«Ζητείται στήριξη και όχι νέα μέτρα…»

Στη Νυρεμβέργη για την 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χώρα μας «καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να βγει από την κρίση, να πατήσει γερά στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά».

Ο κ. Μιχελάκης διεμήνυσε πως «μετά από μια πενταετία ύφεσης, εξαντλήθηκαν οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας και ακόμη περισσότερο της κοινωνίας, γι’ αυτό και δεν αντέχει άλλη πίεση ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία». Ο υπουργός Εσωτερικών, υπενθύμισε πως οι Ελληνες υποβάλλονται σε θυσίες που ποτέ δεν γνώρισε ευρωπαϊκός λαός σε καιρό ειρήνης, πως μέσα σε λίγα χρόνια έχασαν πάνω από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ και πάνω από το ένα τρίτο των εισοδημάτων τους, ενώ η ανεργία έφτασε στο 27%, ξεπερνώντας στους νέους το 60%.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της και έχει το δικαίωμα να ζητά πραγματική κοινοτική αλληλεγγύη. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε με νόημα πως ζητείται, προπάντων, στήριξη, ώστε να αποφευχθούν νέα υφεσιακά μέτρα αλλά και να τρέξουν το ταχύτερο δυνατό αναπτυξιακές δράσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις δουλειάς, καθώς δεν αντέχεται άλλη έκρηξη της ανεργίας και καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει ανεργία που γενικά πλησιάζει το 30% και στους νέους πάει πάνω από το 60%.

Τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ενδεικτικά μια σειρά από αυτές, όπως επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής, εξάλειψη πρωτογενούς ελλείμματος και εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος, ταχύτατα βήματα αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας, θεσμική θωράκιση και διασφάλιση της ανακεφαλαιοποίησης του εθνικού τραπεζικού συστήματος, εξέλιξη του πλέον φιλόδοξου προγράμματος σε παγκόσμιο επίπεδο για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Αναφέρθηκε, τέλος, στην προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και μετωπική σύγκρουση με τη φοροδιαφυγή, στις δραστικές διαρθρωτικές αλλαγές ενίσχυσης του ανταγωνισμού και ανταγωνιστικότητας, της προσέλκυσης νέων επενδύσεων και της εξωστρέφειας, της εφαρμογής προγράμματος κινητικότητας και συγχώνευσης φορέων, αλλά και στην πορεία του εξορθολογισμού και αύξησης της αποδοτικότητας του συστήματος Υγείας με περιορισμένους πόρους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα