Θαμπώνουν οι χρυσές εφεδρείες

Το κυβερνητικό σχέδιο κατατέθηκε, εξετάστηκε και εγκρίθηκε: από τη μία θα καταγγέλλεται η αντιπολίτευση για νέα αποστασία, από την άλλη θα γίνει προσπάθεια να προσεταιριστούν ενεργοί βουλευτές, κυρίως από την ομάδα των ανεξάρτητων. Ο στόχος, όμως, είναι να γίνουν και μεταγραφές από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Να αξιοποιήσει στο έπακρο την επικαιρότητα αλλάζοντας την ατζέντα και κερδίζοντας χρόνο θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σχεδιάζουν πολύ προσεκτικά τις επιλογές που έχουν, ώστε να αντιστρέψουν τις συνέπειες των δύο αποχωρήσεων από το κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα, έχει γίνει σαφές στους βουλευτές πως εφόσον επιθυμούν η Βουλή να κλείσει και να λειτουργεί με θερινά τμήματα, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μεγάλος όγκος νομοθετικής πράξης.

Εκεί όμως που πέφτει το βάρος είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση σε σχέση με την επίθεση που δέχεται. Η επίθεση κατά της αντιπολίτευσης περί εξαγοράς βουλευτών και αποστασίας δεν φαίνεται να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οπότε στο τραπέζι βρίσκεται η ψήφος εμπιστοσύνης.

Δεν πρόκειται για καινούργια ιδέα, ενώ και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει προϊδεάσει σχετικά ερωτώμενος για το Μακεδονικό: είπε, τότε, πως η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της κοινοβουλευτικά εργαλεία για να αποδείξει πως έχει την πλειοψηφία της Βουλής.

Πρωτοβουλίες…

Κύκλοι του Μαξίμου υποστηρίζουν πως αν εν τέλει προκριθεί αυτή η λύση θα πρέπει να αναμένονται πρωτοβουλίες πολύ σύντομα, μιας και ο Αλέξης Τσίπρας θέλει το φθινόπωρο να μπει με ομαλούς ρυθμούς.

Καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες θέλουν συνεργάτες του πρωθυπουργού να βρίσκονται με ανοιχτή επικοινωνία με 4-5 βουλευτές τόσο ανεξάρτητους όσο και της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, όταν τέθηκε το θέμα να ενεργοποιούνταν κατά την πρόταση μομφής στη Βουλή απορρίφθηκε ως πρόταση για να μη χάσει τη δυναμική της.

«Αν οι πολιτικές κραυγές δεν ησυχάσουν, τότε πολύ σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδείξει πως έχει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη από εκείνη που φαίνεται να έχει σήμερα», υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές.

…αλλά και ανησυχία

Παρ’ όλη την αρχική όμως αισιοδοξία, η ανησυχία πλέον επικρατεί για τα καλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η επίθεση που έχει δεχθεί από στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος δεν άντεξε το βάρος του Μακεδονικού και διαχώρισε τη θέση του με αυτόν τον τρόπο,  έχει κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη για την κυβέρνηση. Επιπλέον η επιλογή να ανέβουν οι τόνοι με ιστορίες του 1965 σε μια προσπάθεια να εμπλέξουν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας σε… αποστασίες(!!!) του παρελθόντος που λίγοι από τους νέους ψηφοφόρους έχουν έστω ακουστά, θορυβούν τους βουλευτές οι οποίοι βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη μετάβαση στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιας και το βάρος που θα πρέπει να σηκώσουν είναι πολιτικά μεγάλο.

«Δεν μπορεί από τη μία να αποκαλούν τους Καμμένος (σ.σ. Δημήτρη) και τον Λαζαρίδη αποστάτες δείχνοντας μάλιστα ως πολιτικά υπεύθυνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από την άλλη να έχουν αγκαλιάσει τη Μεγαλοοικονόμου. Δεν διεγράφη εκείνη όπως ο Καμμένος, ώστε να δικαιούται να διατηρήσει την έδρα της. Ανεξαρτητοποιήθηκε. Αλλά φαίνεται πως στο Μαξίμου έχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, ανάλογα με τα καλά και συμφέροντα. Αυτό όμως θα γυρίσει μπούμερανγκ», σχολιάζει ένας εκ των παλαιοτέρων βουλευτών της σημερινής Βουλής σχολιάζοντας την κατάσταση που πλέον επικρατεί. «Ακόμα και αν είχαν δώσει τα χέρια με κάποιους βουλευτές, εκείνοι πια δύσκολα θα κάνουν το βήμα μέσα σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα που σταθερά το Μαξίμου τροφοδοτεί διχάζοντας την κοινωνία», συμπληρώνει.

 

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ,
ΟΠΟΤΕ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

 

Εσωκομματική ενόχληση για τη φρασεολογία περί αποστασίας

Η επιλογή των συνεργατών του Αλ. Τσίπρα να ανεβάσουν τους τόνους με φρασεολογία αποστασίας έχει προκαλέσει ενόχληση ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος, με μερίδα βουλευτών να παρακολουθούν μουδιασμένοι τις εξελίξεις. «Είναι ακατανόητη η τακτική αυτή. Λες και κάποιος θέλει να ξεγράψει την ιστορία και να την ξαναγράψει. Μόνο που πια δεν είμαστε στο 1965 αλλά στο 2018. Η κυβέρνηση έχει πολλά θετικά να προτάξει για να αλλάξει την ατζέντα από το να παρελθοντολογεί και μάλιστα ατυχώς. Φαίνεται πως υπάρχει κάποιος που κουβαλά παιδικό τραύμα και νιώθει πως τώρα θα πάρει το αίμα του πίσω. Πάντως περισσότερο κακό κάνει παρά καλό, ενώ δυσχεραίνει τα όποια σχέδια για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Πόσω δε που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς ώρας είμαστε μια γροθιά παρά τις αντιρρήσεις σε πολιτικές επιλογές. Και στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ δεν φαίνεται να υπάρχουν πια επικίνδυνοι. Και ας μην κρυβόμαστε. Για τον Γ. Λαζαρίδη επί της ουσίας το ξέραμε. Επέλεξε να ακολουθήσει τη συνείδησή του: ψήφισε για να μην κατηγορηθεί, και έφυγε. Δικαίωμά του. Προφανώς το βάρος που κλήθηκε να σηκώσει ήταν υπερβολικό για τους ώμους του», υποστηρίζει από την άλλη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας την ενόχλησή του για τη στρατηγική του Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα