Σύμφωνο συνεργασίας της ΕΟΕ με τη Γαλλία

Σύμφωνο συνεργασίας, για την από κοινού προώθηση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 και της γαλλικής γλώσσας, υπογράφτηκε σήμερα (11/12), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Γαλλίας.

Το σύμφωνο συνεργασίας αποσκοπεί και στην ανάδειξη της ιστορίας του Ολυμπισμού στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, στην αξιοποίηση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 για τη διάδοση του Ολυμπιακού πνεύματος.

Το σύμφωνο υπέγραψε ο Γάλλος πρέσβης, Κριστόφ Σαντεπί, οι Στέλιος Αγγελούδης (αντιπρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής) και Μανώλης Κολυμπάδης (γ.γ. ΕΟΕ), ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Μικέλ Ουσό, και ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ), Γιώργος Αλικάκος.

Παρόντες ήταν – μεταξύ άλλων- οι Ολυμπιονίκες, Σοφία Μπεκατώρου (Ιστιοπλοϊα) και Θωμάς Μπίμης (καταδύσεις), ο Παραολυμπιονίκης, Γιάννης Κωστάκης (100μ κολύμβησης), και ο Γάλλος Ολυμπιονίκης, Σεμπαστιάν Βιελεντάν (κωπηλασία). Όλοι τους κάτοχοι μεταλλίων από την διοργάνωση του 2004 στην Αθήνα.

Ο Γάλλος πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή όλων των φορέων. Ο Στ. Αγγελούδης τόνισε ότι το σύμφωνο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση τόσο του Ολυμπισμού όσο και των δεσμών με τη Γαλλία και άλλες χώρες. Και προέτρεψε τον Γάλλο Πρέσβη να επεκταθεί το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ο Μ. Κολυμπάδης είπε ότι η πρόταση συμμετοχής στο πρόγραμμα αποτέλεσε για την ΕΟΕ μια ευχάριστη έκπληξη και για το λόγο αυτό ανταποκρίθηκε θετικά. Ενώ, ο Γ. Αλικάκος τόνισε ότι είναι ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του Ολυμπιακού κινήματος στη νέα γενιά.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση του σχεδίου «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024».

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που συνδιοργανώνουν οι τέσσερις φορείς (Πρεσβεία της Γαλλίας, ΕΟΕ, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ΕΘΝΟΑ) με σκοπό την ανάπτυξη του πνεύματος αλληλοβοήθειας, της ανεκτικότητας και της ενσωμάτωσης, στηρίζοντας την δυναμική της «Γενιάς 2004» στην Ελλάδα, ως σύμβολο των αξιών του αθλητισμού και της Γαλλοφωνίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα -το οποίο, θα ξεκινήσει το 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2024- αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ενεργού δικτύου 1.800 νέων (μαθητών και φοιτητών), γεννημένων το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Μια -όπως αναφέρθηκε- δίγλωσση «γενιά 2024», ικανή να διαδώσει στον  ελληνικό κοινωνικό ιστό, από κοινού με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, τη γαλλική Πρεσβεία, την ΕΟΕ και την ΕΘΝΟΑ, το Ολυμπιακό πνεύμα, το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024 και για τη γαλλική γλώσσα.

Για την δημιουργία αυτής της κοινότητας, καθιερώνεται μια σειρά ετήσιων Ολυμπιακών συναντήσεων διάρκειας 4 ημερών η κάθε μία. Εκ των οποίων, δύο θα είναι αφιερωμένες σε ανταλλαγές μεταξύ 300 νέων Ελλήνων που γεννήθηκαν το 2004.

Καθώς και Ελλήνων και Γάλλων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών των Αγώνων της Αθήνας 2004, οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις της ΕΟΕ και στο Παναθηναϊκό στάδιο.

Επίσης, μία ειδική ημέρα αφιερωμένη στον Ολυμπισμό και τον αθλητισμό θα διοργανώνεται κάθε χρόνο την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου και μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, στο πλαίσιο της «Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού». Η πρώτη διοργάνωση των «Ολυμπιακών Ημερίδων» θα διεξαχθεί 6-10 Μαΐου 2019 στην Αθήνα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα