«Δεν μπορούμε να λέμε ‘κανένα μέτρο’»

Τις πρόωρες συντάξεις φαίνεται πως βάζει στο «στόχαστρό» της η κυβέρνηση προκειμένου να αντλήσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ που εκτιμά ότι χρειάζονται για να καλυφθεί η «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η τρόικα ανεβάζει το κενό στα 2,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στο θέμα με δηλώσεις του στα «Νέα» και μίλησε για τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη δέσμευση της κυβέρνησης για μη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων και στην ανάγκη υιοθέτησης μέτρων… γενικώς: «Εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ της τρόικας. Αυτά τα 500 εκατ. ευρώ, όμως, από κάπου πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του “κενού” οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί πρέπει να αναζητηθούν. Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ υποστηρίζω, έως το όχι, κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση. Αν πάμε στο ‘κανένα μέτρο’ θα κινδυνεύσει να γκρεμιστεί ό,τι χτίστηκε, σταματώντας πρώτα κάθε συζήτηση για ρύθμιση του χρέους».

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης της 35ετίας -για όσους παλαιούς εργαζομένους τη δικαιούνται- στα 40 χρόνια. Το συγκεκριμένο μέτρο, όμως, υπάρχει κίνδυνος να τινάξει στον αέρα τον στόχο της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, αφού πολλοί δεν θα μπορούν πλέον να βγουν στη σύνταξη – οπότε θα απαιτηθούν περισσότερες απολύσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υποστηρίζει πως δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων και [ως αυτά που προωθούνται από το υπουργείο Εργασίας είναι τα ήδη ψηφισμένα. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εργασίας μιλούν για  «παλιά» (μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, που θα είναι μεν νέα για τους ασφαλισμένους αλλά ήδη διακηρυγμένα από την κυβέρνηση) και για στοχευμένα και ψηφισμένα» (μείωση των κύριων συντάξεων ευγενών Ταμείων λόγω μείωσης των εισφορών).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα