Barclays: Η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον 5-6 δισ. ευρώ το 2014

Για επιπλέον 5-6 δισ. ευρώ το 2014 προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό της κενό έκανε λόγο σε ανάλυση της για την οικονομία στην Ελλάδα η Barclays. Μεταξύ άλλων τόνισε πως η χώρα μας  θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη για να εκπληρώσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2016, όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα.

Το Δεκέμβριο θα αποφασιστεί πώς θα καλυφθεί το κενό, αν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem έχει δηλώσει πως η τελική απόφαση θα μπορούσε να «περιμένει» μέχρι τον Ιανουάριο.  Η Barclays εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και χωρίς στήριξη από τα κράτη μέλη για μια μείωση του χρέους, που σημαίνει ότι θα εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της βιωσιμότητας του χρέους το 2014.

«Αναμένουμε ότι οι συνομιλίες για την ανακούφιση χρέους θα ξεκινήσουν εκ νέου την Άνοιξη του 2014, όταν θα ανακοινωθούν τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2013 και με την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι.  Όλες οι επιλογές αναμένεται να εξεταστούν, αλλά εξαιτίας του υψηλού επιπέδου χρέους και της ανάγκης να επιτευχθεί μια σημαντική μείωση μέχρι το 2022 (κάτω του 110% του ΑΕΠ), μια αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα, συμπεριλαμβανομένου και του haircut, μοιάζει αναπόφευκτη», τονίζει η Barclays.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα