Γιατροί και επιστήμονες στην υπηρεσία της CIA

Γιατρούς για το σχεδιασμό και τη διενέργεια βασανιστηρίων σε κρατουμένους και υπόπτους για συμμετοχή σε τρομοκρατικά δίκτυα, χρησιμοποιούσε η CIA, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ανεξάρτητη ομάδα πανεπιστημιακών γιατρών και νομικών σε έκθεσή της.

«Το υπουργείο Άμυνας και η CIA απαίτησαν με τρόπο καταχρηστικό από τους επαγγελματίες (τους) της υγείας να συνεργαστούν σε επιχειρήσεις απόσπασης πληροφοριών και ασφαλείας με τρόπο που προκάλεσε σοβαρή οδύνη στους κρατουμένους» υπογραμμίζεται στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής με τον τίτλο, «Η αποκηρυγμένη δεοντολογία: ιατρικός επαγγελματισμός και καταχρήσεις επί των κρατουμένων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα από την Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας.

Στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από είκοσι νομικούς, ιατρικούς και στρατιωτικους εμπειρογνώμονες, αναφέρεται ότι οι πρακτικές αφορούσαν «στον σχεδιασμό, τη συμμετοχή και την άσκηση βασανιστηρίων και ωμών, απάνθρωπων και εξευτελιστικών μεταχειρίσεων» σε ανθρώπους που βρίσκονταν υπό κράτηση σε αμερικανικές φυλακές στο Αφγανιστάν, το Γκουαντάναμο ή στις μυστικές φυλακές της CIA.

«Στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, οι στρατιωτικοί στρέβλωσαν τον όρκο τους και οι γιατροί μετατράπηκαν σε πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» υπογράμμισε ο δρ. Τζέραλντ Τόμσον, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η CIA υποστήριξε πως η έκθεση αυτή «περιέχει σοβαρές ανακρίβειες και εσφαλμένα συμπεράσματα».

«Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί πως η CIA δεν έχει πλέουν κρατουμένους και πως ο πρόεδρος Ομπάμα έβαλε τέλος στο πρόγραμμα κρατήσεων και ανακρίσεων με διάταγμα το 2009», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της CIA Ντιν Μπόιντ.

Ίδια ήταν και η αντίδραση του Πενταγώνου, όπου ο εκπρόσωπος Τοντ Μπρισίλ διευκρίνισε πως «ουδείς από τους επικριτές είχε πράγματι πρόσβαση στους κρατουμένους, στις ιατρικές εκθέσεις τους ή στις διαδικασίες», ενώ ταυτόχρονα χαιρέτισε τον επαγγελματισμό των γιατρών, οι οποίοι εργάζονται εκεί «μέσα σε συνθήκες μεγάλου στρες» και προσφέρουν «τις καλύτερες φροντίδες που οι κρατούμενοι είχαν γνωρίσει ποτέ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα