Το θαύμα έγινε στην Ταϊλάνδη

Τελικά γίνονται θαύματα στις μέρες μας. Μετά από δύο εβδομάδες όπου παγιδεύτηκαν συνολικά 12 αγόρια και ο 25χρονος προπονητής τους στο πλημμυρισμένο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους από τους ηρωικούς δύτες που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού άπαντες βγήκαν  από τη σπηλιά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος). Στο σπήλαιο μπήκαν 19 δύτες. Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι άρχισαν να απεγκλωβίζονται τα τελευταία παιδιά.

Στη 13.10, ώρα Ελλάδος αυτόπτης μάρτυρες είπε στο διεθνές πρακτορείο Reuters πως απεγκλωβίστηκε και 11ο παιδί (το μικρότερο σε ηλικία), το οποίο και αυτό μεταφέρθηκε σε φορείο.

Μετά και τον απεγκλωβισμό του ενδέκατου παιδιού είχε γίνει γνωστό ότι ο προπονητής και το τελευταίο παιδί βρίσκονταν 2 χιλιόμετρα μακριά από την έξοδο και είχαν περάσει το δυσκολότερο σημείο της διαδρομής.

Η ομάδα των ξένων δυτών και των ανδρών των ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης έβγαλε την Κυριακή και την Δευτέρα οκτώ αγόρια στην επιφάνεια της γης μέσω των στενών, πλημμυρισμένων καναλιών από το εσωτερικό του σπηλαίου Ταμ Λουάνγκ, όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένα εδώ και δύο εβδομάδες, στην επιφάνεια της γης.

Και τα οκτώ παιδιά νοσηλεύονται και θα παραμείνουν στο νοσοκομείο μια εβδομάδα τουλάχιστον. Τα πρώτα τέσσερα ήρθαν σε επαφή με τους γονείς τους.

Αναρρώνουν οι απεγκλωβισμένοι

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της χώρας, τα πρώτα τέσσερα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν, ηλικίας 12-16 ετών, μπορούν πλέον να τρώνε κανονική τροφή.

Τα δύο εξ αυτών έχουν πιθανώς λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά σε γενικές γραμμές και τα οκτώ παιδιά είναι σε καλή κατάσταση υγείας και «χαμογελούν», είπε. Και πρόσθεσε: «Τα παιδιά είναι ποδοσφαιριστές, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όλοι τους έχουν ακμαίο ηθικό κι είναι χαρούμενοι που βγήκαν έξω. Αλλά θα τους εξετάσει και ψυχίατρος».

Τα παιδιά, όπως εξήγησαν οι γιατροί, φορούν και γυαλιά ηλίου ως προληπτικό μέτρο δεδομένου ότι βρίσκονταν κάτω από τη γη για αρκετές ημέρες.

Οι Αρχές δεν επέτρεψαν στις οικογένειές τους να τα δουν για το φόβο κάποιας μόλυνσης και στην αρχή τους έδιναν μόνον μια κρέμα με ρύζι, μέχρι να συνέλθει το πεπτικό τους σύστημα μετά από τόσες μέρες ασιτίας.

Ένα δεύτερο στέλεχος του υπουργείου, ωστόσο, τόνισε πως οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως όλα έχουν συμπτώματα μόλυνσης, υποβάλλονται σε εξετάσεις και θα επιτραπεί μεν στους γονείς τους να τα επισκεφθούν, αλλά όχι αμέσως.

Σύμφωνα με το δεύτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «όλα τα παιδιά» θα μείνουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση προληπτικά, μία εβδομάδα.

Και μπορεί το τελευταίο που έχουν στο μυαλό τους αυτή τη στιγμή να είναι το σχολείο, αλλά ο διευθυντής του Mae Sai Prasitsart, όπου φοιτούν τα έξι από τα 12 παιδιά, επιβεβαίωσε ότι θα εξαιρεθούν από τις σχολικές εξετάσεις της ερχόμενης εβδομάδας και ότι όλα θα λάβουν ψυχιατρική υποστήριξη από ειδικούς.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της χώρας Πραγιούτ Τσαν-Ότσα συναντήθηκε με συγγενείς των παιδιών. Χθες επρόκειτο να επισκεφθεί τη σπηλιά, αλλά το ανέβαλε φοβούμενος μήπως με την παρουσία του εμποδίσει την επιχείρηση διάσωσης και προτίμησε να μείνει στο γειτονικό Τσιανγκ Ράι, σε νοσοκομείο του οποίου νοσηλεύονται τα παιδιά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα