“Καταργώ το άσυλο, τέλος στο άβατο των Εξαρχείων”

Δεδομένου ότι στη Ν.Δ. δεν αποκλείουν εκλογική έκπληξη ακόμη και τον Ιούνιο, ο Κυριακός Μητσοτάκης και τα στελέχη του κόμματος επιδιώκουν να επικοινωνήσουν με όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες σε όλη την επικράτεια και να παρουσιάσουν τις προγραμματικές θέσεις τους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε με τον πιο επίσημο τρόπο χθες σε ομιλία του στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές ο αρχηγός της Ν.Δ. τόνισε πως θα αναμετρηθούν στις 26 Μαΐου η αλήθεια με το ψέμα, η πρόοδος με την καθήλωση και ο εκσυγχρονισμός με την καθυστέρηση.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. όμως έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η κυβέρνηση του θα δώσει έμφαση στα θέματα ασφάλειας, έκανε ειδική αναφορά, πως θα σταματήσει να υπάρχει άβατο στα Εξάρχεια. Επίσης τόνισε πως θα ακυρωθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου, ενώ για το άσυλο είπε πως θα καταργηθεί.
«Είναι απαίτηση όλων των Ελλήνων, ανεξάρτητα από ιδεολογική ταυτότητα και προέλευση, να μπει τέλος στο καθεστώς της ανομίας. Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως. Φτάσαμε στο σημείο εγκληματικές ομάδες, όχι μόνον να οπλοφορούν, αλλά και να αφοπλίζουν άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας. Το άβατο των Εξαρχείων έχει κάνει τη ζωή αβίωτη στους πολίτες της περιοχής. Χθες, έφτασαν στο σημείο να διαλύσουν μια ειρηνική συγκέντρωση των κατοίκων και να ακουστούν και χυδαία συνθήματα που προσβάλουν τη μνήμη νεκρών. Έχει έρθει η ώρα να πούμε όλοι “ως εδώ”».
«Με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα άβατα τελειώνουν» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης που προανήγγειλε κατάργηση του «ασύλου εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια» και κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου. Ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε ότι θα γίνει αμέσως διαχωρισμός ποινικών και τρομοκρατών και θα λειτουργήσουν φυλακές υψίστης ασφαλείας. Και στις γειτονιές θα επιστρέψει η ασφάλεια. Με την επανίδρυση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ και την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και στοχευμένες δράσεις σε περιοχές υψηλής παραβατικότητας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «όλοι ζητούν αυτό που πρέπει να είναι αυτονόητο, την ελευθερία: στην Οικονομία, στην Παιδεία, στην Δικαιοσύνη και στη λειτουργία των θεσμών», κρίσιμα πεδία που όπως είπε «ασφυκτιούν από τον κρατισμό, τον κομματισμό και τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Αναφερόμενος στην ευθύνη και στην αλληλεγγύη παντού, τους χαρακτήρισε τομείς όπου η ανεπάρκεια και η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αφήσει βαθιά και ανεξίτηλα αποτυπώματα.

Κατήγγειλε τη δυσοσμία κυβερνητικών σκανδάλων

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η χώρα βιώνει τις συνέπειες της πολιτικής ανεντιμότητας και έκανε λόγο για «δυσοσμία κυβερνητικών σκανδάλων» η οποία, όπως είπε, «δεν κρύβεται όση λάσπη κι αν πετούν οι πραγματικοί ένοχοι».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., «έχουμε ένα αναποτελεσματικό, αλλά δαπανηρό κράτος που βούλιαξε την οικονομία. Και που φτωχοποιεί τους πολίτες οδηγώντας τους στο να γίνουν κομματικοί πελάτες έναντι κάποιου επιδόματος», είπε, προσθέτοντας πως «η ελευθερία και η αλληλεγγύη είναι, ακριβώς, αυτές που αποτυπώνουν και τη μεγάλη μας διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να μικραίνει διαρκώς ο εθνικός πλούτος κι ένα ακόμη μικρότερο μέρος του να δίνεται ως “αντίδωρο” σε όλο και πιο λίγους, εμείς προκρίνουμε τη συνεχή ανάπτυξη της χώρας που να δίνει μέρισμα σε όλο και πιο πολλούς» και τονίζοντας πως δεν υπάρχει ατομική προκοπή χωρίς κίνητρα και επιβράβευση της προσπάθειας.

Πιθανές πρόωρες εκλογές

Ο πρόεδρος της Ν.Δ.,   Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός μπροστά στο σενάριο μιας εκλογικής συντριβής τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα προτιμήσει να πάει  σε πρόωρες εκλογές ακόμη και τον Ιούνιο, καθώς πιστεύει ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση Τσίπρα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, πέρα από τις εξορμήσεις του κ. Μητσοτάκη στην περιφέρεια, κλιμάκια από βουλευτές της Ν.Δ. εξορμούν ήδη από την Τρίτη σε διάφορα σημεία της χώρας. Η οδός Πειραιώς βρίσκεται ούτως ή άλλως σε πλήρη εκλογική εγρήγορση.

Οι πληθυσμιακές ομάδες-στόχοι

Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και νέοι είναι οι πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες εστιάζουν η Πειραιώς και ο κ. Μητσοτάκης στον δρόμο προς τις κάλπες, καθώς στον τρίτο όροφο της Πειραιώς έχουν καταγράψει ότι στις ομάδες αυτές έχει περάσει η «προπαγάνδα» του ΣΥΡΙΖΑ (ειδικά σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και το πρόγραμμα της Ν.Δ.).

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ειδικού τύπου –και θεματικές– εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς η Ν.Δ. θα στοχοποιήσει αυτές τις ομάδες με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέσω της ανάδειξης του προγράμματός της. Μεγάλη σημασία θα δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ήδη ο κ. Μητσοτάκης εκπέμπει το μήνυμα στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και μέσω των επισκέψεων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, όπως το πρόσφατο πέρασμά του από τα Σεπόλια, ότι κεντρική στόχευσή του είναι η μείωση της φορολογίας (και στις οικογενειακές επιχειρήσεις).

Ξεκάθαρη στρατηγική

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η μεγάλη διαφορά που απολαμβάνει η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη διακυβέρνηση Τσίπρα. Παράλληλα, όμως, καταγράφεται κι ένα σχετικά υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, το οποίο μάλιστα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές είχε ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η «ανάγνωση» κρατά σε εγρήγορση τη Ν.Δ., ωστόσο η απάντηση είναι ξεκάθαρη και αποτυπώνεται στην εξής στρατηγική: στην οδό Πειραιώς θέλουν να επικοινωνήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το πολιτικό τους αφήγημα και την πολιτική τους πρόταση στους Έλληνες πολίτες. Και θέλουν κυρίως να πείσουν για αυτό το σχέδιο, εισπράττοντας ει δυνατόν τη θετική –και όχι την «εκδικητική» για τον ΣΥΡΙΖΑ– ψήφο των πολιτών.

Κυρίαρχη πεποίθηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να υποστεί πιο συντριπτική ήττα εάν στις 26 Μαΐου κηρυχθούν μόνο ευρωεκλογές, καθώς, όπως λένε από την Πειραιώς, η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ να της προκαλέσει πλήγμα με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, η οποία βασίστηκε στην εκτίμηση πως η Ν.Δ. λόγω «αντάρτικων» υποψηφιοτήτων θα είχε πρόβλημα και απώλειες από πρόσωπα που δεν θα έδιναν τη μάχη της παράταξης, έπεσε στο κενό.

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Και για τη Ν.Δ. δεν είναι άλλο από το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο κ. Τσίπρας με τις δημόσιες διακηρύξεις του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, και την οδυνηρή πραγματικότητα που θα τον αναγκάσει να κάνει εκλογές νωρίτερα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα