Τα… κακά παιδιά του ποδοσφαίρου

ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΕΣΤ

«Να μην πεθάνει κανείς όπως εγώ», ήταν τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Μπεστ, στο νοσοκομείο Κρόμγουελ του Λονδίνου.

Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ευρώπης το 1968, που γεννήθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία και έκανε μεγαλειώδη καριέρα στη θρυλική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Ματ Μπάσμπι, έζησε βίο παράλληλο με αυτόν του Γκασκόιν.

Έχοντας κατακτήσει τα πάντα σε ηλικία 22 ετών, σταμάτησε το ποδόσφαιρο στα 27, και το έριξε στο αλκοόλ, τις γυναίκες και τον τζόγο, για να ζήσει την απόλυτη απομυθοποίηση κι ένα τραγικό τέλος. Παρά τη μεταμόσχευση ήπατος που έκανε, το αλκοόλ τον οδήγησε στον θάνατο, στις 25 Νοεμβρίου 2005. Δεν πρόλαβε καν να γνωρίσει την κόρη του.

ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

Ο κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη δεν κατάφερε ποτέ να αντισταθεί στους πειρασμούς. Ο εθισμός του στην κοκαΐνη συγκλόνισε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη στο Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ, όταν πιάστηκε ντοπαρισμένος με τη συγκεκριμένη ουσία στον αγώνα με την Εθνική Ελλάδος.

Αξιοθρήνητη η εικόνα του στο πρόσφατο Μουντιάλ της Ρωσίας να παρακολουθεί την Εθνική Αργεντινής σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στις εξέδρες και να μεταφέρεται με τη βοήθεια άλλων ατόμων στο μπαρ, καθώς δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του.

ΜΠΡΑΪΑΝ ΚΛΑΦ

Η κορυφαία μορφή των ποδοσφαιρικών πάγκων τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 έδινε μάχη επί χρόνια με το αλκοόλ, στο οποίο αρκετοί χρέωναν και τον δύστροπο χαρακτήρα του.

Ο Μπράιαν Κλαφ πέτυχε σαν προπονητής όσα κανείς άλλος στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου, κατακτώντας με τη Νότιγχαμ Φόρεστ πρωτάθλημα και στο… καπάκι δύο συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών. Η φυσιογνωμία του θα… στοιχειώνει για πάντα την ομάδα που βρίσκεται σήμερα στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Πέθανε το 2004 κυριολεκτικά τσακισμένος από το ποτό, με το συκώτι του να έχει περιέλθει σε δεινή κατάσταση.

ΡΟΜΑΡΙΟ

Από τους μεγαλύτερους ξενύχτηδες των γηπέδων. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε εκμυστηρευθεί σε Ολλανδούς ρεπόρτερ την εποχή που έπαιζε στην Αϊντχόφεν ότι «όταν κοιμάμαι πολύ, δεν σκοράρω. Αυτός είναι και ο λόγος που ξενυχτάω συνέχεια. Η νύχτα ήταν πάντα φίλη μου».

Γνωστός λάτρης της νύχτας και του «ωραίου φύλου», περνούσε τα περισσότερα βράδια του σε κλαμπ και μπαρ από τα οποία δεν έφευγε πριν ξημερώσει, ακόμα κι αν το επόμενο πρωινό υπήρχε προγραμματισμένη προπόνηση.

Επική η ατάκα του προς τον Γιόχαν Κρόιφ στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα. «Ποιος νομίζεις ότι είσαι, για να μου λες να μη βγαίνω τα βράδια; Ο πατέρας μου;»

Παρά την… άστατη ζωή του ο Ρομάριο έπαιξε μπάλα μέχρι τα 43 του και μάλιστα στη μεγάλη κατηγορία της Βραζιλίας, πλησιάζοντας τα 1.000 γκολ, που όπως ο ίδιος υποστηρίζει τα έχει ξεπεράσει. Επισήμως, ωστόσο, έχουν καταμετρηθεί 923.

ΠΟΛ ΜΕΡΣΟΝ

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αγγλικού ποδοσφαίρου, που ποτέ δεν έκανε την καριέρα που του άξιζε. Στις προπονήσεις της Άρσεναλ, όταν δεν αργούσε ή δεν… ξεχνούσε να πάει, λιποθυμούσε μέσα στο γήπεδο από την υπερβολική χρήση κοκαΐνης.

Γι’ αυτόν τον λόγο χώρισε από την πρώτη γυναίκα του. Έκανε πολλές φορές προσπάθεια για αποτοξίνωση τόσο από τα ναρκωτικά όσο και από το αλκοόλ. Στο ενδιάμεσο έπεσε στον τζόγο, έχασε πάνω από 200.000 ευρώ και έφτασε, όπως δήλωσε ο ίδιος, στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Τον Ιούνιο του 2006 κατηγορήθηκε για βιασμό, αλλά αθωώθηκε, καθώς αποδείχθηκε ότι όλα ήταν μια παρεξήγηση.

ΡΟΪ ΚΙΝ

Ο παλιός αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μεγαλωμένος στις κακόφημες γειτονιές του Κορκ, έφτιαξε έναν χαρακτήρα τουλάχιστον αμφιλεγόμενο. Στα δεκαπέντε του ήταν δευτεραθλητής Ιρλανδίας στην πυγμαχία! Αυτά που έμαθε φρόντισε να τα εφαρμόσει μέσα και έξω από τα γήπεδα. Σε ντέρμπι του Μάντσεστερ με τη Σίτι διέλυσε το γόνατο του Αλφ Χάαλαντ, που αργότερα δήλωσε ότι θυμόταν μόνο «το πρόσωπο ενός τρελού να πλησιάζει. Μετά σκοτάδι»… Το 1997 ενεπλάκη σε μεγάλο καβγά σε ξενοδοχείο του Στρέτφορντ, ενώ δύο χρόνια αργότερα κατηγορήθηκε επειδή χτύπησε γυναίκα. Όταν ήταν προπονητής στη Σάντερλαντ είχε πάρει στο κυνήγι τους παίκτες του με… τσεκούρι, γιατί κατέφθασαν αργοπορημένοι στην προπόνηση!

ΒΙΝΙ ΤΖΟΟΥΝΣ

Το 1988 που έπαιζε στη Γουίμπλεντον σε μια φάση του αγώνα με τη Νιούκαστλ έπιασε τον Γκασκόιν από τα γεννητικά όργανα. Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου και τον μετέτρεψε σε αστέρι παγκοσμίου μεγέθους.

Την πρώτη ημέρα που πήγε στη Λιντς χτύπησε με μπουνιά τον συμπαίκτη του Μπόμπι Ντάβισον, γιατί δεν του έδωσε μια πάσα χαμηλά. Όταν είδε ότι έμεινε εκτός αποστολής για τον επόμενο αγώνα, πήγε στα αποδυτήρια, πήρε μια καραμπίνα από τον σάκο του και την έβαλε στο στόμα του προπονητή του Γουίλκινσον, ζητώντας του τον λόγο!

Πριν ξεκινήσουν τα παιχνίδια με τη Λιντς έπινε πάντα ένα μπουκάλι κρασί. Είδε συνολικά δώδεκα κόκκινες κάρτες και έκοψε την μπάλα στον Γκάρι Στίβενς της Τότεναμ με ένα δολοφονικό τάκλιν. Σταματούσε τον αντίπαλο με κλωτσιά, αγκωνιά, ακόμη και… φτύσιμο. Το 1995 δάγκωσε τη μύτη του Τεντ Όλιβερ, ρεπόρτερ της «Daily Mirror», σε μια δεξίωση, ενώ το 1998 συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό ενός γείτονά του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα