Να το χαίρεστε!!!

Από την αρχή του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής έχουν μέχρι στιγμής αναβληθεί περίπου 10 παιχνίδια (μαζί με αυτά του Κυπέλλου). Αιτία είναι η μη εύρεση γηπέδων για την τέλεσή τους, γεγονός που όχι απλά προκαλεί πρόβλημα για τη συνέχεια του πρωταθλήματος, αλλά επηρεάζει σημαντικά κάποιες ομάδες που θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσουν πολλά συνεχόμενα παιχνίδια.

Έτσι, πλέον έχει αρχίσει να συνίσταται μια ελαφριά «αλλοίωση» πρωταθλήματος στους ομίλους 5 και 6, αφού κάποιες ομάδες έχουν χάσει παιχνίδια, τα οποία θα κληθούν να δώσουν μετέπειτα και το πρόγραμμά τους ενδεχομένως να επιβαρυνθεί. Ενώ την ίδια στιγμή χάνουν τον αγωνιστικό ρυθμό τους, αφού περιέρχονται σε αγωνιστική απραξία, μόλις έχουν κατορθώσει μέσω των πρώτων συνεχόμενων αγώνων να βρουν τα «πατήματά» τους.

Το παραπάνω βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση της ΑΕΚ, η οποία θα μείνει χωρίς παιχνίδι αυτή την αγωνιστική. Η «Ένωση» επρόκειτο να αντιμετωπίσει τον Ηρόδοτο στο «Παγκρήτιο», όμως το παιχνίδι αυτό δεν θα διεξαχθεί επειδή ο Εργοτέλης φιλοξενεί στο γήπεδο αυτό τον Παναθηναϊκό την Κυριακή για τη Super League και την Τετάρτη για το Κύπελλο. Κατά συνέπεια, επειδή ο Εργοτέλης είναι ο μόνιμος «κάτοικος» του Παγκρητίου, αποφασίστηκε να μη γίνει το ματς της ΑΕΚ εκεί.
Από τον Ηρόδοτο έχουν δηλώσει δύο έδρες στην αρχή του πρωταθλήματος, το γήπεδο της Αλικαρνασσού, που είναι η φυσική τους έδρα, και αυτό της Ελιάς. Το δεύτερο ουσιαστικά κάνει μόνο για… προπονητικό, αφού η κατάστασή του δεν επιτρέπει να γίνει παιχνίδι εκεί, ακόμη και για τοπικό πρωτάθλημα. Επειδή, όμως, έχουν ξεκινήσει έργα ανακατασκευής του γηπέδου τους, έχουν συμφωνήσει από την αρχή της σεζόν να παίζουν στο «Παγκρήτιο», κάτι που επιτρέπεται βάσει της προκήρυξης του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής, αφού είναι γήπεδο της ίδιας ποδοσφαιρικής Ένωσης. Αλλά, λόγω του Εργοτέλη, προέκυψε αυτό το «κώλυμα», με την ΕΠΟ να παραμένει αδρανής.

Στην περίπτωση αυτή, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα έπρεπε να δραστηριοποιηθεί άμεσα και να ορίσει άλλο γήπεδο για να διεξαχθεί η συγκεκριμένη αναμέτρηση. Ειδικότερα θα μπορούσε το ματς να γίνει στο «Θ. Βαρδινογιάννης», το οποίο είναι ελεύθερο αυτή την εβδομάδα, αφού ο ΟΦΗ θα παίξει εκτός έδρας με τον Ολυμπιακό. Όμως, μια τέτοια πρωτοβουλία δεν πάρθηκε ποτέ, όπως συνέβη και με το ματς της ΑΕΚ κόντρα στο Περιστέρι. Ο ΑΟ τότε είχε ζητήσει το γήπεδο του Ατρομήτου, όμως η ομάδα της Super League είχε αρνηθεί να το παραχωρήσει. Χωρίς ουσιαστικά να έχει το δικαίωμα να το κάνει, αφού μιλάμε για το δημοτικό γήπεδο του Περιστερίου, το οποίο δεν της ανήκει. Και στις δύο περιπτώσεις η ΕΠΟ θα έπρεπε να έχει παρέμβει και να ορίσει εκείνη το γήπεδο διεξαγωγής των αγώνων κι όχι να γίνονται «νομάδες» οι ομάδες που αντιμετωπίζουν την «Ένωση» για να βρουν γήπεδο.

Εδώ τίθεται ακόμη ένα θέμα το οποίο συνιστά καταστρατήγηση κανονισμών, αλλά που «καλύπτει» τις ομάδες λόγω των όσων έχει προκηρύξει η ΕΠΟ. Δεν μπορεί η κάθε ομάδα που παίζει με την ΑΕΚ να ψάχνει έδρα μεγαλύτερης χωρητικότητας, προκειμένου να λάβει περισσότερα λεφτά από την προσέλευση των οπαδών της «Ένωσης». Αυτό έχει συμβεί ήδη τρεις φορές στα ματς με Μανδραϊκό, ΑΟ Περιστερίου για το πρωτάθλημα και τον Ηλυσιακό για το Κύπελλο. Δεν μπορεί, δηλαδή, η κάθε ομάδα να έχει δηλώσει συγκεκριμένη έδρα και για οικονομικούς λόγους να παίζει σε άλλο γήπεδο όταν αντιμετωπίζει την ΑΕΚ. Άλλωστε, αν τα γήπεδά τους δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν παιχνίδια θα έπρεπε από την αρχή να μην τους επιτραπεί η συμμετοχή στο πρωτάθλημα ή να δηλώσουν άλλη έδρα για όλα τα ματς κι όχι να αλλάζουν γήπεδο κατά δική τους βούληση.

Πέραν όλων αυτών, επειδή πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στο γήπεδο της ΑΕΚ, η ΕΠΟ θα έπρεπε από την αρχή να κάνει το σχετικό ξεκαθάρισμα. Στην έναρξη της φετινής περιόδου έγιναν παιχνίδια σε γήπεδα που δεν είχαν πάρει άδεια από την Περιφέρεια (π.χ. το γήπεδο της Βάρης) λόγω ατελειών. Γεγονός που επικαλέστηκαν οι αστυνομικές αρχές στη συνέχεια με αποτέλεσμα να υπάρξουν αναβολές. Το θέμα αντιμετωπίστηκε εκ των υστέρων, με το υπουργείο Εσωτερικών να δίνει σχετική οδηγία για να γίνουν πιο ελαστικά τα κριτήρια και να δοθούν προσωρινές άδειες έως το τέλος της σεζόν, εφόσον δεν υπάρχουν ατέλειες που καθιστούν επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των παρευρισκόμενων τη διεξαγωγή αγώνων, αλλά και με την προϋπόθεση ότι οι ατέλειες αυτές θα διορθώνονται στην πορεία.

Σε γενικές γραμμές το θέμα των γηπέδων δεν το έχει χειριστεί σωστά μέχρι τώρα η ΕΠΟ και το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής –κατά μία έννοια– δεν διεξάγεται για όλους επί ίσοις όροις. Η κάθε ομάδα ή έχει γήπεδο ή δεν έχει και δεν πρέπει να επικρατεί η λογική του… λάστιχου, δηλαδή ανάλογα με τα συμφέροντα κάθε σωματείου να αλλάζουν οι έδρες διεξαγωγής των αγώνων και να υπάρχουν αναβολές πολλών αναμετρήσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα