Αλυτρωτική αλβανική παράκρουση

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το χώμα που σκέπασε τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες, οι Αλβανοί συνεχίζουν τις προκλήσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Διότι δεν ήταν μόνο οι αθρόες προσαγωγές και συλλήψεις των εκπροσώπων της ελληνικής ομογένειας, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας, Έντι Ράμα, ο οποίος για μία ακόμη φορά έριξε λάδι στη φωτιά.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «προβοκάτορες κηδειών» όσους παρευρέθησαν για να αποχαιρετήσουν τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, που έπεσε νεκρός την 28η Οκτωβρίου από τα πυρά της αστυνομίας. «Το κράτος μας δεν μάχεται ούτε με φέρετρα και ούτε με προβοκάτορες κηδειών. Όποιος ήρθε να προκαλέσει, εισήλθε, ντρόπιασε τον εαυτό του και τη σημαία του και αποχώρησε. Πατριωτισμός δεν σημαίνει να μισείς τον άλλον και τη γλώσσα του, αλλά να αγαπάς τη χώρα και τη γλώσσα σου», σχολίασε ο Έντι Ράμα, απαντώντας στις υποδείξεις συμπατριώτη του που του ζήτησε να κάνει παρέμβαση και να «βάλει τους Έλληνες στη θέση τους, δείχνοντάς τους την αξία τους ως αλβανικό έθνος».

Μάλιστα, ο Ράμα προτρέπει τον συμπατριώτη του, με το ψευδώνυμο Lucky Boy London, να μη χρησιμοποιεί τον όρο «Γραικός» (greku). «Είναι το ίδιο αηδιαστικό με αυτούς που λένε “Αλβανοί” στην άλλη πλευρά! Η ελληνική μειονότητα, οι καλοί άνθρωποι της μειονότητας δεν είναι Γραικοί, αλλά αξιοπρεπείς και αναντικατάστατοι πολίτες της Αλβανίας», λέει. Και συνεχίζει: «Η Αλβανία δεν “ντροπιάζεται” από ορισμένους άξεστους, που ζουν σαν ύαινες και τραγουδούν σαν κοράκια! Είναι βρωμερές υπάρξεις που βεβηλώνουν τον νεκρό που δήθεν τιμούν και μειώνουν την αξιοπρέπεια της σημαίας του έθνους τους – ένα έθνος [δηλαδή το ελληνικό] που έδωσε πολλά στην ανθρωπότητα, ενός λαού που δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι ποτέ εχθρός μας, μιας χώρας όπου οι Αλβανοί βρήκαν στέγη, το ίδιο όπως βρήκαν στέγη οι Έλληνες σε μας. Και αυτή, όπως κάθε άλλη χώρα, έχει την ατυχία να έχει τα δικά της γουρούνια και τα δικά της γαϊδούρια».

Και βέβαια δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι ο Ράμα, λίγο μετά τον θάνατο του Κατσίφα, τον είχε χαρακτηρίσει «τρελό κι εξτρεμιστή» γράφοντας χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί γείτονες, αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας μας, η οποία εκτέλεσε μόνο το καθήκον της, ελάτε μαζί μας να ευχαριστήσουμε τον Θεό που καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από την εξτρεμιστική ανοησία».

 

Επικίνδυνα παιχνίδια…

Πέρα από τις ακραίες πολιτικές κορώνες που εκτοξεύονται για να ικανοποιηθεί το θυμικό της αλβανικής κοινής γνώμης, δεν μπορεί να μην προσμετρηθεί ότι η «παράκρουση» των Τιράνων έρχεται σε μία στιγμή που στα Βαλκάνια η αλβανική διπλωματία κινείται προτάσσοντας τη σημαία του αλυτρωτισμού. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, πολύς καιρός από το καλοκαίρι όταν η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε (σ.σ. με ψήφους 67 υπέρ, ενός κατά και μίας αποχής) την ενοποίηση των τελωνειακών σημείων με την Αλβανία, υπό τον μανδύα ότι αυτό θα διευκολύνει τη ροή εμπορικών αγαθών Πρίστινας και Τιράνων. Ούτε είναι πολύ μακρινός ο Οκτώβρης του 2017 όταν η κυβέρνηση Ράμα προχώρησε στην κατεδάφιση ακινήτων Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της σχετική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος που «πάγωνε» την ανάπλαση της πόλης.

Ούτε φυσικά θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Αλβανία έχει εκ των πραγμάτων καθοριστικό λόγο και για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων, υπό το πρίσμα ότι ο αλβανικός πληθυσμός στην ΠΓΔΜ ανέρχεται περίπου στο 25% των συνολικά 2.000.000 κατοίκων των Σκοπίων. Σε όλα τα παραπάνω η δολοφονία Κατσίφα προσθέτει άλλη μία επικίνδυνη παράμετρο στα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

 

Συλλήψεις

Η προκλητική συμπεριφορά του Ράμα ήταν σε συνέχεια των προσαγωγών 12 ατόμων, που ήταν στην κηδεία του Κατσίφα, οι οποίοι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, αφού κρατήθηκαν δίχως λόγο για 12 περίπου ώρες. Ανάμεσα στους προσαχθέντες που έμειναν στο αστυνομικό τμήμα ήταν κορυφαία στελέχη της ομογένειας στη Βόρεια Ήπειρο.

«Ουσιαστικά ήταν σπάσιμο νεύρων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος, λίγο αφού αφέθηκε ελεύθερος, αναφέροντας ότι «δεν μας είχαν πει τι ακριβώς θέλουν». Και αυτός είπε ότι τους σταμάτησαν σε μπλόκο, εκτιμώντας ότι τους παρακολουθούσαν, αφού αρχικά ήταν από πίσω τους, όμως τους προσπέρασαν για να τους σταματήσουν. «Μας απείλησαν ότι θα μας πάνε στα Τίρανα, ότι θα μας δικάσουν», είπε, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η πορεία της χώρας που θέλει να γίνει ευρωπαϊκή».

 

Ποιοι ήταν

Μεταξύ αυτών που προσήχθησαν ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μπάμπης Καραθάνος, ο πρώην έπαρχος Άνω Δρόπολης Χρήστος Ντούτσης, ο επιχειρηματίας και πρώην μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ Θωμάς Στέφος, ο δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης Ανδρέας Κούρτης και ο γαμπρός του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Επίσης κρατήθηκαν και οι Ηλίας Θάνος, Κωνσταντίνος Γκιζέλης, Πύρρος Παναγιώτης.

Όλοι οι παραπάνω μαζί με περισσότερους από 3.000 ομογενείς ήταν στους Βουλιαράτες. Κρατούσαν ελληνικές σημαίες, συμμετέχοντας στον θρήνο και το πένθος της οικογένειας. Άλλοτε κλαίγοντας γοερά, κι άλλοτε ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και τραγουδώντας μοιρολόγια – ακολουθώντας τη φωνή του Ηπειρώτη τραγουδιστή Σάββα Σιάτρα περπάτησαν στη νεκρική πομπή στο νεκροταφείο των Βουλιαράτων.

Για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, ο Μπάμπης Καραθάνος δήλωσε πως «ήταν ένα καλό παιδί, που δεν είχε καμία σχέση με οργανώσεις. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Αθήνα και τα Ιωάννινα, τα τελευταία πέντε χρόνια επέστρεψε στο χωριό του, όπου δούλευε ως σιδεράς. Δεν είχε ενοχλήσει ή ενοχληθεί ποτέ, δεν προκαλούσε, ούτε είχε τσακωθεί με κανέναν. Έλεγε και έγραφε εθνικιστικά πράγματα, αλλά δεν έγραφε τίποτα κατά των Αλβανών».

Κι όπως τόνισε ο κ. Καραθάνος, «ο Κατσίφας στόλιζε κάθε χρόνο το χωριό με ελληνικές σημαίες», ενώ επικαλούμενος αυτόπτη μάρτυρα είπε πως «πριν από τη δολοφονία κάποιος αστυνομικός κατέβασε μία σημαία, κι άρχισαν οι αστυνομικοί να του λένε “κάτσε να δεις τις θα πάθεις”».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα