Το επόμενο θύμα θα φοράει γαλόνια;

«Ελάχιστη απάντηση το αίμα τους, μόνη δικαιοσύνη η λαοκρατία». Αυτή είναι η κατακλείδα στο 18σέλιδο κείμενο της πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις», η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση την 1η Νοεμβρίου των Γ. Φουντούλη και Μ. Καπελώνη, και τον τραυματισμό του Αλ. Γέροντα, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Το μέγα ζητούμενο, όμως, είναι αφενός το αν θα χυθεί κι άλλο αίμα και αφετέρου ποιος θα είναι το θύμα…

Από τον Αλέξανδρο Δερμέζη

Το τμήμα Αναλύσεων της ΕΛ.ΑΣ. και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, από την αξιολόγηση του κειμένου που έστειλαν οι συντάκτες της ομάδας η οποία ανέλαβε την ευθύνη για το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Ν. Ηράκλειο, εντοπίζουν όμοια ως προς τη διατύπωση σημεία με κείμενα οργανώσεων, οι οποίες στο παρελθόν έχουν εμπλακεί σε ένοπλες δράσεις και στη συνέχεια έχουν αναλάβει με προκηρύξεις την ευθύνη για αντίστοιχες ενέργειες. Όσο όμως συνεχίζεται η «ακτινογράφηση» της προκήρυξης, τόσο εντείνεται ο προβληματισμός και η ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. για ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα. Κι αυτό γιατί η ανάλυση της προκήρυξης (αν και η γνησιότητα του κειμένου δεν έχει αποδειχθεί) προσδιόρισε βάσει των αναφορών συγκεκριμένες θέσεις, ωστόσο πληροφορίες και στοιχεία που έχουν περιέλθει στην αντιτρομοκρατική προσδιορίζουν τη νέα επικείμενη επίθεση, σε αστυνομικό στόχο.

Μεταξύ των στοιχείων τα οποία προ διμήνου είχαν περιέλθει στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) –πριν από το χτύπημα στο Ν.  Ηράκλειο– ήταν και το βαρέλι το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., εντοπίσθηκε το περασμένο Σάββατο 16/11 από αλλοδαπό σε δασική έκταση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, το οποίο ήταν θαμμένο και περιείχε 4 Kalashnikov, 10 χειροβομβίδες αμυντικού τύπου και 752 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων. Τα όπλα και τα πυρομαχικά ήταν τυλιγμένα μέσα σε νάιλον συσκευασίες σφραγισμένες με μονωτική ταινία, ενώ τα όπλα ήταν γρασαρισμένα και έτοιμα προς χρήση. Οι «κάτοχοι» του υλικού προσδιορίζονται ως άτομα τα οποία έχουν δραστηριοποιηθεί στο αντάρτικο πόλης, ενώ ασφαλείς πληροφορίες δεν αποδίδουν τις δράσεις τους στη νεο-τρομοκρατία.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν άλλες δύο φορές στελέχη της Κατεχάκη έχουν εκφράσει ανησυχίες για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα, ενώ και στο βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας έχει αναφερθεί σε φόβους για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

Ένα άλλο σημείο της προκήρυξης που έστειλε η πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις», και το οποίο ενισχύει τους φόβους των αρχών, είναι οι απειλητικές αναφορές που γίνονται σε βάρος αστυνομικών και υπηρεσιών, που όπως ισχυρίζονται οι συντάκτες του κειμένου «συνδράμουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής». Αυτή η αποστροφή εκτιμάται ότι στοχοποιεί το σύνολο της ΕΛ.ΑΣ. Υπό το πρίσμα, λοιπόν, ροών πληροφοριών και αξιολογικής ανάλυσης της προκήρυξης, η ΕΛ.ΑΣ. έχει τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή και επαγρύπνηση για επικείμενο τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα σε βάρος στελεχών της, με τους δράστες να επιδιώκουν «βαρύ φόρο αίματος» για το ένστολο Σώμα και τους υπηρετούντες.

 

Το αστέρι-υπογραφή

Πίσω στην ακτινογραφία της προκήρυξης των «Μαχόμενων Λαϊκών Επαναστατικών Δυνάμεων» τώρα, επιτελικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι ο συντάκτης του 18σέλιδου κείμενου (σ.σ.: δεν έχει εξακριβωθεί αν είναι γνήσιο) μοιάζει να έχει κάνει μίξη στοιχείων ύφους και έκφρασης από παλιά «γνωστά σχήματα» που έδρασαν στην Ελλάδα, από την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας (17Ν, ΕΛΑ), μέχρι και τις γενιές της νεο-τρομοκρατίας.

Χαρακτηριστική είναι και η επισήμανση ότι το αστέρι-σύμβολο της νεοεμφανιζόμενης ομάδας παραπέμπει και σε ένοπλες οργανώσεις που έδρασαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Μόνο τυχαία δεν θεωρούν στην ΕΛ.ΑΣ. την επιλογή του μαύρου πεντάκτινου αστεριού σε κύκλο, το οποίο αποτελεί την υπογραφή της οργάνωσης «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις», αφού κατά το παρελθόν η γραμμογραφημένη αποτύπωση πεντάκτινου αστεριού σε κύκλο με την αναγραφή της οργάνωσης στο κέντρο χρησιμοποιήθηκε από τη 17Ν. Γιατί συνέβη αυτό; Οι εκτιμήσεις λένε ότι προφανώς αποτελεί μια προσπάθεια του συντάκτη ή των εμπνευστών του «branding» της νέας οργάνωσης να δηλώσουν παρουσία και συνέχεια.

 

«Σύμπραξη»(;) παλαιών ενόπλων ομάδων

Ένα ακόμα σημείο το οποίο επισημαίνουν οι αναλυτές του κειμένου, είναι το όνομα της οργάνωσης. Το «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις» δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί, ωστόσο παραπέμπει σε οργανώσεις και ομάδες οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις όπως ο «Επαναστατικός Αγώνας» που εξαρθρώθηκε το 2010 και η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (σ.σ.: ανέλαβε με καθυστέρηση έξι μηνών την ευθύνη της ένοπλης επίθεσης στα γραφεία της Ν.Δ., στη Λεωφόρο Συγγρού, τον Ιανουάριο του 2013).

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η (νέα) ένοπλη οργάνωση να αποτελεί προϊόν «σύμπραξης» ενόπλων ομάδων, οι οποίες κατά το παρελθόν είχαν δραστηριοποιηθεί, κάτι που διαφαίνεται και από τον προσδιορισμό της ή ακόμη και δημιουργία από «διάσπαση» παλαιότερου γνωστού ένοπλου σχήματος.

Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι ο συγγραφέας έχει επιλέξει την απόκρυψη απολύτως ουσιαστικής αναφοράς στις προπαρασκευαστικές ενέργειες και δράσεις του επιχειρησιακού σχεδιασμού των μελών της νέας ένοπλης ομάδας για να εκτελέσουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο της προκήρυξης δεν συμβαδίζει με τα χαρακτηριστικά τη τυφλής τρομοκρατικής δράσης εκτέλεσης του Ηρακλείου.

Συμπερασματικά καταλήγουν ότι ενδεχομένως να υπάρχει απόκλιση ή ενδεχόμενο αδυναμίας επαφής του συντάκτη του κειμένου με τους εκτελεστικούς βραχίονες της ενέργειας, και για αυτό η «αναντιστοιχία», σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια του συντάκτη να συνδέσει το «νέο» με το «παλαιό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα