«Μονόδρομος οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών»

Σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου μίλησε ο βραβευμένος με Νόπελ Οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, τονίζοντας πως οι ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών αποτελούν μονόδρομο.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η δανειακή σύμβαση προβλέπει ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είναι πεπεισμένος σε σχέση με τη θεσμική αλλαγή των ημικρατικών οργανισμών και ανέφερε ότι το εθνικό συμβούλιο εθνικής οικονομίας έχει ετοιμάσει μία εμπεριστατωμένη και σε βάθος έκθεση σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών.

Σημείωσε ότι δεν μπορεί ο τρόπος της ιδιωτικοποίησης να είναι ίδιος τουλάχιστον στους δύο μεγάλους ημικρατικούς οργανισμούς, την Αρχή Τηλεπικοινωνιών και την Αρχή Ηλεκτρισμού. Ο βραβευμένος οικονομολόγος τόνισε ότι ως οικονομολόγος υποστηρίζει το διαχωρισμό δικτύου και προμηθευτών, εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να γίνεται πιο εύκολος ο ρυθμιστικός έλεγχος της κυβέρνησης.

Καταθέτοντας την προσωπική του άποψη επισήμανε «δεν βλέπω το λόγο να παραμείνει το κράτος μέτοχος σε κάποιους οργανισμούς, παρά το γεγονός ότι δεν έχω έντονες απόψεις ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Εξήγησε ότι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την πώληση των ημικρατικών οργανισμών θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του δημόσιου χρέους.

«Το κράτος», πρόσθεσε, «θα εξοικονομήσει σε μία τέτοια περίπτωση και τόκους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα