Βατραχάνθρωπος (με €920 τον μήνα…)

Την  περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα «Παραπολιτικά» με πρωτοσέλιδο, και μάλιστα ως κυρίως θέμα, αλλά και με εκτενή αναφορά σε εσωτερικό δισέλιδο, κατηγορούσε τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο, για παρέμβασή του ώστε να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης ο γιος του, Δημήτριος-Γεώργιος Μπαλτάκος, για την ένταξή του στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού. Η έγκριτη εφημερίδα έκανε λόγο για αμφιλεγόμενες δικαστικές αποφάσεις, χαρακτηρισμός που αφορούσε τις αποφάσεις του Εφετείου Πειραιά που έκρινε ότι επιβάλλεται η εκ νέου βαθμολόγηση του γραπτών του Δημητρίου Μπαλτάκου και γενικότερα έκανε λόγο για σκανδαλώδη διαδικασία σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Επόμενο ήταν να ασχοληθεί και η εφημερίδα μας με το θέμα αυτό, αφού –ανεξάρτητα με τα στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»– κάτι δεν… κούμπωνε, ώστε η λέξη «σκάνδαλο» να ταιριάζει με την όλη διαδικασία. Και αυτό το «κάτι» ήταν η ένταξη του υιού Μπαλτάκου στους Βατραχανθρώπους του Λιμενικού.

Και εξηγούμεθα. Η πείρα αλλά  και η κοινή λογική μπορούν να παραθέσουν εκατοντάδες παραδείγματα από γονείς ή συγγενείς ενός στρατευμένου, που έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, να αποφευχθεί η κατάταξη του παιδιού τους σε μονάδες μεγάλης επικινδυνότητας, όπως η κατάταξη σε ειδικές δυνάμεις καταδρομών, σε μονάδες απασφάλισης βομβών και ναρκών και βεβαίως σε μονάδες υποβρυχίων καταδρομών, όπου το προσωπικό αποτελείται από βατραχανθρώπους. Με λίγα λόγια, είναι λίγο δύσκολο να δεχθούμε ότι ο υιός Μπαλτάκος, μέσω του πατέρα του, έβαλε μέσον για να γίνει βατραχάνθρωπος, ενώ πιο εύκολα θα δεχόμαστε ότι θα έβαζε μέσον για να μη γίνει.

Το δεύτερο θέμα που ερευνήσαμε ήταν αν η μη νόμιμη –ή κατά την εφημερίδα νόμιμη αλλά όχι και ηθική– ένταξη του Δημήτρη Μπαλτάκου είχε κάποιο οικονομικό υπόβαθρο, αν οι αποδοχές του ως βατραχάνθρωπος θα ήταν σημαντικές, δηλαδή με λίγα λόγια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ένταξή του ως σκάνδαλο, αφού θα υπέκρυπτε οικονομικό όφελος.

Με μερικά τηλεφωνήματα, πληροφορηθήκαμε ότι ο μηνιαίος μισθός του βατραχανθρώπου ανέρχεται σε 920 ευρώ. Συνεπώς, και μόνο το ύψος των αποδοχών δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την όλη διαδικασία ως σκάνδαλο με οικονομικό υπόβαθρο. Μάλιστα, ένα play back στη σταδιοδρομία του πατρός Τάκη Μπαλτάκου θα ήταν αρκετό για ν’ αποτυπώσει τα οικονομικά της οικογένειας. Δικηγόρος στο γραφείο Λυκουρέζου, δικηγόρος του ζεύγους Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, δικηγόρος της οικογένειας Γιαννακόπουλου, δικηγόρος της ΕΠΑΕ επί σειρά ετών, και δικηγόρος της μάχιμης δικηγορίας σε πάρα πολλές δίκες.

Αν μάλιστα κανείς λάβει υπ’ όψιν του ότι ο Δημήτρης Μπαλτάκος έχει πτυχίο πολιτικών επιστημών, με μεταπτυχιακό στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο να πιστέψει ότι ένας ευκατάστατος πατέρας με παιδί που έχει πτυχίο θα επεδίωκε να τον «βολέψει» σε ένα επικίνδυνο επάγγελμα και με πενιχρές μάλιστα αποδοχές. Το γεγονός ότι ο Δημήτρης Μπαλτάκος έγινε βατραχάνθρωπος οφείλεται στην επιμονή και μόνο του ιδίου, όπως συμβαίνει και σε πλήθος άλλων νεαρών παιδιών που «γοητεύονται» με επαγγέλματα και σταδιοδρομίες που προϋποθέτουν σωματική δύναμη.

 

Τα δικαστήρια, οι νόμοι και οι επιλαχόντες

Το γεγονός ότι οι δικαστικές αρχές (Εφετείο Πειραιά) ανέτρεψαν διατάξεις νόμου και άρθρα προκήρυξης μπορεί να χαρακτηριστεί ως περίεργο, αλλά δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που νόμοι ακυρώνονται από τα δικαστήρια. Και αυτό για τη δικαστική εξουσία υπερισχύει της νομοθετικής. Όσον αφορά την επιπλέον ένταξη δεκαπέντε υποψηφίων επιλαχόντων στο Λιμενικό Σώμα, πάλι καλά που έγινε ώστε να μην υπάρχει πικρία ότι οι προσφυγές τους στα δικαστήρια απερρίφθησαν από τους δικαστές, ενώ του Δημητρίου Μπαλτάκου έγινε δεκτή.

Εν κατακλείδι, η εφημερίδα («Παραπολιτικά») επεσήμανε όλα εκείνα τα σημεία που θα μπορούσαν με διαφορετική ερμηνεία να στοιχειοθετήσουν μια μορφή σκανδάλου. Σκάνδαλο όμως χωρίς υπόβαθρο, ηθικό και υλικό, είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί ως σκάνδαλο και βεβαίως να έχει απήχηση.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα