμφωνία δεν είναι το σημαντικότερο θέμα που τους απασχολεί όσο τουλάχιστον είναι η οικονομία. Επισήμανε, ωστόσο, ότι αντί ένα εθνικό θέμα να σταθεί αφορμή για κοινή συμφωνία και συνεννόηση στο εσωτερικό της χώρας, ήταν αφορμή για διχασμό κυρίως με ευθύνη των δυο μεγάλων κομμάτων. “Εμείς, ταχθήκαμε με τη λύση αυτού του προβλήματος εκτιμώντας ποια είναι η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα ήταν ότι όλος ο κόσμος, χρόνια τώρα, ονόμαζε τη γειτονική χώρα Μακεδονία. Με τη συμφωνία που έγινε καταφέραμε να πάρουμε το όνομα πίσω. Η ιστορία της Μακεδονίας ανήκει πλέον στους Έλληνες”, τόνισε. Διευκρίνισε, πάντως, ότι σε έναν πόλεμο, ή μια συμφωνία “δεν τα κερδίζεις όλα. Ίσως κερδίζαμε περισσότερα αν είχαμε συνεννόηση στο εσωτερικό. Πάντως, μια μάχη κερδήθηκε κι αυτή είναι ότι πλέον η γειτονική χώρα δε λέγεται Μακεδονία, τώρα πρέπει να κερδίσουμε και τις άλλες μάχες όπως είναι αυτή της διασφάλισης των προϊόντων που παράγονται στη Μακεδονία”.

Στην περιοδεία του τον κ. Θεοδωράκη συνοδεύουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Γιάννης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Κακλίκης, Γιώργος Κορκόβελος και Τάνια Παλαμίδη.

 

Στην διακοματική

 

Στο μεταξύ στην πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής το Ποτάμι που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Αλέξανδρο Κατσαντώνη έθεσε τα εξής δύο ζητήματα:

  1. Δέσμευση όλων των κομμάτων ότι θα τηρήσουν τη νομοθεσία και δεν θα αφισορυπάνουν πόλεις και δρόμους. Και ότι δεν θα καταστρατηγήσουν τη νομοθεσία, όπως έκαναν σε περασμένες εκλογές και στο δημοψήφισμα, κρυπτόμενοι πίσω από νεολαίες και…Χωνιά.
  2. Ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, με τους όρους που θα θέσουν οι δημοσιογράφοι και όχι οι πολιτικοί. Δεύτερο ντιμπέιτ με συμμετοχή ενός εκπροσώπου από κάθε ψηφοδέλτιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα