ΣΥΝΑΥΛΙΑ «Κράτα στην αγκαλιά σου το παιδί»

Η Πηγή Λυκούδη στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, στη Φιλολογική αίθουσα «Παρνασσός».

Στο πρώτο μέρος, η διεθνούς φήμης  mezzo soprano, Alexandra Gravas, θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά το μελοποιημένο από την Πηγή Λυκούδη «Νανούρισμα στο γιο μου» του Ναζίμ Χικμέτ σε μετάφραση της  Έρας Σαββαΐδου.

Alexandra Gravas

Στο δεύτερο μέρος, θα παρουσιαστούν  και άλλα τραγούδια της Πηγής Λυκούδη, γνωστής για το έργο της πάνω στη μελοποιημένη ποίηση, καθώς και αγαπημένα τραγούδια άλλων Ελλήνων συνθετών!

Τα τραγούδια, εκτός από την Alexandra Gravas, θα ερμηνεύσουν η Γεωργία Αγγέλου και ο Κώστας Χατζηκυριάκος-Σβώκος.

Τη συνθέτρια στο πιάνο πλαισιώνουν τρεις ακόμα εξαιρετικοί σολίστες μουσικοί: ο Άγγελος Κουσάκης, Κρουστά, ο Δημήτρης Κοντονής, Κιθάρες-φυσαρμόνικα, και ο Σταύρος Παργινός, Τσέλλο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από γνωστές ενότητες και κύκλους τραγουδιών της συνθέτριας, πάνω στη μελοποιημένη ποίηση, καθώς και άλλων Ελλήνων συνθετών όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Δ. Σαββόπουλος, Σ. Κουγιουμτζής κ.ά.

Τα τραγούδια που θα ακουστούν είναι σε ποίηση ή στίχους των Ν. Βρεττάκου, Γ. Ρίτσου, Γ. Σεφέρη, Γ. Σουρή, Ν. Γκάτσου, Λ. Παπαδόπουλου , Γ. Ιωαννίδη, Α. Θωμόμουλου, Γ. Θεοδωράκη, Θ. Σάλτα, Μ. Ξυδούς, Ν. Κανέλλη – Ξ. Δικαίου και Π. Λυκούδη.

Η συναυλία διανθίζεται με ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Γράμμα στο γιo μου κι ένα άστρο» της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου.

Τα έσοδα  θα δοθούν στο κοινωνικό έργο των Lions.

Για την εκδήλωση η εικαστικός Αγγελική Κώσταλου, βασιζόμενη στο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Νανούρισμα στο γιο μου», δημιούργησε δύο πρωτότυπους πίνακες που θα διατεθούν προς πώληση για τον ίδιο σκοπό.

Πηγή Λυκούδη

Δήλωση της Πηγής Λυκούδη στην «Α»

«“Το νανούρισμα στο γιο μου” του Ναζίμ Χικμέτ  από το ερωτευμένο σύννεφο σε μετάφραση της Έρας Σαββαΐδου το μελοποίησα και το παρουσιάζω  για πρώτη φορά σε αυτήν την ιδιαίτερη εκδήλωση, που διοργανώνεται από τη μεγάλη οικογένεια των Lions, η οποία  ξέρει απλόχερα να προσφέρει στον συνάνθρωπο.Εύχομαι να φτάσει στην καρδιά όλων, να τη ζεστάνει, αφυπνίζοντας τη σε εκείνες τις δράσεις που θα μεγαλώσουν και θα αγκαλιάσουν ουσιαστικά το παιδί, την ελπίδα δηλαδή του κόσμου τούτου. Το  ερμηνεύει η Διεθνούς φήμης mezzo soprano Alexandra Gravas. Την ευχαριστώ! Ευχαριστώ επίσης, όλους τους συντελεστές, συνοδοιπόρους πια, Γεωργία Αγγέλου (τραγούδι), Κώστα Χατζηκυριάκο Σβώκο (τραγούδι), τους σολίστες μουσικούς Άγγελο Κουσάκη (κρουστά), Σταύρο Παργινό (Τσέλλο), Δημήτρη Νάσσιο (κιθάρες), οι οποίοι κάθε φορά μοιράζονται τις αγωνίες μου για ένα άρτιο αποτέλεσμα και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους». 

Ναζίμ Χικμέτ

Κοιμήσου, σπλάχνο μου, κοιμήσου• νάνι… 

Άφοβος σαν θαλασσινός, μάστορας δημιουργός,

φιλόσοφος γνώστης και καλλιτέχνης τολμηρός• έτσι να γίνεις…

Κοιμήσου, σπλάχνο μου, κοιμήσου• νάνι…

(«Νανούρισμα στο γιο μου» του Ναζίμ Χικμέτ)

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα