Μίλησαν – χωρίς αποτέλεσμα- Τσίπρας και Ζάεφ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα στις 3 μ.μ., ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Το τηλεφώνημα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, διήρκησε περίπου μια ώρα και έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Οι ίδιες πηγές ανάφεραν ότι θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δυο πρωθυπουργών αύριο το πρωί.

Πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους θέλουν το θέμα να έχει κλείσει επί της ουσίας και μόνη εκκρεμότητα να παραμένει το θέμα της γλώσσας για την οποία στην πΓΔΜ επιμένουν να καταγραφεί ως μακεδονική. Μάλιστα διόλου τυχαίο είναι πως τόσο η Αυγή (κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ) όσο και η εφημερίδα Documento καταβάλλουν τις τελευταίες ημέρες εντατικές προσπάθειες για να πείσουν πως το ζήτημα αυτό έχει κλείσει εδώ και περίπου μισό αιώνα. Μάλιστα με τελευταίο δημοσίευμα εμπλέκουν και τον Ευάγγελο Αβέρωφ ο οποίος ως υπουργός είχε από το βήμα της βουλής αναφερθεί σχετικά. 

Το γεγονός πως το θέμα μάλλον είναι στην τελική ευθεία επιβεβαιώνουν και πηγές προσκείμενες στον μικρό κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ. Η προγραμματισμένη δε για αύριο συνέντευξη τύπου που ανακοίνωσε για τις 11 το πρωι ο Πάνος Καμμένος εντάσσεται στην προσπάθεια να διαχωρίσει το κόμμα την θέση του. Μάλιστα διαρρέεται πως “οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να δεχθούν λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και ότι “έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και οι δύο πλευρές αγγίζουν την συμφωνία”.

Εν τω μεταξύ από την κυβέρνηση πιέζουν τη Νέα Δημοκρατία να λάβει ξεκάθαρα θέση υπέρ της ονομασίας την οποία η Πειραιώς προκρίνει: “Αφού η κ. Σπυράκη ανησυχεί τόσο πολύ για τη “μυστική διπλωματία”, δεν είναι καιρός να πει ποια ονόματα πρότεινε η ΝΔ όταν διαπραγματευόταν με την πΓΔΜ; Και με ποιο από αυτά συμφωνεί σήμερα;” σημειώνεται σε διαρροή του Μαξίμου.

Από την πλευρά του πάντως ο σκοπιανός πρωθυπουργός σχολίαζε πως «είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26». Είπε ότι είναι αναγκαίο η λύση να είναι ποιοτική, αξιοπρεπής που να διατηρεί την ταυτότητα γιατί μόνο έτσι θα το δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα