Σχολεία της… πυρκαγιάς;

Μια περίεργη κόντρα εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες στον χώρο των σχολείων με θέμα την πυρασφάλεια των σχολικών κτιρίων

Μια περίεργη κόντρα εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες στον χώρο των σχολείων με θέμα την πυρασφάλεια των σχολικών κτιρίων, καθώς οι μεν οργανώσεις των εκπαιδευτικών καταγγέλλουν ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία υποβάλλει μηνύσεις εναντίον των διευθυντών των σχολικών μονάδων για παραβίαση κανόνων πυρασφάλειας, η –δε- αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας απαντά ότι πρόκειται για έγγραφα της Πυροσβεστικής που καλούν σε συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία και όχι μηνύσεις, με τον πόλεμο των ανακοινώσεων να έχει αρχίσει.

Όπως υποστήριξε με το υπ’ αριθμ. πρωτ/λου 154/08-11-2018 έγγραφό της η ΕΛΜΕ Πειραιά, υπεβλήθη μήνυση κατά διευθυντή σχολείου της περιφέρειας Πειραιά για παραβάσεις σχετικά με το πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας. Είχε προηγηθεί η υπ’ αριθμ. πρωτ/λου 144/23-10-2018 ανακοίνωσή της στην οποία αναφερόταν ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε κοινοποιήσει σε όλα τα σχολεία της χώρας έγγραφες συστάσεις τονίζοντας (σύμφωνα με την ΕΛΜΕ) ότι α) Τα σχολεία πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας καθώς και να τηρούν και να συντηρούν τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από το πιστοποιητικό και β) Την ευθύνη οργάνωσης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού έχει (για τα Δημόσια Σχολεία) ο Διευθυντής του κάθε σχολείου.

 

Casus belli

Το τελευταίο φαίνεται να αποτέλεσε casus belli για το συνδικαλιστικό φορέα, ο οποίος τόνισε ότι επιχειρείται να μετακυλισθεί η ευθύνη του κράτους στους εκπαιδευτικούς, λαμβάνοντας όμως την άμεση απάντηση από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά Ν. Μουμούρη ο οποίος δήλωσε ότι το περιστατικό δεν είναι αληθές: “Δεν μπορεί να υπάρξει δίωξη Διευθυντή Σχολείου για έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας, δεδομένου ότι υπεύθυνος σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, είναι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Δήμος”. Ωστόσο την σκυτάλη των ανακοινώσεων πήρε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, η οποία με το από 12-12-2018 έγγραφό της προς τους Υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε να ανακληθεί κάθε πιθανή δίωξη και να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία σε κάθε ενέργεια προς συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία περί πυρασφάλειας.

Στη Βουλή το θέμα

Το συγκεκριμένο θέμα είχε απασχολήσει προ λίγων εβδομάδων και την Βουλή, όπου 55 κυβερνητικοί Βουλευτές κατήγγειλαν ότι κακώς κοινοποιεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία τις βεβαιώσεις παράβασης πυρασφάλειας και πυροπροστασίας σχολικών κτιρίων σε βάρος διευθυντών σχολείων, αφού οι ίδιοι έχουν ενημερώσει την αρμόδια προϊστάμενη αρχή του Δήμου, έχοντας αφορμή περιπτώσεις αρκετών σχολείων στον Δήμο Μαραθώνα. Είχε προηγηθεί ανάλογη ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης, επί της οποίας όλοι οι Δήμοι της χώρας είχαν στείλει στην Βουλή τα σχετικά τους έγγραφα.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με Πυροσβεστικές Διατάξεις, προκειμένου να εκδοθεί πιστοποιητικό πυρασφάλειας πρέπει να υποβληθεί μελέτη, και αφού αυτή εγκριθεί εκδίδεται το πιστοποιητικό. Καθ’ όσον αφορά στα σχολικά κτίρια, «ιδιοκτήτης» των οποίων είναι οι Δήμοι, το πιστοποιητικό έγινε υποχρεωτικό από το 1990 και έπειτα, ενώ με νόμο του 2015 επεκτάθηκε η υποχρέωση σε όλα τα σχολεία που είχαν κατασκευαστεί και προγενέστερα. Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 13/2013 (Φ.Ε.Κ. Β ́-1586) Πυροσβεστική Διάταξη και σχετική Εγκύκλιο του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος έκτακτοι έλεγχοι πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα και να αντιμετωπιστούν, ενώ με βάση την υπ’ αριθ. 14/2014 (Φ.Ε.Κ. Β ́-2434) Πυροσβεστική Διάταξη, καθορίζεται η διαδικασία οργάνωσης, εκπαίδευσης και ενημέρωσης του προσωπικού των πάσης φύσης επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων, για την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών, καθώς και τη διάσωση ατόμων και υλικών αγαθών, που βρίσκονται ή διακινούνται σε αυτές. Τα πιστοποιητικά όμως, που αποτελούν μέρος της οικοδομικής αδείας ανέγερσης των σχολικών κτιρίων έχουν πενταετή ισχύ ώστε να επανελέγχονται ανά πενταετία οι σχολικές εγκαταστάσεις και να βεβαιώνεται η καλή λειτουργία των συστημάτων και σε περίπτωση που διαπιστώνεται πρόβλημα συντάσσονται οι σχετικές βεβαιώσεις παράβασης μαζί με εκθέσεις συμμόρφωσης και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης κινούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, στον Δήμο Αθηναίων, η διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα λόγω των 400 σχολικών συγκροτημάτων που έχει στην δικαιοδοσία του και του ελάχιστου προσωπικού που διαθέτει. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την Υπηρεσία Κτιριακών Υποδομών, ο Δήμος βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για όλα τα σχολεία της περιφέρειάς του, καθώς για 50 περίπου σχολικά κτίρια κτισμένα μετά το 1990 που δεν διέθεταν πιστοποιητικά πυρασφάλειας έχουν ήδη εκδοθεί τα σχετικά πιστοποιητικά, ενώ για 163 σχολικά συγκροτήματα κτισμένα πριν το 1990 αναμένεται εντός των επομένων ημερών η υπογραφή της συμβάσεως μεταξύ του Δήμου και του αναδόχου που προέκυψε έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, σύμφωνα με τον δαιδαλώδη νόμο περί δημοσίων συμβάσεων.

Σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία, το πιστοποιητικό πυρασφάλειας τηρείται στο αρχείο των σχολικών μονάδων ως τμήμα της οικοδομικής αδείας και ως εκ τούτου αποτελεί ευθύνη των διευθυντών να ενημερώνουν για την λήξη ισχύος τους στην πενταετία και να ενεργούν τα νόμιμα ώστε να εκδοθεί καινούργιο, στην –δε- φάση ανανέωσης του πιστοποιητικού βρίσκονται πολλά σχολεία των Αθηνών, τα οποία εντός των επομένων μηνών αναμένεται να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα