Αποστολή σε Παρίσι και Βρυξέλλες

 Εκτός Ελλάδας μεταφέρεται πλέον η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να επιτευχθεί η απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και να αποφευχθούν νέα οριζόντια μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Η αρχή γίνεται από το Παρίσι, όπου ο πρωθυπουργός μετείχε στην δεύτερη συνάντηση κορυφής για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων της Ευρώπης.

Για τη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, είχαν προσκληθεί οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι υπουργοί εργασίας, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ. Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της πρώτης συνάντησης κορυφής που έγινε για τους νέους, στις 3 Ιουλίου στο Βερολίνο.

Στο Βερολίνο, οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να συντονίσουν ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων Ευρωπαίων που είναι άνεργοι και που ανέρχονται στα έξι εκατομμύρια.  Ανάμεσα στα μέτρα, ήταν ένα πρώτο πακέτο των 6 δισ. ετησίως για τη διετία 2014 – 2015, ήτοι 12 εκατ. ευρώ. Φέρει την ονομασία «Πρωτοβουλία για τη νεότητα» και αφορά της περιοχές που υποφέρουν ιδιαίτερα σε 13 χώρες.

Στο περιθώριο της σύσκεψης ο Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε στους ευρωπαίους ηγέτες τις δεσμεύσεις τους, τονίζοντας πως η Ελλάδα έκανε ότι είχε υποσχεθεί.

Στις Βρυξέλλες

Ο επόμενος σταθμός, όπου θα συζητηθεί αναλυτικά το ελληνικό ζήτημα είναι στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, όπου θα δι εξαχθεί το Eurogroup του Νοεμβρίου. Εκεί ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει εύκολο έργο, καθώς θα πρέπει να πείσει τους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση προχωρά με βήμα ταχύ όλες τις μεταρρυθμίσεις, ότι δεν είναι τόσο μεγάλο το δημοσιονομικό κενό και βέβαια να τονίσει ότι η τρόικα όχι μόνο καθυστερεί, αλλά έχει κι εμμονές με τα μέτρα.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών θα τονίσει πως η κυβέρνηση από την πλευρά της προχωρά στο νομοθετικό έργο. Έως την Πέμπτη 21Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο Προϋπολογισμός με ή χωρίς συμφωνία. Θα προηγηθεί η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τα ακίνητα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν για ρύθμιση που έρχεται με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα προαναγγέλλει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 730 εκατ. ευρώ φέτος, ήτοι 0,4% του ΑΕΠ (από 344 εκατ. ευρώ που λέει το προσχέδιο του προϋπολογισμού) και επισημαίνει ότι το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής θα «σηκώσει» από εδώ και πέρα κυρίως η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις.

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα