ΕΚΑΣ-Ψίχουλα για τους δικαιούχους-Στα 12 ευρώ πλέον

Από την 1η Ιανουαρίου το ΕΚΑΣ  μειώνεται στα 12 ευρώ τον μήνα από τα 35 ευρώ που είναι σήμερα. Άλλωστε το 2019 είναι η τελευταία χρονιά για το ΕΚΑΣ αφού το 2020 θα καταργηθεί.

Σε εφαρµογή µπαίνει η ρύθµιση του περασµένου Ιουνίου για το ΕΚΑΣ του 2019, το οποίο διαµορφώνεται στα 12 ευρώ τον µήνα για όλους όσοι το δικαιούνται ενώ σύμφωνα με το Εθνος τα κριτήρια -εισοδηµατικά και λοιπά- παραµένουν ίδια ακριβώς όπως είχαν διαµορφωθεί για το 2018 και το µόνο που αλλάζει είναι το δικαιούµενο ποσό.

Η σχετική ΚΥΑ είχε εκδοθεί τον περασµένο Ιούνιο, καθώς εντασσόταν στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης και µπαίνει τώρα σε εφαρµογή.

Υπενθυµίζεται πως το 2019 είναι άλλωστε η τελευταία χρονιά κατά την οποία χορηγείται το ΕΚΑΣ, καθώς το εν λόγω επίδοµα µειώνεται, όπως είναι γνωστό, σταδιακά από το 2016 και καταργείται από 1/1/2020.

Ειδικότερα, ΕΚΑΣ φέτος δικαιούνται όσοι πληρούν αθροιστικά -ακριβώς όπως και πέρσι- τα εξής κριτήρια (δήλωση για το φορολογικό έτος 2017):

  • Είναι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση ή είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν από τη 12η Μαΐου 2016.
  • Εχουν συµπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας µε ποσοστό 80% και άνω, καθώς και για τα παιδιά που λαµβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συµπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συµπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2019, το επίδοµα καταβάλλεται από την πρώτη του επόµενου της συµπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας µήνα.
  • Εχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδηµα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήµατα καταβαλλόµενα σε χρήµα), µισθούς, ηµεροµίσθια και λοιπά επιδόµατα έως 7.720 ευρώ.
  • Εχουν συνολικό ετήσιο ατοµικό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόµενο ή φορολογούµενο µε ειδικό τρόπο εισόδηµα, έως 8.884 ευρώ.
  • Εχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόµενο ή φορολογούµενο µε ειδικό τρόπο εισόδηµα έως 11.000 ευρώ.
  • Εχουν συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης, που καταβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, έως 643 ευρώ.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα