Ξηλώνεται η φάμπρικα των «λευκών γάμων»

Αποφασισμένος να θέσει τέλος στα κυκλώματα «λευκών γάμων» που έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλη την Ελλάδα είναι ο Γιάννης Μιχελάκης. Από τις αποκαλύψεις στη Θεσσαλονίκη μέχρι αυτές στην Αχαΐα, ο υπουργός Εσωτερικών έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή να εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις γάμων με αλλοδαπές, ώστε να αποκλείονται οι παράνομες ελληνοποιήσεις.

Του Κώστα Παπαϊωάννου

Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο κύκλωμα «εικονικών» γάμων το αποκάλυψαν οι έλεγχοι του υπουργείου Εσωτερικών στη βάση δεδομένων του Εθνικού Ληξιαρχείου. Επίκεντρο του κυκλώματος φαίνεται ότι είναι η Αχαΐα, καθώς στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι δήμου του νομού.

Το καμπανάκι στο ΥΠ.ΕΣ. χτύπησε, όταν μετά από έρευνα εντοπίστηκε ότι το φετινό καλοκαίρι τελέστηκαν 26 γάμοι Ελλήνων με αλλοδαπούς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το ίδιο άτομο εμφανίζεται να παντρεύεται δύο φορές ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα. Ειδικά, δε, το τελευταίο δεκαπενθήμερο παρατηρήθηκε ότι κατατέθηκαν 67 αιτήσεις για χορήγηση άδειας διαμονής λόγω γάμου με Έλληνα πολίτη τις οποίες διαχειριζόταν ο ίδιος δικηγόρος!

Από τις διασταυρώσεις των στοιχείων των 26 πρώτων κατατεθειμένων αιτήσεων με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του Εθνικού Ληξιαρχείου, που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών, προέκυψαν τα ακόλουθα:

Περιπτώσεις διγαμίας: Τελέστηκαν γάμοι από το ίδιο πρόσωπο με αλλοδαπούς ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα. Ενώ διαπιστώθηκαν και άλλες περιπτώσεις όπου το χρονικό διάστημα ήταν από δύο ημέρες έως τρεις μήνες. Ακολούθησαν αιτήσεις για την έκδοση άδειας διαμονής.

Συγκεκριμένα, Ελληνίδα παντρεύτηκε αλλοδαπό και την ίδια ημέρα ξαναπαντρεύτηκε με άλλον αλλοδαπό, και αμέσως μετά κατατέθηκε αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής. Άλλη Ελληνίδα τέλεσε δύο γάμους μέσα σε δύο ημέρες με δύο διαφορετικούς αλλοδαπούς.

Τέλεση γάμου ανήλικης με αλλοδαπό, χωρίς να προκύπτει, από τη βάση δεδομένων του υπουργείου, ότι έχει παρασχεθεί από το Δικαστήριο η σχετική άδεια που απαιτείται για την τέλεση του γάμου αυτού.

Τα ίδια πρόσωπα φαίνεται από τα στοιχεία να έχουν τελέσει από δύο γάμους με αλλοδαπούς, οι οποίοι αιτούνται έκδοση άδειας διαμονής, εκ των οποίων μόνο ο ένας εκ των γάμων των προσώπων αυτών έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Ο δεύτερος γάμος τους δεν έχει καταχωρηθεί. Επίσης προέκυψε ότι στις υπεύθυνες δηλώσεις, του ν. 1599/86, που κατέθεταν οι ενδιαφερόμενοι, να εμφανίζεται διαφορετικός τόπος κατοικίας του ιδίου προσώπου.

Ήδη, στο πλαίσιο των ερευνών των αρχών, κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. μετέβη στον συγκεκριμένο δήμο και σε συνεργασία με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών θα διερευνήσει την πιθανότητα τέλεσης ποινικών αδικημάτων τόσο κάποιων εκ των υπαλλήλων του δήμου όσο και άλλων εμπλεκομένων φορέων.

Με επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης προς τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων Μανώλη Αγγελάκα ζητά να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των φερόμενων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Προηγήθηκε η Θεσσαλονίκη

Το πώς ακριβώς λειτουργούν αυτά τα κυκλώματα αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης τον Γενάρη του 2013. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, στην υπόθεση εμπλέκονταν συνολικά 172 άτομα, μεταξύ των οποίων 7 δικηγόροι, 2 μεταφραστές, 2 δημοτικοί και ένας δημόσιος υπάλληλος. Όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το 2010, έχοντας ως «ηγετικά στελέχη» 40χρονη αλλοδαπή, 52χρονη ημεδαπή μεσίτρια και 36χρονο ημεδαπό δικηγόρο, ενώ διέθετε ιδιότυπη ιεραρχία, δομή, διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό.

Σκοπός της οργάνωσης, η οποία χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο δράσης, ήταν η νομιμοποίηση αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι βρίσκονταν μη νόμιμα στη χώρα μας, μέσω σύναψης εικονικών γάμων με ημεδαπούς ή υπηκόους κρατών-μελών της Ε.Ε, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ειδικότερα, τα τρία ηγετικά στελέχη συμβούλευαν και κατηύθυναν τους μη νόμιμους μετανάστες, να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην αρμόδια αστυνομική αρχή, προκειμένου να τους αναγνωρισθεί το καθεστώς του πρόσφυγα. Εν συνεχεία, μέχρι να εξετασθεί το αίτημά τους, τους χορηγούνταν δελτίο αιτήσαντος ασύλου (ροζ κάρτα), έγγραφο το οποίο νομιμοποιούσε την παραμονή τους προσωρινά στη χώρα, ενώ τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν υποψήφιους «συζύγους», κυρίως ημεδαπούς, οι οποίοι έναντι αμοιβής σύναπταν με τους εν λόγω αλλοδαπούς εικονικούς γάμους.

Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης αναλάμβαναν και τις διαδικαστικές λεπτομέρειες του νομότυπου, πλην όμως εικονικού γάμου (έκδοση αδειών, δημοσίευση αγγελίας γάμου σε εφημερίδα κ.ά.).

Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί υπό τις συνεχείς κατευθύνσεις της οργάνωσης, υπέβαλαν στους δήμους του τόπου κατοικίας τους, αίτημα χορήγησης άδειας διαμονής ως σύζυγοι υπηκόων κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ παραιτούνταν από το αίτημα αναγνώρισής τους ως πρόσφυγες. Κατά την υποβολή του αιτήματος, προσκόμιζαν ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις φιλοξενίας ή συμβόλαια μίσθωσης κατοικιών καθώς και διάφορα πλαστά έγγραφα, με τα οποία τους εφοδίαζαν τα μέλη της οργάνωσης.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου ο εικονικός γάμος με τους ημεδαπούς να τελεστεί στη χώρα του αλλοδαπού (υπηκόου τρίτης χώρας), ο οποίος βρισκόταν εκτός της επικράτειας και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονταν η χορήγηση σε αυτόν «Θεώρησης Εισόδου» (VISA).

Με την παραπάνω δράση, η εγκληματική οργάνωση επιτύγχανε νομιμοφανείς και νομότυπες διαδικασίες, αποσκοπώντας στην παραπλάνηση των Αρχών και στην καταστρατήγηση των διατάξεων του νόμου περί αλλοδαπών και ασύλου, υφαρπάζοντας τελικώς οι μη νόμιμοι αλλοδαποί δελτίο διαμονής στη χώρα μας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δικαιούνταν. Μάλιστα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι «σύζυγοι» δεν γνώριζαν ο ένας τα στοιχεία ταυτότητας του άλλου. Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσε η εγκληματική οργάνωση από τους αλλοδαπούς ποίκιλλαν από 700 έως 7.000 ευρώ, ανάλογα με την περίσταση.

Και ερωτικές υπηρεσίες! 

Στην περίπτωση της Πάτρας γίνονταν και εκπτώσεις, αν οι ενδιαφερόμενες ήταν έτοιμες να προσφέρουν και υπηρεσίες σε είδος!

Πιο ακριβή είναι η περίπτωση της εξασφάλισης τέλεσης «λευκού γάμου» για αλλοδαπές που ζουν στην Πάτρα και στη χώρα τους είναι παντρεμένες ή έχουν παιδιά και δεν θέλουν εμπλοκή με άλλου είδους καταστάσεις, μέσα από τις οποίες πληρώνοντας λιγότερα θα εξασφαλίσουν και τον γάμο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γάμος γίνεται σε κάποιο δημαρχείο της περιοχής και μετά δεν υπάρχει καμία επαφή ξανά με τον «σύζυγο».

Το κύκλωμα, ωστόσο, φροντίζει και για τις αλλοδαπές των οποίων το βαλάντιο δεν σηκώνει τέτοια δαπάνη.

Σε αυτή την περίπτωση προσφέρει «πακέτο» για την πραγματοποίηση του «λευκού γάμου» που κοστίζει στην υποψήφια… νύφη 2.000 ευρώ σε μετρητά, αλλά συνοδεύεται και από την υποχρέωση δύο με τρεις φορές την εβδομάδα –μέχρι να καλυφθεί το ποσό που υπολείπεται για να συμπληρωθούν τα 5.000 ευρώ– να προσφέρει ερωτικές υπηρεσίες σε πρόσωπα στα οποία τη στέλνει το κύκλωμα!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα