Επί μία ώρα συνομιλούσε με Ζάεφ ο Τσίπρας – Είδε και Μέρκελ

Επί μία ώρα συνομιλούσε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ, με τις “ευλογίες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια της Βουλγαρίας.

O Πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε την ελληνική θέση περί χρήσης του ονόματος έναντι όλων και συνταγματικές αλλαγές.

Μετά το τετ α τετ του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση και με την Άνγκελα Μέρκελ.

Aθήνα και Σκόπια εκπέμπουν θετικό κλίμα και διάθεση, μιλούν για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα -και η οποία θα επαναβεβαιωθεί στη σημερινή συνάντηση-, ωστόσο, δεδομένης της απόστασης που απομένει, δεν θεωρείται ότι σήμερα μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία, αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά τους και οι Βρυξέλλες ευελπιστούν να υπάρχει θετική έκβαση έως τον Ιούνιο, τον οποίο έχουν χαρακτηρίσει «μήνα – κλειδί» για τις αποφάσεις της Ε.Ε. σε σχέση με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς προϋποθέτει επίλυση, μία βιώσιμη συμφωνία σε ό,τι αφορά το θέμα του ονόματος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα