Ο Γλέζος (ξανα) πήρε τ’ όπλο του

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η δήλωση –από το πουθενά– του Πέτρου Τατσόπουλου για τον Αλέξη Τσίπρα θορύβησε πολλούς, αλλά όχι εκείνους που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του κόμματος είπε το αυτονόητο. Πως οι ευθύνες σε μια πιθανή εκλογική αποτυχία δεν χρεώνονται στον πρόεδρο αλλά σε όλους. Άλλωστε, ακόμα και μέσα από το άρθρο του, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, ούτε λίγο – ούτε πολύ, ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρχηγικό κόμμα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει μαντρί και οι διαφοροποιήσεις είναι έως και επιθυμητές.

Εξάλλου, αυτό προβλέπεται ακόμα και στο καταστατικό του κόμματος. Η παράγραφος 6 του άρθρου 5, που αναφέρεται στα δικαιώματα του μέλους, τονίζει: «Όσοι μειοψήφησαν, έχουν δικαίωμα να μη συμμετέχουν στην εφαρμογή της απόφασης με την οποία διαφώνησαν, με δεδομένο ότι δεν υλοποιούν στην πράξη την άποψη που μειοψήφησε». Όπως η βουλευτής Ρένα Δούρου λέει στη σημερινή συνέντευξή της στην «Α» (βλ. σελ. 6-7), «ένα λοιπόν από τα βασικά συστατικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι η λειτουργία στη βάση της δημοκρατίας και όχι του κομματικού καταναγκασμού. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια καθημερινή άσκηση δημοκρατίας, η οποία εντάσσεται στο διαφορετικό ήθος που εισάγει στην πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή η εσωκομματική πειθαρχία, εντός κι εκτός Βουλής, δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκφοβισμού ή απειλής διαγραφής, αλλά απόρροια διαλόγου και σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων».

Όσοι έχουν εντρυφήσει στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι, ακόμα και αν το κόμμα αναλάβει τη διακυβέρνηση, κανένας δεν ορίζει πως ο Αλ. Τσίπρας θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της διαρχίας: ο πρόεδρος του κόμματος να αναλάβει άλλο κυβερνητικό ρόλο και την προεδρία της κυβέρνησης να αναλάβει πρόσωπο-έκπληξη. Όσο περίπλοκα και αν αυτά φαντάζουν σε κάποιους που έχουν ταυτιστεί με τα μέχρι σήμερα κόμματα εξουσίας, σε εκείνους που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς δεν προκαλούν έκπληξη.

 

Η παρέμβαση Γλέζου

Τι οδήγησε όμως τον Μανώλη Γλέζο να θυμηθεί την ιστορική πια δήλωση Αβέρωφ περί μαντριού; Αιτία στάθηκε η ψήφιση της τροπολογίας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Στον ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία έστω και με αστερίσκους (που επεσήμανε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την ψηφοφορία) αποφάσισε να υπερψηφίσει. Μόνο που ασκήθηκαν σε προσωπικό επίπεδο πιέσεις προς τους αντιρρησίες να μη διαφοροποιηθούν και δώσουν την εικόνα πως ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης, Γιάννης Μιχελάκης, κατάφερε να προκαλέσει ρήξη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτές τις πιέσεις δεν υπέκυψε η «παρούσα» Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο απών Μανώλης Γλέζος. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στη στάση του μέχρι σήμερα, βρήκε την πολιτική ευκαιρία να εκφράσει για μια ακόμα φορά τους ενδοιασμούς του προς την ομογενοποίηση του κόμματος, η οποία ξεκίνησε με την απόφαση της διάλυσης των συνιστωσών.

Αν και αρχικά ο κ. Γλέζος φέρεται να είχε αποφασίσει να σωπάσει, εν τέλει άλλαξε γνώμη λόγω των συνεργατών του Αλ. Τσίπρα, οι οποίοι επέκριναν τη διαφοροποίησή του. Μάλιστα, ο κ. Γλέζος προειδοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με το να αφομοιώνει «συνήθειες και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού», απλώς διαψεύδει τους πολίτες που στήριξαν τις ελπίδες τους για αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Eξωστρεφής πολιτική

Στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να μη δώσουν συνέχεια στους «πυροβολισμούς» του Μ. Γλέζου. Αντίθετα, πρόθεση είναι να επικεντρωθούν στη σκληρή αντιπολίτευση, αλλά και στην πολιτική εκμετάλλευση της υποψηφιότητας του Αλ. Τσίπρα με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Όπως μάλιστα σημειώνουν, η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τιμητική για την Ελλάδα και όλη την ελληνική Αριστερά. Είναι πράξη πολιτικής αλληλεγγύης της ευρωπαϊκής Αριστεράς προς τον ελληνικό λαό. Συνιστά μια επιλογή της προοδευτικής Ευρώπης για την πραγματική Ευρώπη. Για την Ευρώπη των αξιών του Διαφωτισμού και των αρχών της Δημοκρατίας. Για την Ευρώπη της ειρήνης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Κομισιόν, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα-πειραματόζωο των ακραίων πειραμάτων νεοφιλελεύθερης λιτότητας, που τώρα εφαρμόζονται σε όλη την Ευρωζώνη, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι δεν έχει μόνο συμβολική χροιά. Και επικαλούνται την ανακοίνωση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία αναφέρεται ότι «αυτή η υποψηφιότητα μπορεί να ενώσει πολλούς λαούς και πολλές πολιτικές δυνάμεις».

Μάλιστα, επιχειρούν να πολώσουν τις επερχόμενες ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι «η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία και στον Αντώνη Σαμαρά ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική της λιτότητας που διαλύει τις οικονομίες του Νότου και απειλεί τη συνοχή της Ευρωζώνης».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα