Έρμαιο του Τόσκα και των επικοινωνιολόγων ο πρωθυπουργός

Πολύ πριν οι πυρκαγιές στην Αττική πάρουν τις καταστροφικές διαστάσεις που τελικά κατάφεραν, πολύ πριν τολμήσει κανένας να μιλήσει για νεκρούς, ο Νίκος Τόσκας βρήκε πεδίον δόξης λαμπρό για να κάνει πολιτική με φόντο τις φλόγες.

Είναι προφανές πως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν μπορούσε να συγκρατηθεί. Άλλωστε, εκείνη την ώρα, οι πυρκαγιές κατέστρεφαν μεν δάση και περιουσίες, δεν υπήρχε όμως αναφορά για ανθρώπινες απώλειες. Επιπλέον, τότε υπήρχε μια φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη που κατευθυνόταν στο βουνό. Ο βιαστικός λοιπόν Τόσκας ήθελε να προλάβει την αντιπολίτευση και ανακάλυψε εμπρηστές.

«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».

Οι ώρες περνούσαν, η θλίψη αγκάλιασε τον πυκνό καπνό και έπνιξαν την Ελλάδα και τα τζιμάνια που έχει γύρω του ο Αλέξης Τσίπρας είχαν τη φαεινή ιδέα να το πάνε ένα βήμα παραπάνω. Θυμήθηκαν τον Βύρωνα Πολύδωρα και τον στρατηγό άνεμο, ξεσκόνισαν τη στρατηγική που είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στο παρελθόν και εκτίμησαν πως έκανε και για αυτούς.

Έτσι μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου ήθελε να μάθει πότε θα ξανασηκωθούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη –ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι αυτό γίνεται με την ανατολή του ηλίου– ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δηλώσεις για να καταγγείλει «ασύμμετρα φαινόμενα». Και όμως, αντί να εκτεθεί –δεν βρέθηκε ούτε ένας να τον συγκρατήσει–, θα μπορούσε να καλέσει τους εργαζομένους στην πυροσβεστική (π.χ. τον πρόεδρό τους) και να ζητήσει την άποψή τους. Θα μάθαινε λοιπόν τότε πως ναι, ο εμπρησμός είναι το πιθανότερο αίτιο. Αλλά όχι από κάποιους που προσπαθούν να ρίξουν τον πρώτη φορά αριστερό πρωθυπουργό, αλλά από κοινούς εγκληματίες, κάποιοι από τους οποίους αδιαφόρησαν για τις καιρικές συνθήκες ενώ κάποιοι άλλοι ίσως ξεκίνησαν με σχέδιο αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Τα σενάρια άλλωστε που παίζουν το τελευταίο 24ωρο είναι πολλά.

Θα είχε αρχικά προστατέψει τον εαυτό του αλλά και την εναπομείνασα σοβαρότητα της κυβέρνησής του – αν έχει μείνει.

Στη συνέχεια, δεν είχε παρά να καλέσει τους δημάρχους των δύο περιοχών και τους αντίστοιχους δασάρχες και να τους ρωτήσει το πιο απλό: γιατί δεν ελήφθησαν προληπτικά μέτρα; Η απάντηση θα ήταν εύκολη και άμεση ενώ εκείνος θα κέρδιζε.

Αντ’ αυτού επέλεξε το παιχνίδι των εντυπώσεων εμπλέκοντας σε νέα σύσκεψη μέχρι και την ΕΥΠ! Για να παίξουν το παιχνίδι των κατασκόπων και να αποτινάξουν από πάνω τους ως κυβέρνηση τις βαριές ευθύνες. Και αυτές μοιράζονται στον Βαγγέλη Αποστόλου, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης (λόγω δασαρχείων), τον Νίκο Τόσκα αλλά και τον Πάνο Καμμένο λόγω των ιπτάμενων μέσων τα οποία έμειναν καθηλωμένα τη Δευτέρα.

Ευθύνες φέρουν και οι επικεφαλής της πυροσβεστικής καθώς πια είναι ξεκάθαρο πως η φωτιά στο Μάτι υποεκτιμήθηκε αρχικά και ενώ άπαντες γνώριζαν πως ένα τέτοιο συμβαν θα ήταν καταστροφικό στην περιοχή.

Δεν είναι διόλου τυχαίο πως ο Νίκος Βούτσης επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από την συνωμοσιολογία του Μεγάρου Μαξίμου. Ο πρόεδρος της Βουλής, αν και υιοθέτησε τον όρο των ασύμμετρων απειλών, έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν εννοεί τους εμπρησμούς αλλά τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Τόνισε δε ότι για την ώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών.

«Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα ανείπωτης καταστροφής στα όρια της εθνικής τραγωδίας. Είμαστε στη φάση της αποτίμησης, της καταγραφής και η όποια συνολική εκτίμηση θα γίνει από τη μεγάλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμα επιχειρούν όλες οι αρχές για να υπάρχει ακριβής εικόνα για τα θύματα», τόνισε ο κ. Βούτσης σε ενημέρωση που παρείχε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

«Είχαμε μια τραγωδία σε έναν πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό μέσα σε συνθήκες ασύμμετρης απειλής από μία πυρκαγιά η οποία από τους ανέμους για ένα μικρό χρονικό διάστημα διαμόρφωσαν το γνωστό σε όλους μας από προηγούμενες τραγωδίες, φαινόμενο του σίφουνα, ζωνών που λόγω διαφοράς πίεσης μεταφέρεται η πύρινη φλόγα για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε μακρά απόσταση. Είναι η πρώτη φορά που σε έναν πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό αυτό το φαινόμενο διαμορφώνει την εικόνα της απίστευτης τραγωδίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα